Οι καλοκαιρινές εργασίες στα χωράφια που δίνουν υψηλές αποδόσεις σιτηρών

Μετά το αλώνισμα, οι παραγωγοί ετοιμάζονται για την επόμενη σπορά στα σιταροχώραφα. Αφού εξασφαλιστεί ο πιστοποιημένος σπόρος, με τα σταθερά χαρακτηριστικά της ποικιλίας, σειρά έχει η προετοιμασία του αγρού. Αρχικά, γίνεται ενσωμάτωση της καλαμιάς στο έδαφος. Έπειτα, ακολουθεί το όργωμα το φθινόπωρο, όταν το έδαφος βρίσκεται στο ρώγο του και το δισκοσβάρνισμα για την ενσωμάτωση της βασικής λίπανσης και τη δημιουργία της σποροκλίνης.

Οι καλοκαιρινές εργασίες στα χωράφια που δίνουν υψηλές αποδόσεις σιτηρών

Από τον πιστοποιηµένο σπόρο και µόνο εξασφαλίζεται η ταυτότητα της ποικιλίας και η περιεκτικότητα του καρποσπόρου σε υαλώδη και πρωτεΐνες. 

Ενσωµάτωση της καλαµιάς στο έδαφος, διατήρηση των σταροχώραφων πλούσια σε κάλιο και φώσφορο και εφαρµογή αζώτου σε δύο δόσεις, 3 κιλά το στρέµµα πριν τη σπορά και την άνοιξη επιφανειακά 10-14 κιλά το στρέµµα. Μια συνταγή θρέψης που ακολουθούν οι έμπειροι καλλιεργητές, που σε συνδυασμό με τη σωστή κατεργασία του εδάφους, μπορεί να εξασφαλίσει την επιθυμητή ποιότητα και ποσότητα παραγωγής. 

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Η πετυχημένη σπορά, όπως διατείνονται οι γεωπόνοι, ξεκινάει με την προετοιμασία του εδάφους, που είναι η πρώτη και βασικότερη επέμβαση για τους παραγωγούς σιτηρών. Σε περίπτωση που ο παραγωγός εφαρμόζει μονοκαλλιέργεια σιτηρών τότε πριν το όργωμα, γίνεται στελεχοκοπή και ενσωμάτωση της καλαμιάς στο έδαφος με δισκοσβάρνα ή καλλιεργητή. Στη συνέχεια, ακολουθεί το όργωμα, γίνεται συνήθως μετά τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου, όταν το χωράφι βρίσκεται στο ρώγο του. Το καλοκαίρι πρέπει να αποφεύγεται γιατί το έδαφος είναι πολύ ξηρό, χάνεται και η ελάχιστη υγρασία του και επιπλέον προκαλείται φθορά στα γεωργικά μηχανήματα. 

Επισημαίνεται ότι, το όργωμα δεν πρέπει να γίνεται σε μεγάλο βάθος, καθόσον ο κύριος όγκος του ριζικού συστήματος των σιτηρών βρίσκεται στα πρώτα 30 εκατοστά του εδάφους. Βαθύτερο όργωμα συνιστάται όταν η προηγούμενη καλλιέργεια αφήνει μεγάλο όγκο φυτικών υπολειμμάτων, όπως το βαμβάκι και το καλαμπόκι, για να γίνει ευκολότερα η ενσωμάτωσή τους. Η επόμενη καλλιεργητική εργασία, λίγο πριν από τη σπορά, είναι το δισκοσβάρνισμα, για το ψιλοχωματισμό του εδάφους και για την ενσωμάτωση της βασικής λίπανσης.

Η ποιότητα εξασφαλίζεται από την επιλογή πιστοποιηµένου σπόρου

Την κατεργασία του εδάφους ακολουθεί η σπορά. Οι παραγωγοί θα πρέπει να επιλέξουν την κατάλληλη ποικιλία, η οποία και θα καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό, τις επερχόμενες αποδόσεις, αλλά και την περιεκτικότητα του σπόρου σε υαλώδη και πρωτεΐνες.

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

'' Υπάρχουν ποικιλίες εξαιρετικής ποιότητας στα σιτηρά, προσαρμοσμένες στο κλίμα της Ελλάδας, με ανθεκτικότητα στην ξηρασία και υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο η ταυτότητα της ποικιλίας εξασφαλίζεται μόνο από τον πιστοποιημένο σπόρο. Οτιδήποτε άλλο, βάζει σε κίνδυνο την τελική απόδοση '' τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΠΥ, Αλέξανδρος Διαμαντίδης. '' Οι πιστοποιήσεις σπόρου γίνονται από κρατικές αρχές και πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, καλλιεργητικά και φυτουγειονομικά, που προβλέπονται από τον νόμο. Τα πλεονεκτήματα του πιστοποιημένου σπόρου είναι πολλά. Για παράδειγμα, οι σπόροι είναι απαλλαγμένοι από ζιζάνια και παθογόνα, ενώ επίσης, εξασφαλίζεται και ιχνηλασιμότητα. Δηλαδή, αν προκύψει κάποιο πρόβλημα, όπως για παράδειγμα στη βλαστικότητα, είναι εύκολο να προσδιοριστεί από ποια σπορομερίδα προέρχεται ο σπόρος. Συνεπώς, όταν οι παραγωγοί επιλέγουν πιστοποιημένο σπόρο ξέρουν και τι σπέρνουν. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι όταν σπέρνεις 100% πιστοποιημένο σπόρο σιτηρών, η απόδοση είναι μεγαλύτερη κατά 30 με 80 κιλά το στρέμμα '' πρόσθεσε ο κ.Διαμαντίδης.

Πηγή - agronews.gr