Στοιχεία κόστους παραγωγής για τους ισπανικούς ελαιώνες

Το κόστος παραγωγής των ισπανικών ελαιώνων υπολογίζει μελέτη του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας

Στοιχεία κόστους παραγωγής για τους ισπανικούς ελαιώνες

Το Παρατηρητήριο τιμών και αγορών του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας διακρίνοντας τους ισπανικούς ελαιώνες σε τρείς κατηγορίες: τους ξερικούς  και μη μηχανοποιημένους, τους αρδευόμενους, και τους αρδευόμενους και μηχανοποιημένους.

Aκολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Με βάση αυτή την κατηγοριοποίηση εκτιμάται ότι το κόστος παραγωγής για τους ξερικούς ελαιώνες ανέρχεται στα 2,47 ευρώ το κιλό, για τους αρδευόμενους στα 1,93 ευρώ το κιλό και για τους αρδευόμενους και μηχανοποιημένους στα 1,59 ευρώ το κιλό.

Η τιμή αυτή  προέκυψε από μια καμπάνια  ερευνών  που πραγματοποίησε το  2010 και 2011. Στην περιοχή της Ανδαλουσίας και της Κόρντοβα οι ξερικοί και μη μηχανοποιημένοι ελαιώνες αντιπροσωπεύουν τα 70% των συνολικών ελαιώνων.

Κατά το περιφερειακό Συμβούλιο της Ανδαλουσίας τα στοιχεία αυτά αποδείχνουν ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια  οι παραγωγοί διέθεσαν το προϊόν τους  πολύ πιο  κάτω από το κόστος παραγωγής και χωρίς την οικονομική στήριξη τους μέσω της ΚΑΠ οι παραγωγοί θα είχαν φαλιρίσει.

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Πιο λεπτομερώς, κατά την μελέτη, οι  δαπάνες, για τους ξερικούς και μη μηχανοποιημένους ελαιώνες, αποτελούνται από το κόστος εργασίας για το κλάδεμα 1,31 ευρώ το κιλό, λίπανση 0,33 ευρώ το κιλό καλλιέργεια του εδάφους 0,29 ευρώ το κιλό,  φυτοπροστασία 0,25 ευρώ το κιλό, συλλογή και μεταφορά 0,27 ευρώ το κιλό και 0,3 ευρώ το κιλό φόροι και γενικά έξοδα. Σύνολο 2,4 ευρώ το κιλό.

Πηγήpaseges.gr