Καρύδια: Ανεβάζουν στροφές τον τελευταίο μήνα ζήτηση και τιμές παραγωγού

Αρχίζει και αλλάζει σταδιακά το κλίμα στην εγχώρια αγορά του καρυδιού, με τους παραγωγούς να διαπιστώνουν πλέον ότι η ζήτηση ανεβαίνει, το ίδιο και οι τιμές.

Ο Γιάννης Σιάτος καλλιεργεί 80 στρέμματα με καρυδιές Καλιφόρνιας και ντόπιες παραδοσιακές στο Φενεό Κορινθίας. Όπως ανέφερε μιλώντας στον agrotypos.gr, η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά όσον αφορά στην ζήτηση και τις τιμές παραγωγού (ήταν 10% κάτω από πέρσι), λόγω της γνωστής κατάστασης με τον κορονοϊό και τους περιορισμούς. Πλέον, όμως, σημειώνει ο κ. Σιάτος, εδώ κι ένα μήνα περίπου η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί όσον αφορά στη ζήτηση, κάτι που έχει φέρει τις τιμές στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Σύμφωνα με τον κ. Σιάτο, πλέον οι τιμές παραγωγού στα Chandler είναι στα 4 ευρώ για άσπαστο προϊόν και στα παραδοσιακά ελληνικά 3 ευρώ το κιλό. Αποθέματα περσινής εσοδείας υπάρχουν, αλλά πλέον έχουν μειωθεί αισθητά, εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά είναι νωρίς να γίνουν, αλλά στην περιοχή το σίγουρο είναι ότι έχουν μπει αρκετά στρέμματα με καρυδιές.

Ανεβάζουν στροφές τον τελευταίο μήνα ζήτηση και τιμές παραγωγού

Ο κ. Αντώνης Τζήκας καλλιεργεί καρυδιές στην περιοχή του Ολύμπου. Όπως δήλωσε η χρονιά φέτος δεν ξεκίνησε καθόλου καλά για τις τιμές του παραγωγού, όμως τελευταία έχει αυξηθεί η ζήτηση για προϊόν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές για το άσπαστο από τα 3,30 ευρώ το κιλό που ήταν στην αρχή, να έχουν ανέλθει τώρα στα 3,70 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος είναι βιοκαλλιεργητής και έχει 40 στρέμματα με καρυδιές. Είναι πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Σερρών και όπως δήλωσε όσον αφορά στο βιολογικό καρύδι, η διάθεση του προϊόντος και οι τιμές δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου από την γενικότερη κατάσταση, σε αντίθεση με το συμβατικό προϊόν. Σχολίασε επίσης ο κ. Παπαδόπουλος ότι οι βιοκαλλιεργητές στην Αθήνα αντιμετωπίζουν πρόβλημα όσον αφορά στη διάθεση του καρυδιού, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στις βιολογικές λαϊκές.

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Κατσαρός, καλλιεργητής καρυδιών στα Γιαννιτσά σημείωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, πως «δεν θα το έλεγα ότι έχουν πέσει οι τιμές, το καθαρισμένο είναι στα 10-12 ευρώ το κιλό και το ακαθάριστο στα 3-4 ευρώ το κιλό. Είναι μία δυναμική καλλιέργεια, εύκολη συγκριτικά με άλλες, αλλά είναι παραγωγική έπειτα απο 6-7 χρόνια».

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Η κα. Ευαγγελία Λαμπροπούλου, τέλος, είναι παραγωγός καρυδιού στο νομό Φθιώτιδας. Έχει 30 στρέμματα και όπως μας λέει: «δεν έχουμε πρόβλημα στη διάθεση του προϊόντος, αλλά σίγουρα φοβηθήκαμε ότι λόγω κορονοϊού το προϊόν δεν θα πουληθεί. Έτσι, το δώσαμε πολύ έγκαιρα, αλλά σε μειωμένη τιμή». ( Μπίκας Αλέξανδρος, Χατζηιερεμία Βασιλική )