Νέα παράταση του ρώσικου εμπάργκου και οι απόρροιες του στην Ελληνική αγροτική οικονομία

Από το γραφείο οικονομικών και εμπορίας της ελληνικής πρεσβείας της Ρωσίας που εδρεύει στη Μόσχα ανακοινώθηκε πως ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε στις 21 Νοέμβριου το προεδρικό διάταγμα (730)  « Σχετικά με την εφαρμογή ορισμένων ειδικών οικονομικών μέτρων γα την διασφάλιση της Ρωσικής Ομοσπονδίας ».  Αυτό είναι το νέο προεδρικό διάταγμα που παρατείνει για ακόμα μια χρόνια το γνωστό στην αγροτική κοινότητα Ρωσικό εμπάργκο που έχει ισχύ από το 2014 και πλέον ως και τις 31.12.2021. Πως όμως έχει επηρεάσει αγρότες, έμπορους και παραγωγούς το κλείσιμο μιας τεράστιας αγοράς όπως είναι αυτή της Ρωσίας;

Νέα παράταση του ρώσικου εμπάργκου και οι απόρροιες του στην Ελληνική αγροτική οικονομία 

Με το πέρας 6 χρονών από την χρόνια που ανακοινώθηκε το πρώτο ρωσικό εμπάργκο οι παραγωγοί όλης της χώρας μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι χάθηκε όχι απλά μια μεγάλη αγορά αλλά και μια καλή αγορά, η όποια είχε χρήματα και ήταν διατεθειμένη να πληρώσει καλά για ποιοτικά προϊόντα όπως αυτά της χώρας μας. Τα λεγόμενα των παραγώγων επιβεβαιώνονται και πρακτικά αν ανατρέξει κάνεις στα αριθμητικά δεδομένα των πωλήσεων πριν το 2014. Οι αγρότες και οι έμποροι της Βόρειας Ελλάδας έχασαν την πιο ισχυρή αγορά τους, παραπάνω από το 40 % των εξαγωγών επιτραπέζιων ροδάκινων απορροφήθηκε από την Ρωσία το 2013, την τελευταία χρόνια πριν την απαγόρευση, αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 2014, που έκλεισε αυτή η αγορά, να πλήξει  άμεσα πολλά νοικοκυριά διότι πολλοί τόνοι ροδάκινων είτε δεν βρήκαν αγοραστή είτε οι υπόλοιπες ξένες αγορές γνωρίζοντας την κατάσταση αγόρασαν τα ελληνικά προϊόντα με  χαμηλότερες τιμές. Το ίδιο ακριβώς έγινε και με τα προϊόντα  μεταποίησης όπως  κομπόστες, φρουτοσαλάτες και χυμούς όλων των πυρηνόκαρπων δηλαδή κεράσια βερίκοκα και ροδάκινα μεταποίησης (συμπύρηνα) και άλλων φρούτων (σταφύλια και ακτινίδια). Αυτά τα προϊόντα σύμφωνα με τα λεγόμενα των έμπορων φρούτων είχαν σχεδόν αποκλειστική αγορά την Ρωσία η οποία μόλις είχε χαθεί. Προφανώς το ρωσικό εμπάργκο δεν έπληξε μόνο τους ροδακινοπαραγωγούς και τους παραγωγούς της βόρειας  Ελλάδας. Ένας ακόμα μεγάλος κλάδος της ελληνικής γεωργίας όπως είναι γνωστό αποτελούν οι παραγωγοί  οπωροκηπευτικών προϊόντων. Το 2014 παρουσιάστηκε μείωση  930.000.000 κιλά σχετικά με προηγούμενες χρονιές στις εξαγωγές των οπωροκηπευτικών ποσοστό το όποιο αντιστοιχεί στο 36%, προφανώς και οι παραγωγοί των οπωροκηπευτικών πλήγωσαν οικονομικά έψαχναν και ψάχνουν ακόμα να βρουν μια λύση. Τα ελληνικά εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια μανταρίνια καθώς και οι χυμοί τους έχασαν και αυτά μια σπουδαία αγορά, μια αγορά που δεν μπορεί να αντικατασταθεί όπως λένε οι αγρότες των νησιών της χώρας μας.

Κατά καιρούς προσπαθούν να δοθούν διαφορές λύσεις σε αυτό το πρόβλημα που επηρεάζει την ελληνική αγροτική οικονομία μια από αυτές είχε δοθεί το 2014, δηλαδή την πρώτη χρόνια που ήταν σε ισχύ το ρωσικό εμπάργκο και τότε δόθηκε στους παραγωγούς όλης της χώρας ένα ποσό που μπόρεσε κάπως να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε η απαγόρευση της εξαγωγής ελληνικών προϊόντων προς την ρωσική αγορά, όμως ενώ το πρόβλημα της επόμενες χρονιές παρέμεινε το βοήθημα δεν δόθηκε και έτσι οι Έλληνες παραγωγοί ήρθαν αντιμέτωποι  με μια οικονομική κρίση για ακόμα μια φορά. Η ελληνική αγροτική οικονομία η όποια αποτελεί όπως είναι γνωστό μεγάλο μέρος της συνολικής ελληνικής οικονομίας αν και έχουν περάσει 6 χρόνια από την εφαρμογή του ρώσικου εμπάργκο, ακόμα προσπαθεί να ανακάμψει, έμποροι ψάχνουν λύσεις για να απορροφηθούν τα προϊόντα τους και οι παραγωγοί ψάχνουν λύσεις για να ανταμειφτούν οι κόποι τους.

Γράφει 

Δήμητρα Γρηγοριάδου

Φοιτήτρια Γεωπονίας ΕΛΜΕΠΑ (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο)


Για να διαβάζετε τα άρθρα στο Αγροτών Ανάγνωσμα

fb σελίδα ΕΔΩ

fb ομάδα ΕΔΩ