Machinery rings ( Δαχτυλίδια μηχανημάτων ) : Εφικτό υλοποίησης στον αγροτικό Ελλαδικό χώρο; | Του Γιώργου Κατσαντώνη

''Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε μικρές εκμεταλλεύσεις που μπορούν να λυθούν με τη χρήση ενοικιαζόμενων μηχανημάτων ή εκτέλεση των εργασιών από επαγγελματίες που διαθέτουν το κατάλληλο εξοπλισμό ή δημιουργία συνεταιρισμών ανταλλαγής εργασιών μεταξύ των εταίρων τα ονομαζόμενα machinery rings από τον Αγγλικό όρο που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην ΕΕ ''. 

Τα παραπάνω, αποτελούν λόγια του γεωπόνου και Καθηγητή Γεωργικής Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Γέμτου Θεοφάνη από απόσπασμα άρθρου του, σε εφημερίδα. Χρησιμοποιώ τα δικά του λόγια για την έναρξη του συγκεκριμένου άρθρου, στο οποίο μέσω από ξενόγλωσση βιβλιογραφία και διαδικτυακές πήγες θα προσδώσω, θα προσπαθήσω να παρουσιάσω ένα σύστημα, ένα μηχανισμό λειτουργίας που κυριαρχεί στο εξωτερικό εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα επανομαζόμενα machinery rings

 Εφικτό υλοποίησης στον αγροτικό Ελλαδικό χώρο;

Τι είναι ένα machinery ring ( Δαχτυλίδι μηχανημάτων ) ;

Ο μηχανισμός Ring είναι μια συνεταιριστική δημιουργία αγροτών και γεωργικών επιχειρήσεων που έχουν τον αμοιβαίο στόχο να μειώσουν τα μηχανήματα και το κόστος εργασίας. Ο κοινός στόχος για τα μέλη, είναι να μειώσουν τα σταθερά και μεταβλητά έξοδα με συλλογικό εξορθολογισμό της χρήσης εργατικού δυναμικού και μηχανημάτων, μοιράζοντάς τα με επίσημο τρόπο. Αποτελεί την ομαδοποίηση αγροτών και άλλων που ασχολούνται με την γεωργία, οι οποίοι έρχονται μαζί με σκοπό να ενώσουν τις δραστηριότητές τους.

Τα μέλη ενός τέτοιου συνεταιριστικού σχήματος περιλαμβάνουν αγρότες, γεωργικούς εργολάβους, αυτοαπασχολούμενους αγρότες, εταιρείες ενοικίασης εξοπλισμού, μηχανικούς και συμβούλους επιχειρήσεων. 

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Όπως ανέφερα και παραπάνω, κάθε τέτοιος Δακτύλιος είναι μια μορφή συνεταιρισμού συνήθως με εκατοντάδες μέλη. Υπάρχει κεντρικό γραφείο διευθυντή και προσωπικού που συντονίζει όλες τις δραστηριότητες και λειτουργούν την κεντρική βάση δεδομένων των μελών και των υπηρεσιών που προσφέρονται. Το κόστος, καλύπτεται με επιβολή χρώσης σε όλες τις συναλλαγές που περνούν από το Δακτύλιο. 

Ένα μέλος επικοινωνεί με το κεντρικό γραφείο της εκάστοτε εταιρείας και μπορεί να ζητήσει εργασία ή μηχανήματα ή και τα δύο. Πραγματοποιείται επαφή με το πλησιέστερο μέλος που μπορεί να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα και η πληρωμή λαμβάνει χώρα μέσω του του κεντρικού γραφείου. Επίσης, ο Δακτύλιος μπορεί να ενεργεί ως ομάδα αγορών ή και πωλήσεων, που ασχολείται με προμηθευτές και αγοραστές εκτός του Δακτυλίου, προς όφελος των μελών της. Εκτός από την εργασία μεταξύ των μελών, ένας Δακτύλιος μπορεί να συμβληθεί και να αναλάβει γεωργικού τύπου εργασία για τρίτους, εξ ονόματος των μελών, π.χ εργασίες αποκατάστασης και βελτίωσης γης για τις τοπικές αρχές κλπ.

Μηχανήματα Δαχτυλίδια συναντάμε εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη, όπου η ιδέα της συνεργασίας στο πλαίσιο της γεωργικής βιομηχανίας προκλήθηκε από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η ιδέα μεταφέρθηκε στη Σκωτία στα μέσα της δεκαετίας του '80 και προχώρησε στην Αγγλία και την Ουαλία σύντομα. Σήμερα για παράδειγμα, στην Μεγάλη Βρετανία λειτουργούν 30 τέτοιοι Δακτύλιοι. 

Προσπάθησα με λίγα λόγια, να παρουσιάσω την δομή και λειτουργία ενός τέτοιου συνεταιριστικού σχήματος που κυριαρχούν στο εξωτερικό.

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Το δικό μου ερώτημα, ψάχνοντας ξενόγλωσσες πηγές και μεταφράζοντας τες για την σύνταξη του συγκεκριμένου λακωνικού άρθρου ήταν και παραμένει ακόμα και τώρα που γράφω την τελευταία πρόταση του '' Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο να υλοποιηθεί στον αγροτικό Ελλαδικό χώρο όταν απαιτείται η ''γραφή'' της λέξεως συνεργασία πάνω σε κάθε τέτοιο ''δαχτυλίδι'' ; ''

Το άρθρο '' Machinery rings ( Δαχτυλίδια μηχανημάτων ) : Εφικτό υλοποίησης στον αγροτικό Ελλαδικό χώρο;'' δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, στις 04/01/2020

Κατσαντώνης Γιώργος
Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος
Διαχειριστής Αγροτών Ανάγνωσμα 

Πηγή
www.farmweb.co.uk
www.sastak.com