Πληρώνονται εξοφλήσεις παγετού, επιστροφή ασφάλιστρου συν 20% ζητούν παραγωγοί

Στις 3 και 23 Δεκεμβρίου θα αρχίσει να πληρώνει ο ΕΛΓΑ τις εξοφλήσεις στις αποζημιώσεις για ζημιές του παγετού για τα πορίσματα, των οποίων η επεξεργασία έχει ολοκληρωθεί.

Πληρώνονται εξοφλήσεις παγετού, επιστροφή ασφάλιστρου συν 20% ζητούν παραγωγοί

Προβληματισμός όμως υπάρχει από τους παραγωγούς που στο ΟΣΔΕ έκαναν δήλωση ασφάλισης για να εισπράξουν όλη την ασφαλιζόμενη αξία από τον ΕΛ.Γ.Α και δήλωσαν πληρωμή ασφάλιστρου +20%. Το θέμα είχε αναδείξει σε ρεπορτάζ ο agrotypos. Τώρα οι παραγωγοί που πλήρωσαν αυξημένο ασφάλιστρο ζητούν να τους επιστραφεί από τον ΕΛ.Γ.Α, αφού η πληρωμή του 100% της ασφαλιζόμενης αξίας θα καταβληθεί σε όλους ανεξάρτητα αν πλήρωσαν το +20% ή όχι.

Aκολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Όπως τονίζει στον agrotypos ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, «τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εξόφληση των αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες από τον «Παγετό Άνοιξη 2021». Όποιοι διαφωνούν με τα πορίσματα έχουν δικαίωμα να κάνουν ένσταση.

Υπάρχει όμως θέμα με όσους πλήρωσαν +20% ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ. Κάποιοι πλήρωσαν και κάποιοι δεν πλήρωσαν. Όλοι όμως θα πληρωθούν τον 100% της ασφαλιζόμενης αξίας και καλώς γίνεται έτσι. Οι παραγωγοί όμως που πλήρωσαν το +20% ρωτούν την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και του ΕΛΓΑ τι θα γίνει. Αν θα τους επιστραφούν τα χρήματα ή θα κάνουν συμψηφισμό. Πουθενά δεν αναφέρεται κάποια διαδικασία και όλοι περιμένουν μια απάντηση».

Όπως ανέφερε ο κ. Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, «υπάρχει πρόβλημα με όσους πλήρωσαν ασφαλιστική εισφορά +20% στον ΕΛΓΑ. Πρέπει ο Οργανισμός να επιστρέψει τα χρήματα στους παραγωγούς.

Από την πλευρά μας θα πραγματοποιήσουμε συνάντηση, στις 19 Δεκεμβρίου, στη Νίκαια, στην οποία θα συζητήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί από την αύξηση του κόστους καλλιέργειας, τα θέματα με τον ΕΛΓΑ και τον Κανονισμό Ασφάλισης, την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος και το αγροτικό πετρέλαιο».

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Ο κ. Στέφανος Τοπαλίδης, παραγωγός από τα Σκύδρα, αναφέρει ότι «σε συνάντηση που είχαμε πριν λίγες ημέρες με την προϊσταμένη του ΕΛΓΑ στη Βέροια μας ενημέρωση για την αποζημίωση λόγω του παγετού στο 100%. Αυτό έγινε κατά εξαίρεση για τις ζημιές του παγετού και θα το εισπράξουν όλοι οι παραγωγοί.

Εμείς από την πλευρά μας τονίσαμε ότι θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί οι πύλες ΟΣΔΕ για να μην δέχονταν το αυξημένο ασφάλιστρο +20% του ΕΛΓΑ. Αφού έγινε έτσι τώρα θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα σε όσους αγρότες τα πλήρωσαν».

(Παϊσιάδης Σταύρος - agrotypos.gr)