25 με 30 λεπτά τα λίγα πορτοκάλια Βαλέντσια που έχουν μείνει, μειωμένες οι Ναβαλίνες

Λίγες χιλιάδες τόνοι πορτοκάλια Βαλέντσια έχουν μείνει στη Λακωνία που πηγαίνουν κυρίως στην εγχώρια αγορά. Η ζήτηση αυτή την εποχή είναι μεγάλη, αφού δεν υπάρχει άλλη ποικιλία στην χώρα. 

Η συγκομιδή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου. 

25 με 30 λεπτά τα λίγα πορτοκάλια Βαλέντσια που έχουν μείνει, μειωμένες οι Ναβαλίνες

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, που καλλιεργεί 100 στρέμματα με πορτοκάλια Βαλέντσια στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας, τονίζει στον agrotypos ότι «έχουν απομείνει περίπου 3 έως 5 χιλιάδες τόνοι πορτοκαλιών Βαλέντσια. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση αυτή την εποχή στην εσωτερική αγορά. Τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η φετινή εμπορική περίοδος για τα Βαλέντσια. 

Οι τιμές παραγωγού αυτή την περίοδο κυμαίνονται από 27 έως 30 λεπτά το κιλό. Κάποια λίγα πολύ καλής ποιότητας μπορούν να πιάσουν τιμή μέχρι και 40 λεπτά. 

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Από τις 25 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή των πρώιμων Ναβαλίνων. Η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη. Τα τελευταία 20 χρόνια προσπαθούμε να ξεκινήσουμε τις κοπές αυτής της ποικιλίας με αρχική τιμή στα 40 λεπτά που στη συνέχεια όταν αυξηθούν οι ποσότητες θα μειωθεί στα 25 λεπτά».

Ο κ. Δημήτρης Μανιατάκος, που είναι παραγωγός πορτοκαλιών Βαλέντσια καλλιεργεί 500 στρέμματα και έχει τυποποιητήριο στην περιοχή της Γλυκόβρυσης Λακωνίας, αναφέρει ότι «αυτή την περίοδο έχουμε μεγάλη ζήτηση για πορτοκάλια. Η ποιότητα όμως δεν είναι καλή και πολλά δεν είναι εμπορεύσιμα επειδή έχουν ταλαιπωρηθεί από τους συνεχόμενους καύσωνες του καλοκαιριού. Τουλάχιστον ακόμη για 15 ημέρες αναμένεται να συνεχιστεί η συγκομιδή τους. Η τιμή παραγωγού επί δέντρου κυμαίνεται από 25 μέχρι 30 λεπτά το κιλό.

Θα ακολουθήσει η συγκομιδή των ποικιλιών Ναβελίνας και Νάβελ. Συγκεκριμένα οι Ναβελίνες αναμένεται να ξεκινήσουν κοπές από 20 Οκτωβρίου. Οι ποσότητες είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι».

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Όπως δήλωσε ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τους Μολάους, «έχουν μείνει μικρές ποσότητες πορτοκαλιών Βαλέντσια στην περιοχή. Οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι από την φετινή πορεία των τιμών. Πολλά από τα πορτοκάλια που είναι δέντρα έχουν ποιοτικά προβλήματα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Υπάρχει προβληματισμός λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους καλλιέργειας (λιπάσματα, ενέργεια κ.α.). Αυτή την εποχή η τιμή παραγωγού στα πορτοκάλια φτάνει το ανώτερο τα 30 λεπτά το κιλό».

(Παϊσιάδης Σταύρος - agrotypos.gr)