Πριμ έως 100.000 ευρώ για νεοεισερχόμενους αγρότες άνω των 40 ετών

Νέοι αγρότες, νεοεισερχόµενοι άνω των 40 (new farmers) και start-up αγροτικών επιχειρήσεων, έλαβαν τελικά το «πράσινο φως» για να διεκδικήσουν την ενίσχυση εγκατάστασης του νέου Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης στα πλαίσια της ερχόµενης ΚΑΠ

Πριμ έως 100.000 ευρώ για νεοεισερχόμενους αγρότες άνω των 40 ετών

Στο συγκεκριµένο Άρθρο (Άρθρο 69) δεν συµπεριλαµβάνεται πλέον η ενίσχυση µικροκαλλιεργητών (νυν Μέτρο 6.3) το γνωστό 14χίλιαρο, παρά τις επιθυµίες του Συµβουλίου Υπουργών. Με τα νέα δεδοµένα λοιπόν, ο Εθνικός Φάκελος της ΚΑΠ 2023-2027 µπορεί να στηθεί και µε πριµ πρώτης εγκατάστασης νεοεισερχόµενων αρκεί να το επιλέξει το κάθε κράτος µέλος. Η ενίσχυση µπορεί να φτάσει τα 100.000 ευρώ και να διαφοροποιηθεί σύµφωνα µε αντικειµενικά κριτήρια. Η µορφή της ενίσχυσης δύναται να είναι κατ ‘αποκοπή ποσό (όπως δηλαδή δίνεται σήµερα) ή να αφορά ένα χρηµατοοικονοµικό εργαλείο (ευνοϊκός δανεισµός) σύµφωνα µε τους κοινοτικούς κανονισµούς.

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Στις προϋποθέσεις θα µπει φυσικά η υποβολή επιχειρηµατικού σχεδίου προκειµένου οι δικαιούχοι να λάβουν στήριξη.

Επιλέξιμη δαπάνη η αγορά γης στο 10% του φακέλου

Σε όλους τους αγρότες και όχι µόνο στους νέους, θα δοθεί τελικά η δυνατότητα να εντάξουν στα επενδυτικά σχέδια του νέου ΠΑΑ την αγορά γης ως επιλέξιµη δαπάνη. Όπως αναφέρει το ανανεωµένο νοµικό κείµενο της ΚΑΠ (Μάιος 2021) ο κάθε αγρότης θα µπορεί να εντάσσει στον επενδυτικό του φάκελο (π.χ στα Σχέδια Βελτίωσης) την αγορά γης, για ποσό που δεν υπερβαίνει το 10% των συνολικών επιλέξιµων δαπανών που έχει αιτηθεί. Παράλληλα, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, στη νέα ΚΑΠ θα µπορεί να χρηµατοδοτηθεί και η αγορά αυτόχθονων φυλών ζώων. Συγκεκριµένα, το Άρθρο 68 «Επενδύσεις» αναφέρει:

Τα κράτη µέλη καταρτίζουν κατάλογο µη επιλέξιµων επενδύσεων και κατηγοριών δαπανών, συµπεριλαµβανοµένων τουλάχιστον των εξής: [...]

Δράσεις ΠΑΑ 2023 - 2027 (φωτό agronews.gr)

γ) αγορά γης για ποσό που υπερβαίνει το 10% των συνολικών επιλέξιµων δαπανών για τη συγκεκριµένη εκµετάλλευση, µε εξαίρεση την αγορά γης για τη διατήρηση του περιβάλλοντος και τη διατήρηση εδάφους πλούσιου σε άνθρακα ή γη που αγοράστηκε από νέους αγρότες µέσω της χρήσης χρηµατοδοτικών εργαλείων.

(δ) αγορά ζώων, ετήσιων φυτών και η φύτευση τους για άλλο σκοπό εκτός από (i) αποκατάσταση του γεωργικού ή δασικού δυναµικού µετά από φυσική καταστροφή, δυσµενή κλιµατολογικά γεγονότα ή καταστροφικό συµβάν, µηχανηµάτων, (ii) εκτροφή φυλών που απειλούνται µε εξαφάνιση. 

Κρίσιµο Συµβούλιο Υπουργών στις 26-27 Μαΐου

Αυτή την εβδοµάδα, 26-27 Μαΐου, θα πραγµατοποιηθεί το προτελευταίο Συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας, πριν τη θερινή διακοπή. Σε µία συνάντηση που θα γίνει διά ζώσις, σκοπός όλων είναι να κλείσει η οποία κανονιστική τρύπα στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ ώστε να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις το ερχόµενο διάστηµα και να εκδοθεί το τελικό κείµενο πριν την ανάληψη της Προεδρίας από τη Γαλλία. 

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Πέρα τις πράσινες υποχρεώσεις, αποφάσεις καλούνται να λάβουν οι υπουργοί και για το υποχρεωτικό επίπεδο σύγκλισης. Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωσή του, ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Λουίς Πλάνας, δήλωσε πως στις 28 Μαΐου αναμένει και την τελική συμφωνία επί της νέας ΚΑΠ. (agronews.gr)