Σπαράγγι: Ο ανεκτίμητος θησαυρός της άνοιξης

Τα σπαράγγια, Asparagus Officinalis, Οικογένεια (Liliaceae), αρκετοί τα χαρακτηρίζουν ως τους αριστοκράτες των λαχανικών. Λέγεται πως είναι το αγαπημένο λαχανικό των Ευρωπαίων στην λευκή, πράσινη ή μωβ εκδοχή του και όταν δεν τρώγεται μόνο του ως σαλάτα, συνοδεύει τα gourmet πιάτα.

Asparagus Officinalis, Οικογένεια (Liliaceae)

Κλιματικές απαιτήσεις: Ευδοκιμεί καλύτερα σε περιοχές που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, ώστε το φυτό να εισέλθει σε λήθαργο. Η μέση ημερήσια θερμοκρασία του εδάφους επηρεάζει την ταχύτητα ανάπτυξης των βλαστών και την παραγωγή, η οποία αυξάνεται καθώς αυξάνει η θερμοκρασία την άνοιξη π.χ. αν αυτή είναι κατά μέσο όρο 15,5 οC τότε απαιτούνται 5,5 μέρες για να δημιουργηθεί βλαστός 15 cm ενώ στους 25 οC απαιτούνται 2 μέρες. Παράλληλα όσο ψηλότερες είναι τόσο πιο γρήγορα ανθίζουν τα σπαράγγια.

Απαιτήσεις – προετοιμασία εδάφους: Τα σπαράγγια ευδοκιμούν σε όλους τους τύπους εδαφών προκειμένου όμως να δώσουν πλούσια παραγωγή και καλή ποιότητα βλαστών, (ιδιαίτερα στην περίπτωση των λευκών σπαραγγιών) θα πρέπει να προτιμούνται τα αμμώδη. Ενώ τα πράσινα μπορούν να καλλιεργηθούν και σε πηλώδη, ιλυοπηλώδη και ιλυώδη. Απαιτούν ηλιόλουστα, βαθιά, καλοστραγγιζόμενα εδάφη, με πολύ οργανική ουσία εδάφη. Προτιμούν pΗ 6,5-7 αλλά μπορούν να εκμεταλλευτούν και τα αλκαλικά εδάφη.

Τα πρώτα βλαστάρια κόβονται τον τρίτο χρόνο ώστε το φυτό να εγκατασταθεί καλά και να αποκτήσει γερό ριζικό σύστημα

Πολλαπλασιασμός: Πολλαπλασιάζεται με ριζώματα ή σπόρο. Τα ριζώματα χρειάζονται 3 χρόνια για να δώσουν παραγωγή ενώ ο σπόρος μπορεί να χρειαστεί πάνω από 4 χρόνια. Ο σπόρος είναι πολύ ευαίσθητος και χρειάζεται ειδικές μεταχειρίσεις. Πρέπει να φυτεύεται σχετικά επιφανειακά απομακρυσμένος από γειτονικά φυτά. Χρειάζεται συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας εδάφους για να φυτρώσει, οι οποίες επιτυγχάνονται κάτω από αυστηρές καλλιεργητικές τεχνικές.

Συγκομιδή: Τα πρώτα βλαστάρια κόβονται τον τρίτο χρόνο ώστε το φυτό να εγκατασταθεί καλά και να αποκτήσει γερό ριζικό σύστημα. Η συγκομιδή ξεκινάει 10 με 15 Απριλίου. Η πρόωρη συλλογή στρεσάρει τα φυτά και τα κάνει ευπρόσβλητα σε έντομα. Την επόμενη χρονιά η συγκομιδή διαρκεί 4 βδομάδες και τα υπόλοιπα χρόνια μπορεί και 8. Η συλλογή γίνεται αποκλειστικά με τα χέρια πρωινές ώρες. Η κοπή των βλαστών γίνεται με ειδικά μαχαίρια λίγο κάτω από το έδαφος και στο μισό περίπου της απόστασης της έκφυσης του βλαστού από το ρίζωμα μέχρι την επιφάνεια του εδάφους.

Διατροφικά οφέλη: Το σπαράγγι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, Β και C. Η περιεκτικότητα του σε νερό ξεπερνά το 90% για αυτό έχει πολύ χαμηλή θερμιδική αξία. Περιέχουν επίσης πληθώρα ιχνοστοιχείων τα οποία τους δίνουν αντιφλεγμονώδεις, χωνευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Το σπαράγγι δεν συνίσταται για ανθρώπους που έχουν ρευματισμούς, αρθριτικά, ποδάγρα και κυστίτιδες.

 Γράφει

Πατεράκη Μαρία

Πτυχιούχος Γεωπονίας ΠΔΜ ( Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας)


Βιβλιογραφία- Πηγές

gaiapedia.gr

- ypaithros.gr

- ftiaxno.gr