Βάκιλος Θουριγγίας | Τι είναι και πως χρησιμοποιείται στα φυτά

Ο βάκιλος Θουριγγίας είναι ένα οικολογικό φυσικό εντομοκτόνο που χρησιμοποιούμε για την προστασία των φυτών από έντομα. Πρόκειται για ένα βακτήριο που συναντάμε στο έδαφος και αποτελεί φυσικό εχθρό ορισμένων σημαντικών εντόμων που προσβάλλουν τα φυτά και τις καλλιέργειες. Συγκεκριμένα, ο βάκιλος Θουριγγίας διαθέτει εκλεκτική δράση και καταπολεμά τις κάμπιες αρκετών εντόμων, χωρίς παράλληλα να δημιουργεί προβλήματα στα ωφέλιμα έντομα του κήπου μας. 

Βάκιλος Θουριγγίας | Ένα βιολογικό εντομοκτόνο

Ο βάκιλος Θουριγγίας χρησιμοποιείται εκτεταμένα τόσο στη βιολογική όσο και στη συμβατική γεωργία για την καταπολέμηση εντόμων, καθώς είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην προστασία των φυτών και ταυτόχρονα ακίνδυνος για τα φυτά, για τον άνθρωπο και για τα ζώα. Ο βάκιλος Θουριγγίας αποσυντίθεται πλήρως στην τροφική αλυσίδα χωρίς να αφήνει επιβλαβή υπολείμματα στο περιβάλλον και μπορούμε να τον προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποιες χρήσεις έχει ο βάκιλος Θουριγγίας και πώς εφαρμόζεται για την προστασία των φυτών μας από κάμπιες και έντομα. 

Σε ποια φυτά χρησιμοποιείται ο βάκιλος Θουριγγίας 

O βάκιλος Θουριγγίας εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση διαφορετικών ειδών κάμπιας σε κηπευτικά, σε καλλωπιστικά φυτά και σε καρποφόρα δέντρα. 

1. Βάκιλος Θουριγγίας στα λαχανικά 

Ο βάκιλος Θουριγγίας χρησιμοποιείται αποτελεσματικά για την οικολογική αντιμετώπιση της κάμπιας της πιερίδας σε διάφορα κηπευτικά όπως στην καλλιέργεια του λάχανου, στην καλλιέργεια του μπρόκολου, στην καλλιέργεια του κουνουπιδιού, καθώς επίσης στην καλλιέργεια της ντομάτας, στην καλλιέργεια της πιπεριάς και στην καλλιέργεια της μελιτζάνας. Επίσης, χρησιμοποιείται για την βιολογική καταπολέμηση της κάμπιας της τούτα (Tuta absoluta) του σημαντικότερου εντομολογικού εχθρού της καλλιέργειας της ντομάτας, καθώς και για την αντιμετώπιση της φθοριμαίας, του εντόμου που προσβάλλει τις αποθηκευμένες πατάτες και δημιουργεί χαρακτηριστικές τρύπες στους κονδύλους της πατάτας. 

2. Βάκιλος Θουριγγίας σε καρποφόρα δέντρα και σε αμπέλια 

Ο βάκιλος Θουριγγίας προσφέρει σημαντική προστασία από αρκετά έντομα που προσβάλλουν καρποφόρα δέντρα. Ο βάκιλος Θουριγγίας χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του πυρηνοτρήτη που δημιουργεί σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια της ελιάς. Επίσης, ο βάκιλος Θουριγγίας καταπολεμά κάμπιες που προσβάλλουν και σκουληκιάζουν καρπούς σε διάφορα καρποφόρα δέντρα όπως στην καλλιέργεια της βερικοκιάς, στην καλλιέργεια της ροδακινιάς, στην καλλιέργεια της δαμασκηνιάς και στην καλλιέργεια της κερασιάς. Η χρήση βάκιλου εφαρμόζεται και για την αντιμετώπιση της ευδεμίδας του αμπελιού, του γνωστού «σκουληκιού των σταφυλιών» που προκαλεί σημαντικές ζημιές τόσο στις οινοποιήσιμες όσο και στις επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιών.

