Κάθε φυτό, όπως όλοι οι οργανισμοί χρειάζεται ορισμένες προϋποθέσεις για να ζήσει, ήλιο, αέρα, νερό, μακροστοιχεία και μικροστοιχεία από το έδαφος. Το βασικό συστατικό κάθε ζωντανού κυττάρου είναι οι πρωτεΐνες. Το δομικό συστατικό κάθε κυττάρου είναι τα αμινοξέα και γενικά οι πρωτεΐνες σχηματίζονται από αλυσίδες αμινοξέων κατά τη διάρκεια της πρωτεϊνοσύνθεσης. Αν λάβουμε υπόψη τα παραπάνω, τα αμινοξέα είναι απαραίτητα για την αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας του καρπού της ελιάς.
Η χρήση των αμινοξέων στην καλλιέργεια της ελιάς είναι σημαντική και πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους που έχουν να κάνουν με το στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας.
![]() |
Τα αμινοξέα στην ελιά |
- Ξεκινώντας από την αρχή της κάθε χρονιάς, η πρώτη προτεινόμενη εφαρμογή στο φύλλωμα τοποθετείται τον χειμώνα, κατά τη διαφοροποίηση των οφθαλμών, από το τέλος Ιανουαρίου έως το πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου.
- Επόμενη διαφυλλική εφαρμογή μετά το φούσκωμα των οφθαλμών και πριν την έναρξη της άνθησης, κατά το «κρόκιασμα» των ανθέων δηλαδή.
- Τρίτη και πολύ σημαντική εφαρμογή – ιδίως για το ποσοστό διαφοροποίησης των οφθαλμών της επόμενης χρονιάς αλλά και για το μέγεθος, την ποιότητα του καρπού και το ποσοστό του
ελαιολάδου της τρέχουσας περιόδου – είναι αυτή που πραγματοποιείται διαφυλλικά κατά την έναρξη της πήξης του πυρήνα (κουκουτσιού) και χρονικά τοποθετείται από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου, ανάλογα με την περιοχή και την ποικιλία.
Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ
Με τις τρεις παραπάνω πολύ βασικές διαφυλλικές εφαρμογές, εφαρμοζόμενες κάθε χρόνο, εξασφαλίζουμε, εκτός των προαναφερθέντων ευεργετικών αποτελεσμάτων, και μεγαλύτερη αντοχή σε προσβολές από παθογόνα καθώς και μείωση της έντασης του φαινομένου της παρενιαυτοφορίας της ελιάς.
Τα οφέλη της χρήσης αμινοξέων
- Αύξηση της πρωτεϊνοσύνθεσης
- Αντοχή στο στρες
Συνθήκες που δημιουργούν στρες όπως οι υψηλές θερμοκρασίες, η χαμηλή εδαφική υγρασία, ο παγετός, οι προσβολές από έντομα, έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στο μεταβολισμό του φυτού και ακολούθως έχει αρνητικό αποτέλεσμα στην ποσότητα και στην ποιότητα της παραγωγής. Η εφαρμογή αμινοξέων τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το στρες, περιορίζει το στρες αλλά έχει και θεραπευτικό ρόλο κατά αυτού, αφού τα αμινοξέα συσχετίζονται άμεσα με τη φυσιολογία του στρες.
Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ
- Αύξηση στη φωτοσύνθεση
- Aύξηση της γονιμοποίησης και του σχηματισμού των καρπών
Η εφαρμογή των αμινοξέων δεν καλύπτει την εφαρμογή των βασικών μακρο- και μικρο- στοιχείων που χρειάζεται η ελιά αλλά εφαρμόζονται για να δώσουν το κάτι παραπάνω στην ποιότητα και την ποσότητα του παραγόμενου ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου.
![]() |
τα βασικά αμινοξέα |
Τα 22 βασικά αμινοξέα
► Αλανίνη: εντοπίζεται στα αντιβιοτικά και στα κυτταρικά τοιχώματα των βακτηριδίων
► Αργινίνη: περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό αζώτου, είναι κύριο συστατικό των ιστονών, είναι ενσωματωμένο σε πολλά
αλκαλοειδή
► Ασπαραγίνη: εντοπίζεται στα ψυχανθή γι’ αυτό και παίζει σημαντικό ρόλο στην αζωτοδέσμευση
► Ασπαρτικό οξύ: συστατικό ενζύμων αντοχής στα παθογόνα, σύνθεση αδενοσίνης
► Κυστεΐνη: περιέχει θείο, φωτοσύνθεση
► Γλουταμικό οξύ: σχηματίζει ένζυμα και πρωτεΐνες
► Γλουταμίνη: εναλλακτική πηγή ενέργειας και αζώτου, εμφανίζεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα όσπρια και στα
σταυρανθή
► Γλυσίνη: είναι το απλούστερο αμινοξύ, χρησιμοποιείται στα ζιζανιοκτόνα
► Ιστιδίνη: βοηθάει τα φυτά να ανέχονται σε μεγαλύτερο βαθμό τα βαρέα μέταλλα
► Ισολευκίνη: ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα των φυτών ενάντια στα διάφορα παθογόνα
► Λευκίνη: ανοσοποιητικό και αμυντικό σύστημα των φυτών, το πιο κοινό αμινοξύ πάνω στη γη
► Λυσίνη: εμπλέκεται στις αντιδράσεις των φυτών απέναντι στις περιβαλλοντικές μεταβολές, αναπαραγωγή φυτών, γενετική έκφραση της δομής του DNA
► Μεθειονίνη: περιέχει θείο, έχει χρησιμοποιηθεί για τη σύνθεση της φυτικής ορμόνης του αιθυλενίου, υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα σπέρματα
► Φαινυλαλανίνη: μεταβολισμός του φυτού
► Προλίνη: ο δακτύλιος αζώτου στη μοριακή δομή περιέχει ισχυρούς δεσμούς που παρέχουν την ακαμψία του μορίου
που μπορεί να αντέξει ακραίες συνθήκες στο περιβάλλον
► Πυρολυσίνη: είναι το πιο πρόσφατα ανακαλυφθέν αμινοξύ, έχει βρεθεί σε ένζυμα βακτηρίων
► Σελενοκυστεΐνη: σχηματίζει μοναδικά ένζυμα με το σελήνιο, παρέχοντάς του καταλυτικές ιδιότητες
► Σερίνη: αρχικά βρέθηκε στο μετάξι, πρόδρομος ουσία του φυλλικού οξέος
► Θρεονίνη: Δημιουργεί ένζυμα που αποτρέπουν τους εχθρούς των φυτών (επιβλαβή έντομα)
► Τρυπτοφάνη: υπεύθυνη για τα περισσότερα εμπορικά αρώματα, αναστολέας σημαντικών βιομορίων
► Τυροσίνη: είναι ενσωματωμένη στη δομή πολλών φυτικών ορμονών, μειώνει την πιθανότητα περιβαλλοντικού στρες
► Βαλίνη: συστατικό ορισμένων φυτικών αντιβιοτικών για την καταπολέμηση παθογόνων οργανισμών