Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για σπορές καλαμποκιού, προς αύξηση στρεμμάτων

Με ανοδικές τάσεις οι τιμές του παραγωγού, που φαίνεται να θέλγεται και πάλι, εγκαταλείποντας σε ορισμένες περιπτώσεις το βαμβάκι.

Σιτάρια, τριφύλλια, αλλά και καλαμπόκι φαίνεται φέτος να κερδίζουν στρέμματα, από καλλιέργειες, όπως είναι το βαμβάκι για παράδειγμα στην κεντρική ή βόρεια Ελλάδα και ενδεχομένως από κηπευτικά, σε καλλιεργητικές ζώνες της Πελοποννήσου. Οι πρώτες ενδείξεις και οι προθέσεις των παραγωγών, αλλά και η εικόνα από μεγάλα γεωπονικά καταστήματα εφοδίων συνηγορούν πως φέτος, πάμε για νέα αύξηση στρεμμάτων σε αρκετές περιοχές, εν μέσω εκτιμήσεων διεθνών αναλυτών για διατήρηση των υψηλών τιμών και του μεγάλου ενδιαφέροντος από Κίνα για αθρόες εισαγωγές, μετά την επανάκαμψή της από την πανώλη των χοίρων.

Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για σπορές καλαμποκιού, προς αύξηση στρεμμάτων

Γρεβενά: Στροφή των παραγωγών ξεκίνησε από πέρσι

Όπως δήλωσε μιλώντας στον agrotypos.gr, ο παραγωγός - έμπορος καλαμποκιού και λοιπών ζωοτροφών κ. Δημήτρης Καραγιάννης, από την περιοχή της Δεσκάτης Γρεβενών, υπάρχει ενδιαφέρον για νέες εκτάσεις για το προϊόν, από πέρσι, που όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστεί και φέτος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές στο καλαμπόκι τώρα έχουν φθάσει ακόμα και στα 28-30 λεπτά το κιλό, ιδίως σε νησιωτικές περιοχές. Ο Δημήτρης Καραγιάννης εκτιμά τέλος ότι στο αλώνι φέτος θα ξεκινήσει με καλύτερες τιμές, απ’ ό,τι πέρσι, το προϊόν.

Μαγνησία: Κερδίζει στρέμματα το καλαμπόκι φέτος

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος και μέτοχος της Αγρομηχανικής Βόλου δήλωσε ότι οι εκτάσεις που θα σπαρούν φέτος με καλαμπόκι στο νομό Μαγνησίας, θα είναι αυξημένες από πέρσι, τουλάχιστον κατά 10 με 15%, καθώς πολλοί παραγωγοί θα φύγουν από το βαμβάκι, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών, για μια ακόμα χρονιά. 

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Σύμφωνα με τον κ. Κούντρια, εντός του Μαρτίου θα ξεκινήσει η σπορά καλαμποκιού σε κάποιες πρώιμες περιοχές, όπως είναι τα Φάρσαλα, ενώ στην περιοχή της Μαγνησίας, η σπορά αναμένεται να εκκινήσει στις 20-25 του μήνα. Το ενδιαφέρον των αγροτών, για το προϊόν, έχει αναζωπυρωθεί σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω της έντονης ζήτησης στην Ελλάδα και διεθνώς και των υψηλών τιμών, που παίζουν τώρα στην αγορά.

Αγρίνιο: Μοιρασιά μεταξύ καλαμποκιού και τριφυλλιού

Ο κ. Δημήτρης Καλαμπόκας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δοκιμίου Αγρινίου δήλωσε ότι, η τιμή του παραγωγού για την ώρα είναι στα 24 λεπτά το κιλό, εκτιμώ όμως ότι μπορεί φέτος να φτάσει και τα 26 λεπτά. Βέβαια, αυτό είναι πρόβλημα για τον κτηνοτρόφο, που αγοράζει καλαμπόκι με 27-29 λεπτά ανά κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Καλαμπόκα, για αύξηση στρεμμάτων δεν είναι εμφανές, από την άποψη ότι είναι υψηλές οι τιμές και στο τριφύλλι φέτος, οπότε προβλέπεται να μοιραστούν οι εκτάσεις φέτος και πάλι.

Ηλεία: Ενδιαφέρον και από παραγωγούς κηπευτικών

Ο διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Λεχαινών, κ. Παναγιώτης Κοτσέτας, δήλωσε ότι, παραπάνω στρέμματα από πέρσι γενικώς φαίνεται πως θα σπαρούν στο νομό Ηλείας, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον και από παραγωγούς με διάφορα κηπευτικά, όπως οι πατάτες για παράδειγμα. Ακόμα όμως δεν υπάρχει ασφαλής εκτίμηση, ενώ διεθνώς οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με τάσεις σταθεροποίησης μεν, αλλά σε καμιά των περιπτώσεων, πτωτικές. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κοτσέτα, η τιμή στον παραγωγό τώρα στην Ηλεία, είναι στα 25 λεπτά το κιλό.

