Καλλιεργητικές φροντίδες/ περιποιήσεις πριν τη σπορά αγγουριού/ Προετοιμασία εδάφους
Η καλλιέργεια απαιτεί πολύ καλή προετοιμασία του εδάφους και απολύμανση του, με χημικά ή καλλιεργητικά μέσα π.χ. η εδαφοκάλυψη με μαύρο πλαστικό πριν τη φύτευση των φυτών το οποίο στρώνεται κατά λωρίδες στις γραμμές φύτευσης, αποσκοπεί στην καταπολέμηση των ζιζανίων.
Σπορά αγγουριού
Ο σπόρος του αγγουριού σπέρνεται σε εξειδικευμένα φυτώρια και τα φυτά που παράγονται μπορεί να είναι αυτόρριζα ή εμβολιασμένα σε ειδικά ανθεκτικά σε ασθένειες υποκείμενα. Η φύτευση γίνεται σε ζεύγη γραμμών ή και απλές γραμμές και κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο, κάτω ακριβώς από τα σύρματα στήριξης (στο θερμοκήπιο).
Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ
Η θερμοκρασία για τη φύτευση και τη σωστή ανάπτυξη θα πρέπει να κυμαίνεται από 20-25οC. Το αγγούρι μπορείτε να το φυτέψετε όπου θέλετε εκτός του αγρού, και στον κήπο, σε παρτέρια, σε γλάστρα, αρκεί να έχει 30 εκατοστά βάθος, για να μπορέσει να αναπτυχθεί.
Αποστάσεις γραμμών σποράς
- Αποστάσεις φυτών μεταξύ του ζεύγους γραμμών 0.80 m
- Αποστάσεις μεταξύ δυο διαδοχικών ζευγών 1.50-1.70 m
- Αποστάσεις φυτών επί της γραμμής 0.50 m
Πυκνότητα φύτευσης
1.600 - 1.700 φυτά ανά στρέμμα, στην ύπαιθρο, ενώ στο θερμοκήπιο είναι μικρότερες οι αποστάσεις φύτευσης, 1.20 x 0.50 m.
![]() |
Ανθός αγγουριού |
Καλλιεργητικές περιποιήσεις κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας
Άρδευση και λίπανση αγγουριού
Είναι φυτό με μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Το πότισμα γίνεται με σταγόνες και υπολογίζεται ότι για μία καλλιεργητική περίοδο απαιτούνται περίπου 600 m3 ανά στρέμμα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην ποιότητα του νερού ποτίσματος (περιεκτικότητα σε άλατα). Ταυτόχρονα με το πότισμα γίνεται και η λίπανση με υδατοδιαλυτά λιπάσματα.
Κλάδεμα
Η παραγωγή του φυτού αγγουριού έχει πολύ μεγάλη σχέση με το κλάδεμα του. Συνήθως, αφαιρούνται οι πλευρικοί βλαστοί ώστε το φυτό να αναπτύξει ένα κεντρικό δυνατό στέλεχος και να αρχίσει το δέσιμο των καρπών το συντομότερο δυνατό.
Διάρκεια καλλιέργειας, συγκομιδή και αποδόσεις αγγουριού
Διάρκεια της καλλιέργειας στο αγγούρι διαρκεί συνήθως 5-6 μήνες ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς (τιμές καρπού). Ο καρπός συγκομίζεται άγουρος και το κριτήριο της συγκομιδής είναι το μέγεθός του (μεγαλόκαρπα αγγούρια στα 25-30 cm και τα μικρόκαρπα αγγούρια στα 10-15 cm).
Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ
Η παραγωγή φτάνει στους 2-4 τόνους/στρέμμα στις υπαίθριες καλλιέργειες και στους 8-12 τόνους/στρέμμα στις θερμοκηπιακές.
Εχθροί και ασθένειες αγγουριάς
Το αγγούρι ως φυτό προσβάλλεται από πολλούς εχθρούς και ασθένειες.
Οι κυριότερες είναι:
Εντομολογικοί εχθροί: Αφίδα, Θρίπας, Αλευρώδης, Τετράνυχος, Νηματώδεις
Μυκητολογικές ασθένειες: Περονόσπορος, Βοτρύτης, Ωίδιο, Φουζάριο, Σκληρωτίνια
Βακτηριολογικές προσβολές: Βακτηρίωση – Μαρασμός του στελέχους
Ιολογικές προσβολές: Μωσαϊκό του αγγουριού
Η αντιμετώπιση τους γίνεται χημικά, με καλλιεργητικά μέτρα ή με ανθεκτικά υβρίδια, πάντοτε με εγκεκριμένα σκευάσματα φυτοπροστασίας και σύμφωνα με τις οδηγίες των τοπικών γεωπόνων.
Διατροφικά οφέλη
Το αγγούρι είναι πλούσια σε βιταμίνες C και B1, Ca, K, Mg, S και έχει τις εξής ιδιότητες:
- διουρητικές ιδιότητες
- αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
- βοηθάει στην ενδυνάμωση των μαλλιών και των νυχιών
- είναι ρυθμιστικός παράγοντας της πίεσης
- βοηθάει στην στοματική υγεία (ούλα και δόντια)
- Όταν ποτίζετε δεν πρέπει να καταβρέχετε τα φύλλα της αγγουριάς
- Σε περίπτωση που επιθυμείτε να έχετε μικρότερη παραγωγή αλλά οι καρποί σας να είναι μεγαλύτερου μεγέθους, αφαιρέστε τα καινούρια άνθη, έτσι το φυτό θα βάλει τα δυνατά του μόνο για την ανάπτυξη των καρπών
- Η θερμιδική του περιεκτικότητα είναι 36 θερμίδες