Εδώ και 11 χρόνια, ασχολείται με την καλλιέργεια του σύκου και μέσω της επικοινωνίας που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες, ο ίδιος θα μας προσφέρει ένα άρθρο για το Αγροτών Ανάγνωσμα, αναφερόμενος στην δικιά του εμπειρία πάνω σε αυτή την καλλιέργεια.
Ο λόγος για τον συκοκαλλιεργητή από τα Φάρσαλα, Κυριάκη Κωνσταντίνο και τα ΣΥΚΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ.
Ο λόγος για τον συκοκαλλιεργητή από τα Φάρσαλα, Κυριάκη Κωνσταντίνο και τα ΣΥΚΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ.
![]() |
Η συκοκαλλιέργεια στα Φάρσαλα |
'' Σαν καλλιεργητής κυρίως νωπού σύκου τα τελευταία 11 χρόνια στην περιοχή των Φαρσάλων, η πρώτη μου επαφή ήταν το 2008 όταν ο πατέρας μου και ιθύνων νους, έψαχνε για μια καλλιέργεια η οποία να μην έχει ιδιαίτερες προσβολές από μύκητες, μικρόβια και έντομα ώστε να μην έχει συνεχή επαφή με ψεκασμούς και φάρμακα.
Ο ίδιος κατέληξε στην καλλιέργεια του σύκου.
Ο ίδιος κατέληξε στην καλλιέργεια του σύκου.
Ξεκίνησε με τις ποικιλίες Ημαθίας και Αποστολιάτικων, σε φύτευση πυκνή 6 επί 6, ύψος 1,5μ και κλίση άνω του 25% σε 4 στρέμματα βάζοντας 80 ρίζες. Η ανάπτυξή τους ήταν αργή, λόγω το ότι ήταν παράριζα και όχι μοσχεύματα από πολλαπλασιασμού. Πραγματοποιήθηκε ανάλυση χώματος και ενσωμάτωση των υπολοιπόμενων στοιχείων με βιολογικά λιπάσματα.
Η παραγωγή ξεκίνησε από τον 4ο χρόνο και σήμερα φτάνει τα 60 κιλά ανά δέντρο / χρονιά κατά μέσο όρο. Ένα χαλκό τον Απρίλη και σταδιακό πότισμα ανά 10 ημέρες. Μόνο σε αυτό το περιβόλι, αντιμετώπισα για μια χρονιά την εμφάνιση της Μύγα της Μεσογείου και τα κοκκοειδή. Στο πρώτο αντιμετωπίστηκε με βιολογικό τρόπο αντί πύρεθρου, όμως η ζημιά ήταν εν μέρει περιορισμένη. Στη δεύτερη περίπτωση, με αυστηρό κλάδεμα και καύση των κλαδιών.
Στο δεύτερο περιβόλι, η φύτευση έγινε το 2012 με ποικιλίες Black Mission, Βασιλικά Κορίνθου και μαύρα Μαρκοπούλου, σύνολο 120. Ανάλυση χώματος υποχρεωτικά, πότισμα στην αρχή κάθε 10 ημέρες και ενσωμάτωση χώματος με βιολογικά συστατικά. Το μόνο πρόβλημα στο δεύτερο περιβόλι αποτέλεσε το χαλάζι, το οποίο και το 2018 κατέστρεψε το 90% της παραγωγής γιατί πέτυχε το σύκο σε αρχική μορφή ( ενός δεκάλεπτου του ευρώ ), και όταν έφτασε στην ολοκληρωμένη μορφή του, το σημείο στο οποίο και είχε χτυπηθεί ο καρπός του σύκου, σάπισε, ενώ εξωτερικά δεν φαινόταν απολύτως τίποτα. Πότισμα πλέον πραγματοποιείται κάθε 15 ημέρες, εκτός και αν βρέχει.
![]() |
Ξεκινάμε την τυποποίηση, σε ένα είδος άγνωστο για την περιοχή των Φαρσάλων, το σύκο. |
Η συγκομιδή γίνεται καθημερινά από τα μέσα Ιουλίου έως και τα τέλη Οκτωβρίου, αναλόγως τις ποικιλίες και τις καιρικές συνθήκες. Είναι ένα προϊόν ιδιαίτερο και απαιτεί ανάλογη φροντίδα στην συγκομιδή, διότι πρέπει να κόβεται με το κοτσάνι ώστε να διατηρείται και να συντηρείται περισσότερο. Αναλόγως την συγκομιδή, συντηρείται σε 0 και 1 βαθμούς Κελσίου.
