2. Αποσταγμένο (άριστη περίπτωση) ή απιονισμένο νερό (το ίδιο που χρησιμοποιείται από τις νοικοκυρές στα ατμοσίδερά τους).
2. Εμβαπτίζουμε τα δείγματα καρπών στο νερό (αποσταγμένο ή απιονισμένο). Το νερό θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
3. Μετράμε τον αριθμό των καρπών που εμφανίζουν σχίσιμο μετά από δύο ώρες εμβάπτισης.
1. Αν εντοπιστούν μερικοί καρποί με σχίσιμο, τότε τα δένδρα του κερασεώνα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ευπάθειας στο σχίσιμο.
2. Αν εντοπιστεί αριθμός καρπών με σχίσιμο σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 10% του δείγματος (δηλαδή από 5 καρπούς και άνω), τότε συνειδητοποιείται ότι ο κερασεώνας είναι σε πολύ ευαίσθητο στάδιο όσον αφορά το σχίσιμο.
Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ
Το ως άνω τεστ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο βοήθειας για τον κερασοπαραγωγό που γίνεται και στον αγρό, ώστε σε περιόδους με βροχές κοντά στη συγκομιδή, να εκτιμήσει την κατάσταση της αντοχής στο σχίσιμο των καρπών, συγκεκριμένων κερασεώνων ή τμημάτων αυτών. Έτσι μπορεί να κρίνει σε ποια αγροτεμάχια θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή, αν είναι προς όφελός του ή όχι μια τελευταία διαφυλλική επέμβαση με ασβέστιο, αν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κατά τη συγκομιδή αυξημένο αριθμό προσωπικού για την επιτάχυνση της διαδικασίας, κ.λπ.
Πηγή - fb page '' Τμήμα Φυλλοβόλων Νάουσα '' pomologyinstitute.gr