5 συχνές ερωτήσεις ελαιοπαραγωγών για την ποιότητα του ελαιολάδου τους

Μέσα από την καθημερινή επικοινωνία με ελαιοπαραγωγούς καταγράφονται οι πιο συχνές τους απορίες για την ποιότητα του ελαιολάδου τους και τη διάθεσή του. 
Παρακάτω, γίνεται παράθεση αυτών των πέντε ( 5 ) πιο σημαντικών ερωτήσεων :

1. Όσο χαμηλότερη οξύτητα έχει το ελαιόλαδό μου τόσο πιο καλό είναι;
Η οξύτητα αποτελεί το πρώτο κριτήριο κατάταξης ελαιολάδου καθώς και τον πρώτο ποιοτικό δείκτη για να δούμε αν η φετινή μας σοδειά ήταν αντάξια των προσδοκιών μας. Σίγουρα ένα χαμηλής οξύτητας ελαιόλαδο αποτελεί σπουδαία επιτυχία, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει το μοναδικό κριτήριο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι και τα νοθευμένα με σπορέλαιο έλαια έχουν χαμηλή οξύτητα. 

συχνές ερωτήσεις ελαιοπαραγωγών για την ποιότητα του ελαιολάδου τους

2. Θέλω να διακινήσω το ελαιόλαδό μου στην αγορά, τι πρέπει να κάνω για την ετικέτα μου;
Τα δύο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γίνουν για να κατασκευαστεί η ετικέτα είναι να προχωρήσει ο παραγωγός ή διακινητής σε ανάλυση οξύτητας, τιμών Κ, αριθμού υπεροξειδίων και οργανοληπτικό έλεγχο όπως προβλέπει η νομοθεσία 2568/1991. Με αυτές τις αναλύσεις θα προκύψει αν επί της ετικέτας θα αναγραφεί η λέξη εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ή παρθένο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει το προφίλ λιπαρών οξέων ώστε να βρεθεί το ποσοστό κορεσμένων λιπαρών οξέων και να κατασκευαστεί η ετικέτα. 

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

3. Πως θα κρίνω αν το ελαιόλαδό μου μπορεί να βγάλει ισχυρισμό υγείας και διατροφής χωρίς να ξοδευτώ;
Ο οργανοληπτικός έλεγχος αποτελεί βασικό κριτήριο για να καταλάβουμε αν το ελαιόλαδό μας μπορεί να βγάλει ισχυρισμό υγείας. Αν κατά τη γευστική δοκιμή του ελαιολάδου νιώσουμε κατά την κατάποση έντονο "κάψιμο", τότε σημαίνει ότι το λάδι μας είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες. Συνήθως αν το λάδι μας βαθμολογηθεί οργανοληπτικά σε πικρό και πικάντικο με βαθμό πάνω από 3.9/5, τότε είναι υποψήφιο για ισχυρισμό υγείας.

4. Τι σημαίνουν οι τιμές K232 και Κ270;
Αποτελούν σημαντικούς δείκτες για την κατανόηση, αν το ελαιόλαδό μας έχει υποστεί κακή μεταχείριση στο ελαιοτριβείο ή είχαμε πρόβλημα με ασθένειες ή δεν κάναμε ορθή αποθήκευση. Ο Κ232 είναι ο συνήθης δείκτης που σε φρέσκο ελαιόλαδο μπορεί να είναι αυξημένος (>1.7) καθώς οφείλεται σε φαινόμενα πρωτογενής οξείδωσης. 

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

5. Μπορώ να ενώσω εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με παρθένο ελαιόλαδο και να το πουλήσω σαν εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο;
Το ελαιόλαδο που θα προκύψει από μια τέτοια ένωση θα είναι παρθένο ελαιόλαδο ακόμα και αν χημικά είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές 2568/1991. Οργανοληπτικά το λάδι, θα είναι υποβαθμισμένο ενώ ακόμα και σαν πράξη αποτελεί παραπλάνηση καταναλωτή ή νοθεία και επομένως διώκεται ποινικά. 


Πηγή - pasiaslab.gr
Πασιάς Ιωάννης
Δρ. Χημείας ΕΚΠΑ
Υπεύθυνος ποιότητας στο Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων Πασιάς - Ραπτοπούλου