Ενοίκια αγροτεμαχίων | Με ηλεκτρονικά μέσα η εξόφληση, για να εκπέσει η δαπάνη

Προϋποθέσεις για την αναγνώριση δαπάνης ενοικίου

Στις 27/5/2021 τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων φορολογικού έτους 2020 και άρχισαν δειλά - δειλά οι ερωτήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά στις νέες αποφάσεις

Ενοίκια αγροτεμαχίων | Με ηλεκτρονικά μέσα η εξόφληση, για να εκπέσει η δαπάνη ( φωτό - thetoc.gr)

Με αυτή την αφορμή, ο agrotypos.gr επικοινώνησε με την κα Κατερίνα Γ.Μ. Κουσουνή - Ρόμπολα, Οικονομολόγο, M.Sc., Λογίστρια Α΄ Τάξης από την Κατοχή Μεσολογγίου, για να μας σχολιάσει το θέμα των ενοικίων αγροτεμαχίων και το σημαντικότερο, πώς αυτή η δαπάνη θα μειώσει τα ακαθάριστα έσοδα.

Υπενθυμίζεται λοιπόν ότι βάσει του Νόμου 4646/2019 ισχύει πως από 1/1/2020 δεν εκπίπτουν, οι δαπάνες ενοικίων, εφόσον η εξόφλησή τους δεν έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Στις 24/5/2021 όμως, δόθηκαν διευκρινήσεις με την εγκύκλιο 2109/2021, στην οποία, μεταξύ άλλων, σημειώνονται τα παρακάτω: Τα ενοίκια αγρών απο 1/1/2020 οφείλουν να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή με κάθε μέσο που απαιτεί τη μεσολάβηση ενός τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού δικτύου, όπως π.χ. η μεταφορά χρημάτων μέσω ειδικών διαδικτυακών εφαρμογών («e-banking»), καρτών, το «ηλεκτρονικό πορτοφόλι», κ.λπ. ή μεσω «παρόχου υπηρεσιών πληρωμών», στους οποίους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα πιστωτικά ιδρύματα, τα γραφεία ταχυδρομικών επιταγών και τα ιδρύματα πληρωμών.

Πέραν των ανωτέρω ως κατάλληλα μέσα πληρωμής για την έκπτωση των δαπανών ενοικίων νοούνται ενδεικτικά και τα ακόλουθα:

  • η κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκμισθωτή, έστω και αν υπάρχουν περισσότεροι συνδικαιούχοι, είτε με μετρητά είτε με μεταφορά μεταξύ λογαριασμών (έμβασμα), η χρήση ταχυδρομικής επιταγής -ταχυπληρωμής ή η κατάθεση σε λογαριασμό πληρωμών των Ελληνικών Ταχυδρομείων,
  • η χρήση τραπεζικής επιταγής,
  • η έκδοση επιταγής σε διαταγή του εκμισθωτή
  • η χρήση συναλλαγματικών οι οποίες εξοφλούνται μέσω τραπέζης.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με την κα Κουσουνή πως, σε περίπτωση που μέρος της δαπάνης ενοικίου δεν εξοφληθεί με κάποιο από τα μέσα πληρωμής που παρατίθενται πιο πάνω, δεν αναγνωρίζεται προς έκπτωση το σύνολο της δαπάνης.

Ας δούμε όμως τις λεπτομέρειες αυτής της απόφασης

1) Θα πρέπει να το γνωρίζουν οι φίλοι μας αγρότες, ότι οι δαπάνες ενοικίου από 1/1/2020 εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα έξοδα της καλλιέργειας.

2) Σε περίπτωση που οι αντισυμβαλλόμενοι πέραν από τη σχέση μίσθωσης (μισθωτής-εκμισθωτής) είναι ταυτόχρονα προμηθευτές και πελάτες, (για παράδειγμα ενοικιάζεται αγροτεμάχιο και παράλληλα υπάρχει και επαγγελματική σχέση με την συνεργασία για το όργωμα του αγρού), επιτρέπεται να προβούν σε εκατέρωθεν λογιστικούς συμψηφισμούς (να γίνει συμψηφισμός της αμοιβής του οργώματος που παρουσιάζεται στο τιμολόγιο παροχής υπηρεσίας με ένα μέρος της πληρωμής ενοικίου) και σε περίπτωση που απομένει διαφορά μετά τον συμψηφισμό, τότε το υπόλοιπο ποσό, που θα καταβληθεί για το μίσθωμα αγρού να  εξοφληθεί με ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής ανεξάρτητα του ύψους αυτού, προκειμένου το ποσό αυτό να εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδα.

