Κατάργηση ιστορικών δικαιωμάτων και επιδοτήσεις μόνο σε κατ’ επάγγελμα προτείνει ο Αγροτικός Σύλλογος Θηβών

Στην επιλογή της κατάργησης των ιστορικών δικαιωμάτων με παράλληλη θέσπιση αυστηρών κριτηρίων στον ορισμό του πραγματικού αγρότη, στον οποίο θα κατευθύνεται το σύνολο των επιδοτήσεων, και στην αύξηση των συνδεδεμένων σε προϊόντα εθνικής σημασίας όπως το βαμβάκι, το ελαιόλαδο, το αμπέλι και τα κηπευτικά, τάσσεται ο Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Θηβών.

«Ο χρόνος περνά και σε συνδυασμό με την ελλιπή ενημέρωση, σχετικά με τις αλλαγές της νέας ΚΑΠ, έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμός στους αγρότες τις περιοχής», αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση που υπογράφει ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Θηβών, Δημήτρης Συκαράς.  Μάλιστα, όπως αναφέρει, οι επιδοτήσεις θα πρέπει να δίνονται στους κατ’επάγγελμα μόνο «με σκοπό την στήριξη του κόστους παραγωγής και όχι συνέχιση της επιδοματικής πολιτική των επιδοτήσεων που ισχύει έως τώρα».

Κατάργηση ιστορικών δικαιωμάτων και επιδοτήσεις μόνο σε κατ’ επάγγελμα προτείνει ο Αγροτικός Σύλλογος Θηβών

Αναλυτικά η επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Θηβών

Νέα ΚΑΠ και επίκαιρα θέματα προβληματίζουν  τους αγρότες των Θηβών

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξης των αγροτών της επαρχίας Θηβών, ενόψει των επερχόμενων αλλαγών στην Νέα ΚΑΠ. Ο χρόνος περνά και σε συνδυασμό με την ελλιπής ενημέρωση, σχετικά με τις αλλαγές της νέας ΚΑΠ, έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμός στους αγρότες τις περιοχής. Τα  νέα από τις τελευταίες κινητοποιήσεις Γερμανών και Γάλλων αγροτών, που αντιδρούσαν στις επερχόμενες αλλαγές, με την αιτιολογία περί πτώχευσης των εκμεταλλεύσεων τους,  έχουν δημιουργήσει έντονη ανησυχία για το μέλλον και την βιωσιμότητα των Ελληνικών εκμεταλλεύσεων. Πρόταση του Αντιπροέδρου του Αγροτικού μας Συλλόγου Θηβών, είναι η κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων με παράλληλη θέσπιση αυστηρών κριτηρίων στον ορισμό του πραγματικού αγρότη, στον οποίο θα κατευθύνεται το σύνολο των επιδοτήσεων, με σκοπό την στήριξη του κόστους παραγωγής και όχι συνέχιση της επιδοματικής πολιτική των επιδοτήσεων που ισχύει έως τώρα. Επιπλέον πρόταση είναι να αυξηθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στα προϊόντα εθνικής σημασίας όπως το βαμβάκι, το ελαιόλαδο, το αμπέλι, τα κηπευτικά, κτλ.

Η λειτουργία των εκμεταλλεύσεων γίνεται ακόμη δυσκολότερη, λόγω  κλιματικής αλλαγής, που εμφανίζεται σχεδόν κάθε χρόνο με την εκδήλωση έντονων φαινομένων που δυσκολεύουν την παραγωγή και την απόκτηση εισοδήματος. Κεντρική Ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση και αποζημίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων δεν υπάρχει, με αποτελέσαμε όλο το βάρος να σηκώνεται από τις ''πλάτες'' του ΕΛΓΑ για την Ελλάδα. Πρόταση μας σχετικά με την Νέα ΚΑΠ, είναι όχι η μείωση αλλά η αύξηση του προϋπολογισμού για την νέα περίοδο εφαρμογής 2021-2027, με το επιπλέον ποσό να κατευθύνεται για την αποκατάσταση και αποζημίωση των πληγέντων  αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Μεγάλα προβλήματα έχουν επιπλέον δημιουργήσει στους αγρότες της ευρύτερης περιοχής των Θηβών, οι επιπτώσεις του Κορωναϊού που είχαν σαν αποτέλεσμα την τεράστια μείωση του τουρισμού στην χωρά μας με συνέπεια τα περισσότερα Θηβαϊκά προϊόντα να μην πουληθούν ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να πουληθούν σε πολύ χαμηλές τιμές. Επομένως είναι επιτακτική ανάγκη τα προϊόντα της Θήβας  να συμπεριληφθούν στα πακέτα ενισχύσεων λόγω Covid-19 του ΥΠΑΑΤ. Πρόταση του κ.Συκαρά, Αντιπροέδρου του Αγροτικού Συλλόγου είναι να ενισχυθούν άμεσα οι καλλιέργειες του Βαμβακιού, Κρεμμυδιού, Πατάτας Φθινοπωρινής, Αμπελιού.

Τελευταίο ''θύμα'' είναι η καλλιέργεια του βαμβακιού, που παρόλο την πολύ καλή ποιότητα της φετινής παραγωγής, οι τιμές που ακούγονται για τους παραγωγούς είναι απελπιστικά χαμηλές, που δεν καλύπτουν ούτε τα βασικά έξοδα της καλλιέργειας. Σε συνδυασμό με το μετέωρο, έως τώρα ενδεχόμενο επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, που ο Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί προεκλογικά στους αγρότες και κτηνοτρόφους, η αρχή της νέας καλλιεργητικής  χρονιάς αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη για τις Ελληνικές αγροτικές οικογένειες. Τέλος ο αντιπρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Θηβών εύχεται καλή επιτυχία στην νέα  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ελπίζει να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία και  τόλμη στα προβλήματα και τις ανησυχίες των αγροτών. 

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με την ηγεσία του ΕΛΓΑ θα πρέπει να επισπεύσουν και να καταβάλουν τα υπόλοιπα πληρωμών παλαιότερων ζημιών, για χρονιές όπου οι παραγωγοί έχουν καταβάλει ήδη τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ. Τέλος στο σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την διαχείριση του συστήματος υποβολής ΟΣΔΕ, ο κ.Συκαράς προτείνει ότι το ΥΠΑΤ, θα πρέπει άμεσα να αναλάβει την διαχείριση όλου του συστήματος ΟΣΔΕ, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, με μηδενικό κόστος για τους παραγωγούς, όπως γίνεται και σε πολλές χώρες της ΕΕ.

ΣΥΚΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΗΒΩΝ

Πηγήagronews.gr