Καρυδιά | Η κατάλληλη λίπανση μέσω φυλλοδιαγνωστικής

Τα τελευταία χρόνια άρχισε να εφαρμόζεται και στην χώρα μας μία νέα μέθοδος διάγνωσης του επιπέδου της θρεπτικής κατάστασης των φυτών μίας καλλιέργειας που λέγεται «φυλλοδιαγνωστική».

Με τον όρο αυτό, δηλώνεται η λήψη την κατάλληλη εποχή και η χημική ανάλυση μιας ποσότητας φύλλων από ορισμένα φυτά, που επιλέγονται καταλλήλως.

Καρυδιά | Η κατάλληλη λίπανση μέσω φυλλοδιαγνωστικής


Η συνήθης πρακτική παλαιότερα, για την αξιολόγηση της καλής θρέψεως των δέντρων της καρυδιάς,  ήταν η χημική ανάλυση του εδάφους, βάσει της οποίας καθορίζονταν η κατάλληλη λίπανση αλλά  και η εξέταση της γενικότερης ανάπτυξης των δέντρων σε μία διάρκεια ορισμένων ετών.

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Σήμερα η καλύτερη μέθοδος που πρέπει να εφαρμόζεται, είναι ο συνδυασμός της χημικής ανάλυσης του εδάφους και της φυλλοδιαγνωστικής, επειδή πολλές φορές η χημική ανάλυση του εδάφους δεν αρκεί για να γνωρίζουμε αν τα θρεπτικά στοιχεία προσλήφθηκαν και αφομοιώθηκαν από τα φυτά μας.

Η φυλλοδιαγνωστική μπορεί να γίνεται κάθε χρόνο ώστε να εξακριβώνονται τα τυχόν προβλήματα θρέψεως και να συστήνονται οι κατάλληλες λιπάνσεις.

Το δείγμα των φύλλων που θα χρησιμοποιηθούν από το εργαστήριο της φυλλοδιαγνωστικής πρέπει να λαμβάνεται στο τέλος της περιόδου της ενεργού ανάπτυξης των φυτών (αρχές Ιουλίου)  και της αρχής της συγκομιδής (τέλη Ιουλίου- Αύγουστο).

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Τα φύλλα πρέπει να είναι φύλλα της ετήσιας βλάστησης και να προέρχονται από το μεσαίο τμήμα των καρποφόρων βλαστών. Οι συγκεντρώσεις των θρεπτικών στοιχείων στα φύλλα, μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και της ηλικίας των φύλλων. Οι συγκεντρώσεις των φύλλων σε άζωτο και φωσφόρο είναι υψηλότερες στα νεαρά φύλλα. Το κάλιο μεταβάλλεται με την εξέλιξη  της καρποφορίας. Το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τα ιχνοστοιχεία αυξάνουν σταδιακά μέχρι το τελικό στάδιο της  εξέλιξης των φύλλων.

Ο επόμενος πίνακας ορίζει ακριβώς τις optimum περιεκτικότητες για κάθε ένα από τα θρεπτικά στοιχεία που πρέπει να υπάρχουν στα φύλλα με την μέθοδο της φυλλοδιαγνωστικής, ώστε τα φυτά της καρυδιάς να μην έχουν προβλήματα έλλειψης θρεπτικών στοιχείων.

Τιμές στοιχείων στα φύλλα καρυδιάς (Beutel & al. 1976)

Η ερμηνεία των αναλύσεων της φυλλοδιαγνωστικής πρέπει να λαμβάνει υπόψη της πολλούς παράγοντες. Το κατώτερο όριο των συγκεντρώσεων της φυλλοδιαγνωστικής που υπάρχει στον ανωτέρω πίνακα, δείχνει το όριο μέσα στο οποίο η καρυδιά αναπτύσσεται κανονικά. Σε περίπτωση που οι συγκεντρώσεις των αναλύσεων είναι χαμηλότερες από το όριο αυτό, τότε πρέπει να χορηγηθούν στα φυτά, οι απαραίτητες λιπαντικές θρεπτικές ουσίες.

Πηγήsymagro.com