3. Βάκιλος Θουριγγίας σε καλλωπιστικά φυτά 

Ο βάκιλος Θουριγγίας χρησιμοποιείται και σε αρκετά καλλωπιστικά φυτά που έχουμε στον κήπο ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας. Για παράδειγμα, ο βάκιλος Θουριγγίας δρα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κάμπιας του πεύκου που προκαλεί σημαντικές ζημιές και ξεραίνει τα πεύκα. Επίσης, ο βάκιλος Θουριγγίας καταπολεμά τις κάμπιες που τρυπάνε τα φύλλα στις τριανταφυλλιές, στις ορτανσίες και σε άλλα καλλωπιστικά φυτά. Τέλος, σε προληπτικό επίπεδο, ο βάκιλος Θουριγγίας είναι προσφέρει ικανοποιητική οικολογική αντιμετώπιση στην κάμπια του γκαζόν. 

Πως εφαρμόζεται ο βάκιλος Θουριγγίας στα φυτά

Ο βάκιλος Θουριγγίας μπορεί να εφαρμοστεί στα φυτά είτε με σκόνισμα, όταν έχουμε προμηθευτεί σκόνη επίπασης, είτε με ψεκασμό όταν διαθέτουμε υγρή ή υδατοδιαλυτή σκόνη βάκιλου Θουριγγίας. Αρχικά, σκονίζουμε ή ψεκάζουμε το φυτό με βάκιλο Θουριγγίας έτσι ώστε να καλύπτεται το φύλλωμα, καθώς και οι καρποί του. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κάνουμε συχνές επαναλήψεις της εφαρμογής πάνω στα φυτά, κάθε 7-10 μέρες. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι νεαρές μικρές κάμπιες είναι πιο ευαίσθητες στο βακτήριο του βάκιλου και γι’ αυτό απαιτείται η έγκαιρη εφαρμογή του. Ο βάκιλος Θουριγγίας ως φυσικό εντομοκτόνο έχει το πλεονέκτημα ότι τα φύλλα, οι βλαστοί, τα άνθη και οι καρποί των φυτών και των δέντρων που σκονίζονται ή ψεκάζονται με βάκιλο Θουριγγίας μπορούν να καταναλωθούν άμεσα μετά από ένα καλό πλύσιμο. 

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Κατά τη δημιουργία του διαλύματος ψεκασμού του βάκιλου Θουριγγίας για την αντιμετώπιση των καμπιών, καλό είναι να προσθέτουμε στο διάλυμα μία κουταλιά του γλυκού ζάχαρη ή ζαχαρούχο γάλα ανά λίτρο διαλύματος. Με αυτόν τον τρόπο, κάνουμε πιο ελκυστική την τροφή, γίνεται πιο άμεσα η κατάποση του βάκιλου Θουριγγίας από τις κάμπιες και εξοντώνονται πιο αποτελεσματικά. 

Με ποια σκευάσματα συνδυάζεται ο βάκιλος Θουριγγίας στα φυτά

Ο βάκιλος Θουριγγίας μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα σκευάσματα κατά την εφαρμογή του για μεγαλύτερο εύρος καταπολέμησης εντόμων και για αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών. Για παράδειγμα, στην καλλιέργεια αμπελιού και στην κληματαριά μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βάκιλο Θουριγγίας για σκόνισμα και να τον αναμίξουμε με θειάφι σε αναλογία 1:2 για προστασία από τον μύκητα του ωιδίου του αμπελιού και την ευδεμίδα συγχρόνως. 

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Επίσης, μπορούμε να συνδυάσουμε το βάκιλο που είναι για ψεκασμό με σκεύασμα αλάτων καλίου ή με φυσική πυρεθρίνη για να αντιμετωπίσουμε με οικολογικό τρόπο, εκτός από τις κάμπιες, και την μελίγκρα, τον αλευρώδη και τον τετράνυχο. 

Κι ένα μυστικό για τον βάκιλο Θουριγγίας 

Οι συσκευασίες του βάκιλου Θουριγγίας πρέπει να διατηρούνται και να αποθηκεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμα και σε ψυγείο, για να παραμένει αποτελεσματική η δράση τους μέχρι την επόμενη εφαρμογή, καθώς πρόκειται για ζωντανό οργανισμό. 

Πηγήmistikakipou.gr