Πιστοποιήσεις και πρότυπα αγροτικών προϊόντων. Γιατί είναι σημαντικά;


Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς για την απόκτηση πιστοποιήσεων που θα αποφέρουν προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τους. Oι πιστοποιήσεις και τα πρότυπα αποτελούν ένα πολύ ισχυρό εργαλείο marketing στα χέρια του κάθε παραγωγού καθώς ενισχύουν την εικόνα του ίδιου αλλά και των προϊόντων του.  Το πλεονέκτημα που προκύπτει είναι ότι ανοίγονται νέοι δρόμοι τόσο σε εγχώριες όσο και σε διεθνείς αγορές.

Ποια είναι όμως τα πιο διαδεδομένα πρότυπα/ πιστοποιήσεις αυτή την στιγμή στην χώρα μας;


1. Βιολογικά προϊόντα:  Αφορά τα προϊόντα τα οποία δεν έχουν υποστεί γενετικές τροποποιήσεις, παράγονται με φυσικές διαδικασίες και χωρίς να γίνεται καμία χρήση συνθετικών λιπασμάτων, χημικών φαρμάκων και ορμονών.

Λεπτομέρειες για τη διαδικασία πιστοποίησης στο παρακάτω link: 
Πιστοποίηση βιολογικού προϊόντος : Διαδικασία ένταξης και '' ακτινογραφία'' ενός εντύπου επιθεώρησης επιχείρησης φυτικής παραγωγής

2. Ολοκληρωμένη Διαχείριση:   Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων  (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π) έχει αναπτύξει τα πρότυπα AGRO 2-1 & AGRO 2-2. Στα δύο αυτά πρότυπα, περιγράφονται οι απαιτήσεις ώστε να πιστοποιηθεί μια γεωργική εκμετάλλευση για την εφαρμογή του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΣΟΔ) στην παραγωγή των προϊόντων της.
Το ΣΟΔ είναι ένα σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης το οποίο βασίζεται στην ορθολογική χρήση όλων των εισροών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και του καταναλωτή. Άρα μιλώντας για ολοκληρωμένη διαχείριση γεωργικής παραγωγής αναφερόμαστε κυρίως στην ορθολογική διαχείριση αρδευτικού νερού, την ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων ( περισσότερα στο link Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία: Πρακτικές της «κοινής λογικής» οδηγούν στη μείωση του κόστους παραγωγής ) και την ορθολογική χρήση λιπασμάτων ( περισσότερα στο link Ορθολογική χρήση των προϊόντων θρέψης ).

 


Στο παρακάτω link μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες για τα πρότυπα AGRO 2-1  και AGRO 2-2:
ΑGRO 2 - 1. AGRO 2 - 2

3 . Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ): ως «ονομασία προέλευσης» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν:  α) το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα, β) του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες, και  γ) του οποίου όλα τα στάδια της παραγωγής εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Παραδείγματα προϊόντων με ένδειξη ΠΟΠ είναι: το ντοματάκι Σαντορίνης, η ελιά της Καλαμάτας, τα ξηρά σύκα Ταξιάρχη κ.ά.  



4. Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ): ως «γεωγραφική ένδειξη» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν:  α) το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα, β) του οποίου ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση,  και  γ) του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.





Παραδείγματα προϊόντων με ένδειξη ΠΓΕ είναι η πατάτα Νάξου, το ακτινίδιο Σπερχειού κ.ά.

Στο παρακάτω link θα βρείτε την λίστα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με όλα τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα της χώρας μας ανά περιφέρεια.



Γράφει


Μίχου Μαρία
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πηγή - minargic.gr