Νέα προκήρυξη για βιολογικά έρχεται μετά το καλοκαίρι του 2021

Σε νέο πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας για την τριετία 2021-2023 φαίνεται πως έχει καταλήξει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Νέα προκήρυξη για βιολογικά έρχεται μετά το καλοκαίρι του 2021, τι θα περιλαμβάνει

Σύμφωνα με τον agrotypos.gr, το πρόγραμμα «γέφυρα» πριν το ξεκίνημα της νέας περιόδου της ΚΑΠ θα αφορά μόνο τη διατήρηση και όχι νέες εντάξεις. Θα αφορά διατήρηση φυτικής και ζωικής παραγωγή. Θα καλούνται να ενταχθούν από την:

  • 1η Προκήρυξη του 2016 που αφορά 10.300 παραγωγούς. Οι έχοντες τριετείς δεσµεύσεις ήδη είναι εκτός επιδότησης εδώ και ένα χρόνο (καλύπτουν τα έξοδα πιστοποίησης από το Μέτρο 3.1).  
  • 2η Προκήρυξη του 2017 που αφορά 4.567 κτηνοτρόφους µε τριετείς δεσµεύσεις που έληξαν φέτος οι πληρωµές τους.  
  • 3η Προκήρυξη του 2019 που αφορά 2.297 παραγωγούς. Λαµβάνουν την τελευταία τους πληρωµή το 2021.

Αν και μέχρι τον Οκτώβριο δεν είχαν βρεθεί κονδύλια (για αυτό δεν έγινε προκήρυξη το 2020) αυτή την εποχή βρέθηκαν κονδύλια, τα οποία είναι από το ΠΑΑ και από το Ταµείο Ανάκαµψης (Next Generation Europe).

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

H προκήρυξη αναμένεται να δημοσιευθεί μετά το καλοκαίρι του 2021.

Αναμένεται να ενταχθούν περισσότερες καλλιέργειες. Επίσης στο φάκελο που θα κατατεθεί στη Διαχειριστική Αρχή του ΠΑΑ υπάρχει αίτημα ένταξης της μελισσοκομίας και της πτηνοτροφίας.

Θυμίζουμε ότι με τη νέα ΚΑΠ αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στα βιολογικά. Τα οικολογικά σχήματα (eco-schemes) θα αφορούν πληρωμές για τους παραγωγούς που αναλαμβάνουν δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος. Μεταξύ αυτών θα είναι η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Ενδιαφέρον είναι ότι τα βιολογικά μπαίνουν στον Πρώτο Πυλώνα πληρωμών της νέας ΚΑΠ. 

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ 

Πάντως ανεξάρτητα από το μέγεθος της βιολογικής παραγωγής της Ελλάδας, τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ δείχνουν ότι στην χώρα μας έχουν πιστοποιηθεί βιολογικές εκτάσεις περίπου 9,6% της συνολική αγροτικής γης, ένα ποσοστό που θεωρείται αρκετά καλό σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι στο 8%. Ωστόσο υπάρχει μεγάλη διαφορά με το 25% που συζητάνε για τη νέα ΚΑΠ. Αυτό το ποσοστό είναι πολύ υψηλό και έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση μεταξύ των αγροτικών φορέων στις χώρες της ΕΕ (όχι τόσο στην Ελλάδα) για το αν θα μπορεί να απορροφηθεί μια τόσο μεγάλη βιολογική παραγωγή από τους καταναλωτές. Πιθανόν με τη διαπραγμάτευση να πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα. Παϊσιάδης Σταύρος )