Στο τρίτο περιβόλι του 2018, τα δέντρα μπήκαν 8 επί 8 με ποικιλίες Black Mission τεσσάρων ετών. Παράτολμο αλλά το πράξαμε. Άλλες ποικιλίες ήταν τα Βασιλικά Κορίνθου και αποξηραμένα ποικιλίας Ταξιάρχη Ευβοίας, καθώς και μια δοκιμαστικής ποικιλίας 20 δέντρων από Ταϊλάνδη tgf.
Από μέσα Ιουλίου έως και τέλη Οκτωβρίου, τα σύκα σε θέλουν εκεί καθημερινά γιατί αν χάσεις πάνω στην παραγωγή τη σειρά, θα έχεις πολλά υπερώριμα. Τη φετινή χρονιά, δοκιμάσαμε και παράγωγα σύκου, πέρα της μαρμελάδας και του χρόνου ξεκινάμε την τυποποίηση, σε ένα είδος άγνωστο για την περιοχή των Φαρσάλων, το σύκο. Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι το σύκο δεν αποτελεί φρούτο αλλά άνθος.
Πλέον, με 600 δέντρα σύνολο, η διάθεση του προϊόντος γίνεται σε όλη τη Θεσσαλία και Πιερία. Οι μαρμελάδες ''ταξίδεψαν'' για πρώτη φορά σε Ιαπωνία και Κίνα. Και όλα αυτά, γιατί δεν ρωτήσαμε πριν τοποθετήσουμε τα δέντρα από την αρχή, τι επιδοτήσεις θα εισπράξουμε ή τι ποσά οικονομικά θα βγάλουμε αλλά, κοιτάξαμε πρώτα την ποιότητα και μετά την ποσότητα.
Πιστέψετε ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει κορυφαία προϊόντα, με λίγα κιλά, υψηλή τιμή και ανάρπαστα. Πρώτα, θα πρέπει να αγαπήσεις την καλλιέργεια και μετά θα επακολουθήσουν όλα τα άλλα καλά. '' .
ΣΥΚΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Κυριάκης Β. Κωνσταντίνος
Στο τρίτο περιβόλι του 2018, τα δέντρα μπήκαν 8 επί 8 με ποικιλίες Black Mission τεσσάρων ετών. Παράτολμο αλλά το πράξαμε. Άλλες ποικιλίες ήταν τα Βασιλικά Κορίνθου και αποξηραμένα ποικιλίας Ταξιάρχη Ευβοίας, καθώς και μια δοκιμαστικής ποικιλίας 20 δέντρων από Ταϊλάνδη tgf.
Από μέσα Ιουλίου έως και τέλη Οκτωβρίου, τα σύκα σε θέλουν εκεί καθημερινά γιατί αν χάσεις πάνω στην παραγωγή τη σειρά, θα έχεις πολλά υπερώριμα. Τη φετινή χρονιά, δοκιμάσαμε και παράγωγα σύκου, πέρα της μαρμελάδας και του χρόνου ξεκινάμε την τυποποίηση, σε ένα είδος άγνωστο για την περιοχή των Φαρσάλων, το σύκο. Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι το σύκο δεν αποτελεί φρούτο αλλά άνθος.
Πλέον, με 600 δέντρα σύνολο, η διάθεση του προϊόντος γίνεται σε όλη τη Θεσσαλία και Πιερία. Οι μαρμελάδες ''ταξίδεψαν'' για πρώτη φορά σε Ιαπωνία και Κίνα. Και όλα αυτά, γιατί δεν ρωτήσαμε πριν τοποθετήσουμε τα δέντρα από την αρχή, τι επιδοτήσεις θα εισπράξουμε ή τι ποσά οικονομικά θα βγάλουμε αλλά, κοιτάξαμε πρώτα την ποιότητα και μετά την ποσότητα.
Πιστέψετε ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει κορυφαία προϊόντα, με λίγα κιλά, υψηλή τιμή και ανάρπαστα. Πρώτα, θα πρέπει να αγαπήσεις την καλλιέργεια και μετά θα επακολουθήσουν όλα τα άλλα καλά. '' .
ΣΥΚΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Κυριάκης Β. Κωνσταντίνος