Τεστ διάγνωσης της ευαισθησίας των καρπών κερασιάς στο σχίσιμο

Ένα απλό τεστ διάγνωσης της ευαισθησίας των καρπών κερασιάς στο σχίσιμο αναπτύχθηκε στο Washington Fruit Research Commission των Η.Π.Α., το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα από τους κερασοκαλλιεργητές επί του αγρού. Το τεστ βοηθάει τον παραγωγό να εκτιμήσει κάποια συγκεκριμένη στιγμή, κοντά στη συγκομιδή, ποιες είναι οι αντοχές της παραγωγής κερασιών του στο σχίσιμο, έτσι ώστε να προχωρήσει είτε στην επιτάχυνση της διαδικασίας συγκομιδής, είτε να επικεντρώσει την προσοχή του σε άλλα αγροτεμάχια, είτε να κατανοήσει αν είναι οικονομικά συμφέρων να προχωρήσει σε μέτρα παρεμπόδισης του σχισίματος.

Η ευαισθησία στο σχίσιμο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ποικίλει από έτος σε έτος, από οπωρώνα σε οπωρώνα, από ποικιλία σε ποικιλία, αλλά και σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα μέσα στην ίδια εποχή.

Prunus avium

Υλικά που χρειάζονται για το τεστ

1.  Δοχείο ή δοχεία κατάλληλης χωρητικότητας δείγματος ή δειγμάτων 50 καρπών.
2.  Αποσταγμένο (άριστη περίπτωση) ή απιονισμένο νερό (το ίδιο που χρησιμοποιείται από τις νοικοκυρές στα ατμοσίδερά τους).

Μεθοδολογία εφαρμογής του τεστ

1.  Συλλέγουμε δείγμα 50 καρπών από τον κερασεώνα, πρωινές πάντα ώρες, από τουλάχιστον 10 διαφορετικά δένδρα για να υπάρχει αξιόπιστο δείγμα.
2.  Εμβαπτίζουμε τα δείγματα καρπών στο νερό (αποσταγμένο ή απιονισμένο). Το νερό θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
3.  Μετράμε τον αριθμό των καρπών που εμφανίζουν σχίσιμο μετά από δύο ώρες εμβάπτισης.

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Αποτελέσματα μετρήσεων

1.  Αν εντοπιστούν μερικοί καρποί με σχίσιμο, τότε τα δένδρα του κερασεώνα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ευπάθειας στο σχίσιμο.
2.  Αν εντοπιστεί αριθμός καρπών με σχίσιμο σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 10% του δείγματος (δηλαδή από 5 καρπούς και άνω), τότε συνειδητοποιείται ότι ο κερασεώνας είναι σε πολύ ευαίσθητο στάδιο όσον αφορά το σχίσιμο.


Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ


Το ως άνω τεστ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο βοήθειας για τον κερασοπαραγωγό που γίνεται και στον αγρό, ώστε σε περιόδους με βροχές κοντά στη συγκομιδή, να εκτιμήσει την κατάσταση της αντοχής στο σχίσιμο των καρπών, συγκεκριμένων κερασεώνων ή τμημάτων αυτών. Έτσι μπορεί να κρίνει σε ποια αγροτεμάχια θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή, αν είναι προς όφελός του ή όχι μια τελευταία διαφυλλική επέμβαση με ασβέστιο, αν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κατά τη συγκομιδή αυξημένο αριθμό προσωπικού για την επιτάχυνση της διαδικασίας, κ.λπ.


Πηγή - fb page '' Τμήμα Φυλλοβόλων Νάουσα '' pomologyinstitute.gr