Χρήσιμα στοιχεία για την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης | Της Geogreen Marathon

Η επέκταση της καλλιέργειας της φαρμακευτικής κάνναβης είναι γεγονός. Πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα έχουν δώσει άδεια, με πολύ αυστηρούς όρους, για καλλιέργεια της κάνναβης για φαρμακευτική χρήση. Το παράδειγμα της Καλιφόρνια, όπου η καλλιέργεια έχει αποφέρει μεγάλες αποδόσεις στους παραγωγούς, δείχνει ότι για μια χώρα με μεσογειακό κλίμα όπως η Ελλάδα, η καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης μπορεί να αποτελεί μία συμφέρουσα επιλογή.
Υπάρχουν τρεις ποικιλίες κάνναβης, η Cannabis Sativa, η Cannabis indica και η Cannabis ruderalis. Η C. sativa και η C .indica (ινδική κάνναβη) γενικώς είναι φυτά με μεγάλο ύψος, που μερικές φορές φτάνει τα τέσσερα μέτρα. Τα θηλυκά φυτά είναι αυτά που παράγουν την ψυχοτρόπο ουσία tetrahydrocannabinol (THC) πάνω από 29% κατά βάρος, καθώς η εποχή αλλάζει από το καλοκαίρι προς το φθινόπωρο.
Η Cruderalis είναι φυτό πολύ κοντό, παράγει μικρά ποσά THC αλλά είναι πλούσια σε cannabinol (CBD) και μπορεί να περιέχει μέχρι 40% cannabinol σε κάθε φυτό.
Η cannabinol είναι ανταγωνιστική της THC. Η άνθηση της Cruderalis εξαρτάται από τη φωτοπερίοδο και την ηλικία της. Όμως έχουν παραχθεί υβρίδια με γενετική διασταύρωση, που περιέχουν γόνους SativaIndica και Ruderalis.
Η καλλιέργεια στον αγρό διαρκεί 22 - 26 εβδομάδες και στο θερμοκήπιο 12 - 15 ανάλογα με τον κλώνο και το πέρας της ανθοφορίας.
Επειδή η καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης έχει μεγάλη εμπορική αξία, η καταπολέμηση των ασθενειών και των εντόμων είναι πολύ σημαντική.

Οι εχθροί της κάνναβης
Οι κυριότερες ασθένειες που προσβάλλουν την κάνναβη είναι οι ασθένειες εδάφους όπως, φουζάριο, βερτιτσίλιο, πύθιο, φυτόφθορα, σκλεροτίνια, νηματώδεις κ.τ.λ. Οι κυριότερες ασθένειες φυλλώματος είναι το ωίδιο και ο βοτρύτης.
Εντομολογικές ασθένειες είναι οι αφίδες ριζών και φυλλώματος, ο τετράνυχος και οι θρίπες.
Η καταπολέμηση των ασθενειών αυτών είναι πάρα πολύ δύσκολη, διότι η νομοθεσία για την καλλιέργεια της κάνναβης απαγορεύει αυστηρά τη χρήση χημικών και επιτρέπει μόνο τη χρήση βιολογικών προϊόντων και ωφέλιμων εντόμων και μικροοργανισμών. Όμως και εδώ υπάρχουν πολλές δυσκολίες, διότι πολλά από τα ωφέλιμα έντομα δεν παρασιτούν τις αφίδες, που είναι ο σημαντικότερος εντομολογικός εχθρός, λόγω της έκκρισης τερπενίων και φαινολών από το φυτό.
Επίσης, το ωίδιο αποτελεί τον πιο σημαντικό μυκητολογικό εχθρό της κάνναβης και δύσκολα θα βρεθούν βιολογικά προϊόντα που θα το καταπολεμήσουν. Οι εταιρείες βιολογικών προστατευτικών υπόσχονται πολλά, όμως ο παραγωγός πρέπει να δώσει πολύ μεγάλη προσοχή τι κρύβεται πίσω από αυτές και ποιες είναι αξιόπιστες. Οι κανονισμοί χρήσης φυτοπροστατευτικών είναι πάρα πολύ αυστηροί διότι το τελικό προϊόν αποξηραίνεται και τυχόν τοξικές ουσίες παραμένουν και μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και το θάνατο των ασθενών.
Στο διαδίκτυο, σε αντίθεση με άλλες καλλιέργειες, υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες και όποιος παραγωγός έχει βρει κάτι σχετικό με την φυτοπροστασία της κάνναβης το κρατά επτασφράγιστο μυστικό. Δεν θέλω με αυτά να απογοητεύσω τους καλλιεργητές φαρμακευτικής κάνναβης, θέλω όμως να επιστήσω την  μεγάλη προσοχή που οφείλουν να έχουν Γεωπόνοι και καλλιεργητές πριν χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε σκεύασμα. Φυσικά και υπάρχουν, από πολύ λίγες και εξειδικευμένες εταιρείες, προγράμματα ολοκληρωμένης πρόληψης και θεραπείας των ασθενειών.
Τέλος, θέλω να τονίσω ότι το κλειδί της επιτυχίας είναι η πρόληψη και όχι η θεραπεία των ασθενειών.

Γιώργος Ντάσκας
Γεωπόνος Geogreen Marathon


Για ανάγνωση αρθρογραφίας του Αγροτών Ανάγνωσμα blog