Συμπτώματα Pebbling (Δερμάτωση) σε καρπούς κερασιάς (video)

Συμπτώματα Pebbling (Δερμάτωση) σε καρπούς κερασιάς

βίντεο στο κανάλι του Τ.Φ.Ο.Δ.Ν. στο YouTube (Pomology Institute) - Συμπτώματα Pebbling (Δερμάτωση) σε καρπούς κερασιάς

Το Pebbling (δερμάτωση) είναι μια ανωμαλία της φυσιολογίας στα κεράσια που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης σε ψυγείο ή ακόμη και προσυλλεκτικά, πάνω στο δένδρο. Χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενες περιοχές βύθισης και ανύψωσης δίνοντας στους καρπούς μια εμφάνιση γλυπτού.

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Η μηχανιστική βάση του Pebbling και οι παράγοντες που επηρεάζουν τη σοβαρότητά του είναι άγνωστες ακόμη. Ωστόσο σε πρόσφατες έρευνες βρέθηκε ότι η απώλεια νερού από τον καρπό είναι η σημαντικότερη αιτία εμφάνισης της ανωμαλίας και συμβαίνει με δύο τρόπους: (α) με διαπνοή στην ατμόσφαιρα και (β) με οσμωτική αφυδάτωση της σάρκας. Οι συνθήκες που μάλλον μπορούν να αποτρέψουν το φαινόμενο είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υψηλή υγρασία, χωρίς να είναι τίποτα σίγουρο ακόμη.

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ότι το φαινόμενο καταγράφεται συχνότερα στις ποικιλίες «Regina», «Santina», «Lapins» και «Sweetheart». Το Τ.Φ.Ο.Δ.Ν. το επεσήμανε σε πολλές ποικιλίες εκ των οποίων παρουσιάζονται στο ενημερωτικό βίντεο οι «Black Star» και «Τραγανά Εδέσσης».

Παρακολουθήστε παρακάτω τη νέα ανάρτηση βίντεο στο κανάλι του Τ.Φ.Ο.Δ.Ν. στο YouTube (Pomology Institute)


Πηγή - Τμήμα Φυλλοβόλων Νάουσα ( facebook profile )