Πληροφορίες που θα θέλατε να ξέρετε για το Merlot

Το Merlot είναι ένα κόκκινο σταφύλι που καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, αλλά συνδέεται συχνότερα με τα εκλεκτά κρασιά του Μπορντό, ιδιαίτερα στις περιοχές της δεξιάς όχθης του Saint-Émilion και του Pomerol.

Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στην ποικιλία Merlot έγινε στη Γαλλία. Συγκεντρώνοντας στοιχεία από τους ιστορικούς του κρασιού σε όλο τον κόσμο, αναφέρεται ότι η πρώτη αναφορά στο Merlot προέρχεται από το 1784 από έναν υπάλληλο του Μπορντό, πιθανώς πολιτικό ή άλλον υψηλόβαθμο δημόσιο υπάλληλο. Αυτός ο υπάλληλος έγραφε στην αναφορά του ότι αυτό το κρασί ήταν ένα από τα καλύτερα της εποχής του.

Το Merlot άρχισε γρήγορα να κερδίζει δημοτικότητα και οι οινοποιοί άρχισαν να καλλιεργούν ευρέως τα σταφύλια αυτά που αναφέρονται ως «μικρά κοτσύφια» ή «νεαρά κοτσύφια» στην περιοχή Μπορντό της Γαλλίας. Κανείς δεν είναι σίγουρος αν το όνομα αυτό σχετίζεται με τη σκούρα φλούδα του σταφυλιού ή το γεγονός ότι τα κοτσύφια έχουν την αγάπη να τρώνε τα σταφύλια από το αμπέλι.

Αν και το Merlot είναι σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή κρασιά σε όλο τον κόσμο, στις αρχές οι οινοπαραγωγοί  το θεωρούσαν ένα ''δευτερεύον'' σταφύλι. Αυτό σήμαινε ότι το Merlot ήταν το πλέον κατάλληλο για ανάμειξη αλλά δεν χρησιμοποιούταν ως αυτόνομη ποικιλία. Φυσικά, εκείνη την περίοδο ανταγωνίζονταν ένα από τα πιο επιλεγμένα κρασιά στον κόσμο, το Μπορντό.

Καθώς η δημοτικότητα του Merlot αυξήθηκε, οι φυτείες εξαπλώθηκαν από το Bordeaux στην περιοχή Medoc, κατά μήκος της αριστερής όχθης των εκβολών του Gironde.

1956: καταστροφή αμπελιών Merlot

Τον Φεβρουάριο του 1956, ένας μεγάλος παγετός κτύπησε τη Γαλλία. Το αποτέλεσμα ήταν πολλά αμπέλια Merlot και Malbec να καταστραφούν. Μετά από τον σοβαρό παγετό, πολλοί αμπελώνες διπλασίασαν τα αμπέλια Merlot αλλά κι αυτά γρήγορα καταστράφηκαν από σήψη. Λαμβάνοντας υπόψη την απώλεια των σταφυλιών Merlot απο τον παγετό και τις ασθένειες, πολλοί από τους τρύγους του γαλλικού Merlot της δεκαετίας του 1960 χάθηκαν. Οι Γάλλοι οινοποιοί συνέχισαν να καλλιεργούν αμπελώνες Merlot μέχρι το 1970, ώσπου η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε όλες τις νέες φυτεύσεις αμπέλων Merlot.

Γαλλική απαγόρευση φυτεύσεων

Μετά τον παγετό του 1956, οι νέες φυτεύσεις Merlot μολύνονταν κάθε χρόνο με νέες ασθένειες.  Αυτό οδήγησε στην απαγόρευση νέων φυτεύσεων από τη γαλλική κυβέρνηση το 1970. Το 1975, η κυβέρνηση πήρε πίσω  την απαγόρευση και οι Γάλλοι οινοποιοί άρχισαν να καλλιεργούν την ποικιλία για άλλη μια φορά. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό εν μέρει στην αυξανόμενη παγκόσμια δημοτικότητα του Merlot την εποχή εκείνη.

Ως αποτέλεσμα των ασθενειών και της κυβερνητικής απαγόρευσης, σε αντίθεση με πολλές άλλες ποικιλίες σταφυλιών στη Γαλλία, η ιστορία του Merlot είναι σχετικά μικρή με τα αμπέλια να μετράνε μόνο λίγες δεκαετίες σε αντίθεση με την ιστορία εκατοντάδων χρόνων για άλλες ποικιλίες του Μπορντό.

Στον αμπελώνα, το Merlot ωριμάζει νωρίς και οι ρόγες του είναι μεγάλες, με λεπτές φλούδες. Είναι ευαίσθητο στον παγετό, τη σήψη και τον περονόσπορο. Τα κρασιά από σταφύλια Merlot τείνουν να είναι γεμάτα σώμα, με απαλές γεύσεις φρούτων.

To Merlot είναι η δεύτερη πιο φυτεμένη ποικιλία ερυθρού σταφυλιού στον κόσμο

Στα γαλλικά το όνομα Merlot σημαίνει ''The Little Blackbird.''.

Το Merlot είναι ο απόγονος δύο σταφυλιών, Cabernet Franc και Magdeleine Noire des Charentes. Το Cabernet Franc είναι επίσης γονέας του Cabernet Sauvignon, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να εξηγήσετε πώς τα χαρακτηριστικά γεύσης των κρασιών Μπορντό και Cabernet Sauvignon από το Μπορντό μπορεί συχνά να είναι τόσο παρόμοια.