Σέρρες: Εκτιμήσεις για περισσότερα στρέμματα τη νέα σεζόν

Ο κ. Γιάννης Ζήσης, έμπορος αγροτικών προϊόντων από το νομό Σερρών, δήλωσε ότι τα στρέμματα με καλαμπόκι τη νέα χρονιά, μάλλον θα είναι περισσότερα από πέρσι, λόγω της τιμής που έχει το προϊόν και της ζήτησης. Σύμφωνα με τον κ. Ζήση, η τιμή παραγωγού στις Σέρρες αυτή την περίοδο είναι στα 21,5 με 22 λεπτά το κιλό, υπάρχει μεγάλη ζήτηση, ενώ πέρσι τέτοια εποχή η τιμή δεν πέρναγε τα 18 λεπτά. Ο κ. Ζήσης εκτιμά όμως ότι έχουν πιάσει ταβάνι οι τιμές, γιατί όπως λέει, οι κτηνοτροφικές μονάδες, δεν έχουν πλέον δυνατότητα να πληρώσουν παραπάνω και ήδη έχουν φθάσει σε σημείο να μην μπορούν να ανταποκριθούν. Σύμφωνα βέβαια με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στην ίδια περιοχή γίνονται αγοραπωλησίες καλαμποκιού, με τιμές στα 23-24 λεπτά το κιλό.

Καβάλα: Προβλέπεται αύξηση στρεμμάτων

Ο διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας, κ. Κλέαρχος Σαραντίδης, δήλωσε ότι κατά τα φαινόμενα, πάμε για μια αύξηση στρεμμάτων στο νομό Καβάλας τη νέα σεζόν, η οποία όμως δεν θα ξεπεράσει το 5-10%. Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση προς την περιοχή της Καβάλας και της Δράμας και μικρότερη στην Χρυσούπολη. Οι τιμές τώρα στην περιοχή, δεν ξεπερνούν τα 21 - 21,5 λεπτά ανά κιλό στον παραγωγό, ενώ όπως μας είπε ο κ. Σαραντίδης, όσο το ενδιαφέρον διεθνώς και οι τιμές είναι ψηλά, λογικό είναι και στην Ελλάδα, να υπάρχει παρόμοιο κλίμα για το προϊόν.

Ορεστιάδα: Αναμένεται πολύ μεγάλη αύξηση

Ο κ. Λάμπης Κουμπρίδης, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας δήλωσε  ότι το πιθανότερο είναι πως στην περιοχή, θα υπάρχει αύξηση στρεμμάτων με καλαμπόκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρσι στην περιοχή καλλιεργήθηκαν περί τα 6.000 - 7.000 στρέμματα, αλλά φέτος, σύμφωνα με τον κ. Κουμπρίδη, δεν αποκλείεται να φθάσουν και τα 20.000 στρέμματα.

Ξάνθη: Ίσως να αυξηθούν οριακά οι εκτάσεις

Ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Ξάνθης αναφέρει ότι, ούτως ή άλλως δεν είναι πολλά τα στρέμματα με καλαμπόκι στην περιοχή, λόγω του φθηνού προϊόντος από Βαλκάνια που έρχεται μέσα παραδοσιακά, όμως φέτος, ίσως υπάρξει μια αύξηση στις εκτάσεις, η οποία όμως θα είναι οριακή.

Αύξηση τιμών το επόμενο διάστημα βλέπουν οι αναλυτές

Στην πρόσφατη έκθεσή του, σύμφωνα με τον agrotypos.gr, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, αναθεώρησε ελαφρώς ανοδικά την παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού σε 1,134.05 εκατ. τόνους (από 1,1333.89 εκατ. τόνους), σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. Παράλληλα, οι παγκόσμιες εισαγωγές και οι εξαγωγές καλαμποκιού αναθεωρήθηκαν ανοδικά σε 179,01 εκατ. τόνους και 185,70 εκατ. τόνους αντίστοιχα. Η παγκόσμια κατανάλωση καλαμποκιού προβλέπεται να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε 1,150.52 εκατ. τόνους (από 1,153.06 εκατ. τόνους), ενώ τα αποθέματα προβλέπεται να κινηθούν σε 286,53 εκατ. τόνους (από 283,83 εκατ. τόνους), ενισχύοντας τον δείκτη αποθέματα προς κατανάλωση σε 24,90% από 24,62%. 

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν ότι η ζήτηση από την Κίνα θα συνεχίσει να βαίνει αυξανόμενη, κυρίως στις ζωοτροφές, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ενίσχυση στις long θέσεις που κατέχουν οι διαχειριστές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (ενδεικτικά αναφέρουμε την ενίσχυση κατά 13.660 θέσεις την εβδομάδα που έληξε στις 9/2), γεγονός που θα λειτουργήσει, ενδεχομένως, θετικά στην τιμή του καλαμποκιού. ( Μπίκας Αλέξανδρος )