Παρασκευή βορδιγάλειου πολτού
Πώς φτιάχνω μόνος μου βορδιγάλειο πολτό; |
Διαλύουμε 1.5 έως 2.5 κιλά θειικού χαλκού μέσα σε ένα δοχείο ξύλινο ή πλαστικό, που να έχει 50 κιλά νερό. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση μεταλλικών δοχείων, γιατί τα τρυπάει ο θειικός χαλκός. Σε άλλο δοχείο ανακατεύουμε 1 - 2 κιλά σβησμένη ασβέστη (ασβεστόπετρα) με 50 κιλά νερό και φτιάχνουμε γάλα της ασβέστου. Κατόπιν χύνουμε το γάλα της ασβέστου λίγο - λίγο στο διάλυμα του θειικού χαλκού και ανακατεύουμε καλά.
Aκολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ
Χρησιμοποιώντας ένα πεχαμετρικό χαρτί αν θέλουμε βλέπουμε πότε το ph του διαλύματος της γαλαζόπετρας από όξινο ph<7 θα γίνει ουδέτερο ph=7 οπότε σε αυτό το σημείο σταματάμε. Το διάλυμα το ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε σε ψεκαστήρα και ψεκάζουμε με αυτό καλά τα φύλλα και τα βλαστάρια του αμπελιού.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Ο βορδιγάλειος πολτός πρέπει να χρησιμοποιείται την ίδια μέρα που θα παρασκευασθεί, γιατί όσο μένει, χάνει τις αρχικές του ιδιότητες και μπορεί να κάψει τα φυτά
Παραδοσιακή μέθοδο
Για την παρασκευή 100 λίτρων βορδιγάλειου πολτού θα πρέπει να διαθέτουμε δύο δοχεία πλαστικά, πήλινα ή ξύλινα. Τα μεταλλικά δοχεία δεν είναι κατάλληλα διότι ο θειικός χαλκός τα διαβρώνει. Η χωρητικότητα του ενός δοχείου πρέπει να είναι 55 - 60 λίτρα ενώ η χωρητικότητα του δεύτερου δοχείου θα πρέπει να είναι 110 λίτρα.
Για την παρασκευή του βορδιγάλειου πολτού ακολουθούμε τα εξής βήματα:
1 ) Προ - διάλυση θειικού χαλκού
Στο μικρό δοχείο διαλύουμε πολύ καλά την ποσότητα Υ του θειικού χαλκού σε 40 - 45 λίτρα νερού. Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί γαλαζόπετρα, την θρυμματίζουμε όσο μπορούμε και εν συνεχεία την βάζουμε μέσα σε λινάτσα την οποία κρεμάμε στην επιφάνεια του νερού ώστε το νερό να μπορεί να κυκλοφορεί στο εσωτερικό της. Με συνεχή ανάδευση ο χαλκός διαλύεται και στο εσωτερικό της λινάτσας μένουν συσσωματώματα τα οποία δεν διαλύθηκαν. Μια καλή πρακτική για να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη ποσότητα θειικού χαλκού στην περίπτωση χρήσης γαλαζόπετρας είναι το ζύγισμα της γαλαζόπετρας πριν και μετά την διάλυση.
2 ) Προ - διάλυση σβησμένης ασβέστου
Στο μεγάλο δοχείο διαλύουμε την ποσότητα Ζ της σβησμένης ασβέστου σε 40 - 45 λίτρα νερού ώστε να παραχθεί ένα ομογενές εναιώρημα γαλακτώδους χρώματος το οποίο ονομάζεται γάλα ή γαλάκτωμα ασβέστου. Το παραγόμενο εναιώρημα είναι πολύ καλύτερης ποιότητας εάν χρησιμοποιηθεί νερό άριστης ποιότητας όπως είναι το βρόχινο.
3 ) Ανάμιξη των δύο μιγμάτων
Προσθέτουμε το διάλυμα του θειικού χαλκού σιγά - σιγά και με συνεχή ανάδευση στο γαλάκτωμα ασβέστου. Για την ανάδευση χρησιμοποιούμε έναν ξύλινο στύλο.
4 ) Ολοκλήρωση διαλύματος
Προσθέτουμε σαπούνι 100-200γρ ή άλλη διαβρεκτική ουσία ώστε να βελτιώσουμε την διαβρεκτικότητα του διαλύματος. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε 1000γρ ζάχαρης η οποία σταθεροποιεί το διάλυμα και βελτιώνει την προσκόλλησή του στην φυτική επιφάνεια. Σύμφωνα με τον P. Raja, η προσθήκη της ζάχαρης σταθεροποιεί το διάλυμα και μας δίνει την δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουμε εντός 5 ημερών από την ημέρα παρασκευής του αν και από τους περισσότερους συγγραφείς, συνιστάται η χρήση του βορδιγάλειου πολτού αυστηρά κατά την ημέρα της παρασκευής του. Στο τέλος, συμπληρώνουμε με νερό ώστε ο όγκος του τελικού διαλύματος βορδιγάλειου πολτού να είναι 100 λίτρα. Το τελικό προϊόν θα πρέπει να έχει ένα γαλανόλευκο ομοιόμορφο χρώμα.
5 ) Γέμισμα δοχείου ψεκαστήρα
Κατά το γέμισμα του ψεκαστικού δοχείου, θα πρέπει το διάλυμα να περνάει από τουλπάνι (υφασμάτινη σίτα) προκειμένου να κατακρατώνται κομμάτια του θειικού χαλκού και της ασβέστου τα οποία δεν διαλύθηκαν κατά την παρασκευή του πολτού. Τώρα, όσον αφορά τις ποσότητες θειικού χαλκού (Υ) και σβησμένης ασβέστου (Ζ) που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του βορδιγάλειου πολτού, αυτές διαφοροποιούνται ανάλογα με την καλλιέργεια, την ασθένεια και την εποχή.
Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ
Ο βορδιγάλειος πολτός χρησιμοποιείτε για ψεκασμούς καλύψεως (βορδιγάλειος πολτός σε υγρή μορφή) ή για την επάλειψη μεγάλων τομών κλαδέματος και πληγών ή και του κορμού ως προληπτικό μέτρο (βορδιγάλειος πολτός σε μορφή πάστα).