Κομποστοποίηση των κλαδιών της ελιάς

Κατά τη διαδικασία της συλλογής και του κλαδέματος των ελαιοδέντρων, παράγονται φυτικά υπολείμματα τα οποία εάν διαχειριστούν αποτελεσματικά μπορούν να δώσουν αποδοτικά οφέλη για την καλλιέργεια

Κομποστοποίηση των κλαδιών της ελιάς

Το κάψιμο των φυτικών υπολειμμάτων της καλλιέργειας της ελιάς αποτελεί μια συνήθης μέθοδο καταστροφής τους. Πέραν του γεγονότος της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος  αλλά και του κινδύνου επέκτασης της φωτιάς σε ωφέλιμη βλάστηση, καταστρέφεται και μια σημαντική ποσότητα οργανικής ουσίας με μεγάλη περιβαλλοντική και οικονομική  αξία.

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Ιδανική διαχείριση των φυτικών υπολειμμάτων είναι η κομποστοποίηση ή αερόβια αποδόμηση.  H κομποστοποίηση, είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα φυτικά υπολείμματα αποσυντίθεται με την βοήθεια του ατμοσφαιρικού αέρα, την παρουσία υγρασίας και την συμμετοχή οργανισμών και δημιουργούν οργανική ουσία ή χούμο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αλλά και σημαντικό εδαφοβελτιωτικό υλικό που λείπει από χωράφια εντατικά καλλιεργήσιμα. 


Η οργανική ουσία είναι  ένας σημαντικός παράγοντας γονιμότητας του εδάφους και πηγή θρεπτικών στοιχείων. Βελτιώνει το πορώδες του εδάφους, αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης της εδαφικής υγρασίας, προστατεύει την έκπλυση ή την δέσμευση θρεπτικών στοιχείων.


Η πρώτη φάση για τη διαδικασία της κομποστοποίησης είναι ο τεμαχισμός των κλαδιών σε μικρά κομμάτια ξύλου μέσω μηχανημάτων τεμαχισμού ή θρυμματισμού. Στη συνέχεια, είτε κάνουμε σωρούς των φυτικών υπολειμμάτων είτε δημιουργούμε μεγάλα σιλό και τα τοποθετούμε μέσα. Φροντίζουμε να υπάρχει επαρκής υγρασία και να τα ανακατεύουμε κατά κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να αερίζονται επαρκώς. Μετά από μερικούς μήνες, το κομπόστ είναι έτοιμο για χρήση. 


Μία άλλη λύση σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η διαδικασία της κομποστοποίησης σε κάποιο χώρο, αποτελεί η ενσωμάτωση με καταστροφείς στο έδαφος. Σημαντική λεπτομέρεια σε περίπτωση ενσωμάτωσης, είναι ο πολύ καλός τεμαχισμός των κλαδιών αλλά και να υπάρχει επαρκής υγρασία στο έδαφος.


Κατά τη διάρκεια της αποσύνθεσης και μάλιστα στα αρχικά στάδια, αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να  θανατώνουν πιθανά παθογόνα που μπορεί να υπάρχουν στα φυτικά υπολείμματα. Στα τελευταία σταδία, η αποσύνθεση ολοκληρώνεται με τη βοήθεια μικροοργανισμών και εντόμων όπως μύκητες, γαιοσκώληκες, αραχνίδια κλπ.


Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ


Η κομποστοποίηση είναι μια πρακτική με πολλαπλά πλεονεκτήματα. Συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος και της κλιματικής ισορροπίας, ευνοεί και αυξάνει την γονιμότητα των ήδη βεβαρημένων χωραφιών και συμβάλει στην μείωση του κόστους της καλλιέργειας λόγω του περιορισμού χρήσης λιπασμάτων και λοιπών εδαφοβελτιωτικών. 


Video | κομπόστ από κλαδέματα ελαιώνα / Compost from the pruning of the olive grove 



Πηγήagro.kadianakis.gr


Πηγή videoagrotypos