Πάνω από 115 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό του ισπανικού αγροδιατροφικού τομέα

 102.758.752,72€ (89%) θα διοχετευτούν στη "Γεωργία Ακριβείας" και την "Κυκλική Οικονομία"

Πάνω από 115 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό του ισπανικού αγροδιατροφικού τομέα

Το Υπουργικό Συμβούλιο στην Ισπανία έδωσε τον ''πράσινο φως'' για τη χορήγηση συνολικά 115.358.752 € σε φορείς του αγροδιατροφικού τομέα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεών τους και την προστασία του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, τα 102.758.752,72€ (89%) θα διοχετευτούν στην ενίσχυση για επιχειρήσεις που πραγματοποιούν επενδύσεις στη ''Γεωργία Ακριβείας'', την ενεργειακή αποτελεσματικότητα (εξοικονόμηση πόρων) ή/και την ''Κυκλική Οικονομία''.

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν τις πρακτικές για την ευζωία των ζώων και την προστασία της χλωρίδας, για την κατάρτιση των ατόμων και τις βιολογικές πρακτικές, φυτώρια, αλλά και τα κέντρα καθαρισμού και απολύμανσης οχημάτων μεταφοράς ζώων.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από τα κονδύλια περίπου 1 δις ευρώ του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, το οποίο διαχειρίζεται το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων στην Ισπανία.

Τα ποσά αυτά αφορούν μόνο την περίοδο 2021/22, καθώς μέχρι το 2023 οι ενισχύσεις θα φτάσουν τα 307 εκατ.€. Οι αιτήσεις για την ένταξη στις ενισχύσεις αυτές θα συγκεντρώνονται από τους αρμόδιους φορείς για κάθε Αυτόνομη Κοινότητα της χώρας ξεχωριστά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στους δικαιούχους για τα χρήματα που χορηγούνται για την προστασία των φυτών, είναι και εκείνοι που επενδύουν σε εγκαταστάσεις φυτωρίων στα οποία λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση επιβλαβών εντόμων για τη γεωργική παραγωγή, όπως η Xylella fastidiosa, η οποία έχει ταλανίσει σημαντικά τον ελαιοκομικό τομέα τα τελευταία χρόνια.

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Όσον αφορά τη “Γεωργία Ακριβείας”, οι επιχορηγήσεις δίνονται σε όσους διασφαλίζουν την αειφορία και την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών προϊόντων, με τους δικαιούχους να υπάγονται στο “πακέτο” των 102.758.752,72€.

* με πληροφορίες από Olimerca (olivenews.gr)