3) Στην περίπτωση εξόφλησης από τρίτο πρόσωπο με κατάθεση πάντα σε τραπεζικό λογαριασμό του εκμισθωτή, η σχετική δαπάνη εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα του μισθωτή, αρκεί να αποδεικνύεται με βάση τα κατάλληλα στοιχεία (π.χ. τραπεζικά παραστατικά ή άλλα έγγραφα) ο λόγος εξόφλησης των δαπανών από τον τρίτο και η εξόφληση του εκμισθωτή.

4) Προσέχουμε πολύ, γιατί οι διατάξεις αυτές ενώ εφαρμόζονται για φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1/1/2020 και μετά, οι τυχόν προκαταβολές ενοικίων που αφορούν στο φορολογικό έτος 2020, οι οποίες είχαν καταβληθεί μέχρι τις 12/12/2019 (ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4646/2019), αναγνωρίζονται προς έκπτωση ανεξαρτήτως του τρόπου εξόφλησής τους.

Σε αντίθεση με τις προκαταβολές ή/και εξοφλήσεις που γίνονται από 12/12/19 και μετά (και αφορούν δαπάνες ενοικίων για τα έτη που ξεκινούν από 1/1/2020) πρέπει να έχουν εξοφληθεί με τραπεζικά μέσα.

Παράδειγμα

Αγρότης που έχει κάνει μισθωτήριο αγρού από 1/1/19 έως 31/12/2020 κι έχει προκαταβάλλει όλο το ενοίκιο/ εξόφληση του μισθωτηρίου στις 23/5/2019 με μετρητά.

Θα εκπέσει στο φορολογικό έτος 2020 την υπόψη δαπάνη, ανεξάρτητα από τον τρόπο εξόφλησής της (ημερομηνία εξόφλησης πριν την 12/12/2019). Εάν όμως εξοφλήσει το ενοίκιο στις 31/12/2020, θα πρέπει να γίνει με χρήση ηλεκτρονικών μέσων για να μπορέσει να το εκπέσει ως δαπάνη για το έτος 2020.

Τέλος, όπως επισημαίνει η κα Κουσουνή, είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί εντός ενός φορολογικού έτους, αλλά δεν έχουν εξοφληθεί στο έτος αυτό, κρίνονται οριστικά, ως προς την εκπεσιμότητά τους, στο φορολογικό έτος που θα λάβει χώρα η εξόφληση αυτών. Στην περίπτωση που στο έτος εξόφλησης των δαπανών διαπιστωθεί ότι οι δαπάνες αυτές εξοφλήθηκαν, χωρίς να γίνει χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή διαμεσολάβηση παρόχου υπηρεσιών πληρωμών (π.χ. με μετρητά), η επιχείρηση υποχρεούται να υποβάλλει τροποποιητική δήλωση του φορολογικού έτους που αφορά η δαπάνη, προσθέτοντας τα ποσά αυτών των δαπανών ως θετική λογιστική διαφορά.

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του γροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Συνεπώς, οι δαπάνες ενοικίου αγροτεμαχίων καταχωρούνται ως δαπάνη με βάση τα μισθωτήρια και παρακολουθείται ο τρόπος εξόφλησής τους, (όποτε κι εάν γίνει αυτός... αλλά με προσοχή για τα μισθωτήρια που αφορούν χρήσεις που ξεκινούν απο την 1/1/2020 και μετέπειτα), να γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί στο μέλλον, ότι έχει γίνει η πληρωμή με μετρητά και όχι μέσω τραπέζης, τότε, υποχρεούται να καταθέσει τροποποιητική δήλωση για το έτος που αφορά αυτή η δαπάνη, προσθέτοντας τη δαπάνη του ενοικίου ως θετική λογιστική διαφορά.

(Μπίκας Αλέξανδρος - agrotypos.gr)