Οι χαμηλές θερμοκρασίες εξοντώνουν τον δάκο

Οι χαμηλές θερμοκρασίες εξοντώνουν τον δάκο

Το κρύο και οι χαμηλές θερμοκρασίες απαλλάσσει τις καλλιέργειες από τους «εχθρούς» τους και τα επιβλαβή έντομα

Ο καύσωνας του καλοκαιριού προκάλεσε στον δάκο κυριολεκτικά πανωλεθρία. Το ίδιο και σε άλλα επιβλαβή έντομα. Στο διάστημα που μεσολάβησε, οι πληθυσμοί τους άρχισαν να «ανασυντάσσονται», αλλά τώρα ήρθαν οι χαμηλές θερμοκρασίες να σκοτώσουν από τη μια και να επιβραδύνουν, από την άλλη, έντομα που έτσι κι αλλιώς πρόκειται να «ξαναχτυπήσουν» τις καλλιέργειές μας όσο θα μπαίνει η άνοιξη. Μόνο που, όσο περισσότερες παγωνιές και χιονοθύελλες έχουμε μέχρι τότε, τόσο και πιο μικροί θα είναι οι πληθυσμοί τους, καθώς και πιο αντιμετωπίσιμοι, από τις επεμβάσεις που θα κάνουν οι παραγωγοί.

Οι επιστημονικές αναλύσεις του γεωπόνου - εντομολόγου του Δήμου Μαλεβιζίου Παύλου Μαυρικάκη

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του δάκου. Μπορεί πραγματικά από τον Αύγουστο, που ξεκίνησαν οι καύσωνες, το έντομο να έπαθε μεγάλη ζημιά, κάτι που «έσωσε» τους ελαιοπαραγωγούς, αφού και πάλι ο ανθρώπινος παράγοντας μάλλον «έχανε τη μάχη», όμως τους τελευταίους μήνες το έντομο είχε αρχίσει και πάλι να αυξάνει τους πληθυσμούς του. «Το καλό είναι ότι περιμένουμε αρκετές χαμηλές θερμοκρασίες και από ’δω και πέρα, για τις επόμενες μέρες. Αυτές οι θερμοκρασίες δεν ευνοούν την ανάπτυξη των εντόμων και μειώνεται ο πληθυσμός τους. Έχουμε μεγάλη θνησιμότητα και κατά συνέπεια μια μείωση του πληθυσμού. Για παράδειγμα, ο δάκος ήδη από το καλοκαίρι είχε μειωμένο πληθυσμό. Στο μεταξύ, όμως, είχαμε κάποιο πληθυσμό στο διάστημα των τελευταίων μηνών μέχρι και Δεκέμβριο, αλλά σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Οπότε, μετά το καλοκαίρι δεν είχε προλάβει να ανακάμψει».

Όπως αναφέρει ο Παύλος Μαυρικάκης, αυτά τα δεδομένα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, με τις σημερινές παγωνιές και με παραπέρα ακόμα πιο βαρύ χειμώνα, «θα ξεκινήσουμε την άνοιξη με ακόμα πιο μικρό πληθυσμό».

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κρύο το σημερινό δεν είναι αρκετό, αλλά είναι η αρχή για να έχουμε τα θετικά αυτά αποτελέσματα. «Ο δάκος επιβιώνει μέσα στον ελαιόκαρπο που είναι στο έδαφος ή που είναι πάνω στο δέντρο. Και μέσα εκεί οι θερμοκρασίες δε μεταβάλλονται τόσο πολύ όσο έξω. Δηλαδή, τώρα, λόγω θερμοκρασιών, μπορεί να μη βλέπουμε ενήλικα έντομα, αφού για να εμφανιστούν αυτά θα πρέπει να ζεστάνει πολύ ο καιρός, αλλά υπάρχει δάκος στο στάδιο της προνύμφης μέσα στον καρπό τόσο στο έδαφος όσο και πάνω στο δέντρο. Και με αυτές τις θερμοκρασίες δε θανατώνεται μέσα στον καρπό. Όμως σίγουρα καθυστερεί ο επόμενος κύκλος για να βγει το ενήλικο έντομο, αλλά μπορεί και να μην ολοκληρωθεί ποτέ αυτός ο κύκλος για κάποια έντομα. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι θα υπάρχει μείωση του πληθυσμού που θα εμφανιστεί την άνοιξη».

Κουνούπια, μύγες, σφήκες

«Αυτά τα αποτελέσματα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών τα βλέπουμε στα κουνούπια, στις μύγες, στις σφήκες κ.λπ. