Συγκομιδή μήλων με ... ρομπότ ετοιμάζουν οι Αυστραλοί

Αυτόνομη ρομποτική χείρα βοηθείας προτείνει πανεπιστήμιο της Αυστραλίας σε όσους καλλιεργούν μήλα

Συγκομιδή μήλων με ... ρομπότ ετοιμάζουν οι Αυστραλοί

Συγκεκριμένα οι ερευνητές του πανεπιστημίου Monash της Αυστραλίας, με επικεφαλής τον δρ. Chao Chen, εξέλιξαν και μας παρουσιάζουν έναν αυτόνομο ρομποτικό βραχίονα διαφορετικό από τους άλλους, ο οποίος μπορεί να συλλέξει μήλα με μεγάλη επιτυχία αλά κα σχετική ταχύτητα.

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Τι νέο αυτό αυτόνομο ρομποτικό χέρι, δημιουργήθηκε για να δώσει λύση στην έλλειψη φυσικών χεριών που παρατηρείται στην Αυστραλία, με τους καλλιεργητές μήλων και όχι μόνο να μην έχουν στη διάθεσή τους αρκετούς εργάτες για τη συγκεκριμένη χειρωνακτική εργασία.

Όπως θα δείτε και εσείς στο βίντεο που ακολουθεί, το ρομπότ που βρίσκεται φυσικά ακόμη σε φάση εξέλιξης, μπορεί από μόνο του να εντοπίσει, να συλλέξει και να αποθέσει ένα μήλο, κάθε φορά που εκτείνεται ο βραχίονάς του. 

Σε δοκιμές μάλιστα που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2021, το εν λόγω αυτόνομο ρομπότ κατάφερε να συλλέξει πάνω από το 85% των μήλων που μπορούσε να φτάσει, ενώ προκάλεσε ''ζημιά'' (τα έκοψε χωρίς το κοτσάνι τους, κάτι που δεν είναι αποδεκτό για κάποιους πωλητές λιανικής στην Αυστραλία) μόλις στο 6% των μήλων που συλλέχθηκαν. Ο μέσος χρόνο συγκομιδής για κάθε μήλο φτάνει περίπου στα 9 δευτερόλεπτα προς το παρόν με απώτερο σκοπό να πέσει στα 7 δευτερόλεπτα.

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Με την αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης και του συστήματος ''όρασης'' που εξέλιξαν οι ερευνητές της Monash, το ρομπότ μπορεί επίσης να κατηγοριοποιήσει διάφορα εμπόδια για τη συγκομιδή των μήλων (π.χ κλαδιά και φύλλα) και να υπολογίσει έτσι τη βέλτιστη ''διαδρομή'' που θα κάνει ο βραχίονας κατά την έκταση αλλά και επαναφορά στην αρχική του θέση.  


 Πηγήtraction.gr