Περιέργως, η δημοτικότητα και η παραγωγή του Merlot στις ΗΠΑ επηρεάστηκε σοβαρά με την κυκλοφορία της ταινίας Sideways του 2004. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ταινίας, ο κύριος χαρακτήρας ανέλυε με πάθος τις αρετές του Pinot Noir και περιφρονούσε το Merlot. Το αποτέλεσμα «Sideways Effect» οδήγησε σε παγκόσμια έλλειψη Pinot Noir στην αγορά bulk κρασιού και έκανε πολλούς καταναλωτές και παραγωγούς να απαρνηθούν το Merlot, ειδικά στην Καλιφόρνια. Μετά από μια δεκαετία, ωστόσο, το Sideways Effect έχει υποχωρήσει και οι καταναλωτές αρχίζουν να επαναεκτιμούν το σταφύλι αυτό και τα υψηλής ποιότητας εγχώρια κρασιά που παράγονται από αυτό.

To Merlot είναι η δεύτερη πιο φυτεμένη ποικιλία ερυθρού σταφυλιού στον κόσμο.

Μπορντό

Στο Μπορντό, το Merlot αναμιγνύεται μαζί με το Cabernet Sauvignon και, σε μικρότερο βαθμό, με ο Cabernet Franc. Το σταφύλι Merlot είναι στα καλύτερα του όταν παράγεται στο Saint-Émilion και το Pomerol στη δεξιά όχθη του Μπορντό. Αυτή η υπό-περιοχή, επίσης γνωστή ως Libournais, φιλοξενεί μια σειρά από blend  κρασιά στα οποία κυριαρχεί το Merlot – συμπεριλαμβανομένων των Blaye Côtes de Bordeaux, Fronsac, Lalande de Pomerol και διάφορα appellation γύρω από το Saint-Émilion, όπως το Puisseguin Saint-Émilion και Montagne Saint-Émilion. Το Merlot τείνει να κυριαρχεί στα μείγματα αυτών των οίνων, και πιο συχνά αναμιγνύεται με Cabernet Franc παρά με Cabernet Sauvignon.

Οι σούπερ σταρ του Pomerol όπως το Petrus, το Le Pin και το Lafleur είναι μερικές από τις καλύτερες (και σίγουρα πιο ακριβές) εκφράσεις του Merlot στον κόσμο, όπως και τα κρασιά από κορυφαία κτήματα του Saint-Émilion όπως το Ausone, το Pavie και το Angélus.

Παγκόσμια παραγωγή

Εκτός του Μπορντό, το Merlot καλλιεργείται ευρέως σε όλη τη νοτιοδυτική Γαλλία, συχνά αναμεμειγμένο με Cabernet Sauvignon. Στο Languedoc, το Merlot είναι πολύ δημοφιλές στα καθημερινά κρασιά του Pays d’Oc IGP, ενώ επιτρέπεται επίσης στα κρασιά AOP των Cabardès και Malepère.

Το Merlot είναι συνηθισμένο στην Ιταλία, ιδίως σε περιοχές όπως οι Friuli, Trentino-Alto Adige και Veneto.

Αλλού στην Ευρώπη, το Merlot καλλιεργείται στην Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ουγγαρία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Σλοβενία και την Ελβετία, για να αναφέρουμε μόνο λίγα.

Στον νέο κόσμο, το Merlot καλλιεργείται μεταξύ άλλων στην Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Χιλή, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αφρική, την Ουρουγουάη και τις ΗΠΑ.

Το Merlot έχει έντονο πορφυρό χρώμα, φρουτώδη αρώματα δαμάσκηνου, βατόμουρου στη νεότητα του ενώ αναπτύσσει πολύπλοκα αρώματα αποξηραμένων φρούτων, σταφίδας και κάποιες γήινες νότες με την ωρίμανση του.

Αγαπάει την καινούρια βελανιδιά και όταν φιλοξενείται εκεί , προσθέτει επιπλέον αρώματα καπνισμένου ξύλου και μπαχαρικών στο μπουκέτο του. Είναι πυκνό, έχει μαλακές τανίνες, μέτρια οξύτητα και είναι μια εύπλαστη ποικιλία στα χέρια των οινοπαραγωγών.

Χρησιμοποιείται σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο σε ανάμιξη με το Cabernet Sauvignon, για να μαλακώσει τις έντονες πολλές φορές τανίνες του Cabernet και στην χώρα μας πολλοί οινοποιοί το χρησιμοποιούν σε χαρμάνια με Ξινόμαυρο( και Syrah) για να μετριάσει το έντονο ύφος του Ξινόμαυρου αλλά να συνεισφέρει και στα αρωματικά χαρακτηριστικά και στο χρώμα.

Οι καλύτεροι συνδυασμοί τροφίμων για το Merlot είναι μπριζόλα, βοδινό κρέας, prime rib (στον φούρνο ή σχάρα), αρνί, χοιρινό, κοτόπουλο, πάπια, παστά, αλλαντικά και καραμελωμένα ψητά λαχανικά.

Πηγή - krasia.com

Για να διαβάζετε τα άρθρα στο Αγροτών Ανάγνωσμα

fb σελίδα ΕΔΩ

fb ομάδα ΕΔΩ