Νέες ποικιλίες φράουλας : Η λύση για την πρόληψη ασθενειών

FLORIDA FORTUNA VICTORY ROCIERA


Ο πλέον οικονομικός και αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης των ασθενειών είναι η χρήση ανθεκτικών ποικιλιών. Έτσι οι βελτιωτές προσπαθούν πάντοτε να συνδυάσουν τα καλά χαρακτηριστικά μιας ποικιλίας (παραγωγικότητα, ποιότητα κλπ) με την ανθεκτικότητα στις ασθένειες άλλων ποικιλιών.  Παράδειγμα τελευταίων προσπαθειών των βελτιωτών είναι ποικιλίες που είναι ανθεκτικές σε φυτόφθορα και βερτισσίλλιο και είναι συνεχούς καρποφορίας. Τα προγράμματα δημιουργίας ποικιλιών ανθεκτικών σε ασθένειες είναι πολυδάπανα και καθόλου σίγουρα. Γι’ αυτό, κάθε πρακτική που εμποδίζει την ανάπτυξη της ασθένειας ή κάθε μέσο καταπολέμησης είναι επιθυμητά.




Η Φλόριντα Fortuna είναι μια ποικιλία  καλά προσαρμοσμένη στα θερμά κλίματα όπως αυτό της Ισπανίας , βόρειο Μαρόκο, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Μεσογείου. Είναι μια πρώιμη ποικιλία και ταυτόχρονα πολύ παραγωγική, διατηρεί  συνεπώς  υψηλές αποδόσεις της ποιότητας των φρούτων για  όλη την πλήρη σεζόν και  παράγει  υψηλό ποσοστό εμπορεύσιμων, καλά διαμορφωμένων, και ομοιόμορφων φρούτων. Συνήθως ,  τα φρούτα που συνδέονται με  μακρά στελέχη, κάνουν τις φράουλες  εύκολες  να συγκομιδή. Τα φρούτα είναι μεσαίου και μεγάλου μεγέθους , κωνικά σε σχήμα και έχουν μια εξαιρετική γυαλάδα. Τα αχαίνια είναι ελαφρά βυθισμένα, δίνοντας στον καρπό μια ομαλή εμφάνιση. Εξωτερικά το χρώμα των φρούτων είναι ένα γυαλιστερό φωτεινό σε σκούρο κόκκινο (Ανάλογα με την ωριμότητα). Το εσωτερικό χρώμα των φρούτων είναι ένα ζεστό κόκκινο. Ο κάλυκας είναι γενικά μεσαίου και μεγάλου μεγέθους και ελκυστικός , διατηρεί τη φρεσκάδα της, ακόμη και κάτω από συνθήκες αντίξοες.

Η Victory είναι μια πρώιμη ποικιλία με ομοιόμορφη παραγωγή σε όλη την καλλιεργητική περίοδο. Είναι μια ανθεκτική ποικιλία που ξεχωρίζει κυρίως για τη μετασυλλεκτική αντοχή των καρπών της, ασύγκριτη με οποιαδήποτε άλλη ποικιλία, που είναι σε θέση να φτάσει ακόμα και στους πιο απομακρυσμένους προορισμούς. Η επιδερμίδα των καρπών είναι σταθερή και πολύ ανθεκτική στις τριβές, ακόμα και στις πιο δυσμενείς συνθήκες. Ο καρπός που παράγει έχει σχήμα καρδιάς με πολύ ελκυστική όψη, με γεύση, επίπεδα σακχάρων (Brix) και σταθερό μέγεθος καθ 'όλη τη διάρκεια της σεζόν. Ο καρπός έχει χρώμα βαθύ κόκκινο εξωτερικό και ανοιχτό κόκκινο εσωτερικό.

H Rociera έχει σταθερή παραγωγή σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου με καλή απόδοση σε πρώιμη φύτευση. Είναι φυτό μετρίου σφρίγους αλλά συμπαγές και ο καρπός είναι κωνικού σχήματος με λαμπερό κόκκινο χρώμα. Επίσης, έχει υψηλούς βαθμούς Brix και καλή μετασυλλεκτική διατηρησιμότητα. Ποικιλία με εξαιρετική παραγωγή, μεγάλη αντίσταση στον βοτρύτη και το ωίδιο, με μακριούς μίσχους, εύκολη συγκομιδή, χρώμα πολύ ομοιόμορφο.


Γράφει

Νατάσα Μπατσίλα
Φοιτήτρια Τεχνολογίας Γεωπονίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας


Βιβλιογραφία

Βασιλακάκης Μ., 2006, Μικρά Οπωροφόρα, Εκδόσεις Γαρταγάνης, Θεσσαλονίκη
http://strawberryvictory.com
https://www.ypaithros.gr
https://www.fomesahellas.gr