Emergency Food: Έρχονται και στην Ελλάδα τα τρόφιμα που διατηρούνται έως και 25 χρόνια

Τον Δεκέμβριο έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το emergency food, μια μεγάλη βιομηχανία τροφίμων με κύριο χαρακτηριστικό της την παραγωγή τροφίμων που έχουν πάρα πολύ μεγάλη διάρκεια λήξης, ακόμα και 25 χρόνια.

Όλοι θυμόμαστε τις εικόνες που κυριαρχούσαν στα πρώτα στάδια της πανδημίας, με καταναλωτές να «αδειάζουν» τα σούπερ μάρκετ εν όψει του lockdown, αδιαφορώντας αν τα προϊόντα αυτά θα τα στερούνταν κάποιοι άλλοι.

Τον Δεκέμβριο έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το emergency food, μια μεγάλη βιομηχανία τροφίμων με κύριο χαρακτηριστικό της την παραγωγή τροφίμων που έχουν πάρα πολύ μεγάλη διάρκεια λήξης, ακόμα και 25 χρόνια.

Συμπεριφορές σαν αυτή είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσουν ανάγκες που δεν θα μπορούν να καλυφθούν με το υπάρχον δυναμικό και τα παραγωγικά μέσα, από τη βιομηχανία τροφίμων (σ.σ. και όχι μόνο).

«Την περίοδο της καραντίνας, λόγω της κατάστασης, μου ήρθε η ιδέα. Στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα αγροτικών προϊόντων στα οποία τα περισσότερα σπίτια έχουν πρόσβαση και η εφοδιαστική αλυσίδα γενικά λειτουργεί καλά. Βλέπουμε όμως, ότι μετά από όλα αυτά στην κουλτούρα του Έλληνα μπαίνει η λογική του: λαμβάνω τα μέτρα μου», εξήγησε ο Γιώργος Θεοδώρου εμπορικός αντιπρόσωπος μιας από τις μεγαλύτερες γερμανικές εταιρείες στον κλάδο μιλώντας στο Αθηναϊκό – Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μπορεί αυτές οι συνθήκες να είναι πρωτόγνωρες για την  πλειοψηφία της Ευρώπης, όχι όμως και για τις ΗΠΑ και άλλες περιοχές του πλανήτη που κάποιες περιόδους το χρόνο αντιμετωπίζουν ακραία φυσικά φαινόμενα. Αυτές οι χώρες είναι εξοικειωμένες με τη στελέχωση της αποθήκης του σπιτιού με όλα τα απαραίτητα. 

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Με αυτή την ανάγκη κατά νου, δημιουργήθηκε ο τομέας του emergency food, μια βιομηχανία που στις ΗΠΑ επικεντρώνεται στο κομμάτι των τροφίμων, τα οποία παράγονται με στόχο να έχουν ημερομηνία λήξης πολύ πιο μακρινή σε σχέση με το σύνηθες, ακόμα και 25 χρόνια μετά.

«Είναι μια μεγάλη βιομηχανία τροφίμων που ανθεί στην Αμερική κατά κύριο λόγο. Στην Ευρώπη υπάρχουν δυο-τρεις εταιρείες και πρόκειται για προϊόντα που αφορούν στην επιβίωση σε πολύ δύσκολες συνθήκες», αναφέρει ο Γιώργος Θεοδώρου.

Οι κονσέρβες για παράδειγμα έχουν συνήθως διάρκεια ζωής μέχρι ένα έτος. Στη λογική του emergency food, αρκετές εταιρίες επεξεργάζονται την τροφή με τρόπο που θα μπορέσουν να της δώσουν παραπάνω διάρκεια ζωής, εμμένοντας σε υψηλότερη ποιότητα πρώτων υλών, υλικών, επεξεργασίας και συσκευασίας.

Τα προϊόντα μπορούν να καταναλωθούν χωρίς κίνδυνο και πολύ αργότερα από την ημερομηνία λήξης, αναφέρουν οι παρασκευαστές του emergency food. Η ημερομηνία που αναφέρεται στη συσκευασία δεν αποτελεί ένδειξη πως το φαγητό θα έχει χαλάσει, αλλά, κυρίως ορίζει το σημείο μέχρι το οποίο δεν θα έχει χάσει την ποιότητα και τη γεύση του.

Στην Ευρώπη, οι εταιρείες που παράγουν αυτού του είδους τα τρόφιμα εδρεύουν στην Γερμανία και την Αγγλία, ενώ η Ελβετία ασχολείται κυρίως με τη διατήρηση αποθεμάτων νερού προς πώληση, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

«Είναι ακριβώς όπως πρέπει να έχεις ασφάλεια υγείας, συνταξιοδοτικές εισφορές ή πυροσβεστήρα» αναφέρει η γερμανική εταιρεία παρασκευής τροφίμων στην ιστοσελίδα της και συνεχίζει: «Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως δεν χρειάζονται ασφάλεια υγείας όταν είναι υγιείς, δεν χρειάζονται κάποιο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα όταν είναι νέοι και δεν χρειάζονται σύστημα πυρόσβεσης όταν δεν υπάρχει φωτιά. Εάν ποτέ δεν είχες φωτιά στο ίδιο σου το σπίτι, τότε δεν μπορείς να γνωρίζεις το μέγεθος της σημασίας να έχεις έναν ανιχνευτή φωτιάς ή το πιο απλό σύστημα πυρόσβεσης».

Στην ιστοσελίδα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Γερμανίας (BBK), υπάρχουν συστάσεις τα νοικοκυριά να έχουν επάρκεια τροφίμων για τουλάχιστον δυο εβδομάδες και συγκεκριμένα, προϊόντα που μπορούν να διατηρηθούν εκτός ψυγείου.

Αρκετές εταιρείες μπαίνουν στη λογική να δημιουργήσουν συσκευασίες που να εμπεριέχουν όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και θερμίδες που χρειάζεται ένας άνθρωπος στην κάθε ημέρα του, ανάλογα με τα κιλά και την ηλικία του, καθώς και πακέτα για ολόκληρες οικογένειες.

Οι εταιρείες παρέχουν δηλαδή από συσκευασμένα πρωινά με μπισκότα και τηγανίτες, μέχρι μακαρόνια με κιμά και πακέτα για vegetarian και vegan. Η τιμή του πακέτου για έναν ενήλικα, με όλα τα γεύματα μιας εβδομάδας (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) είναι τα 150 ευρώ.

Πηγή - ert.gr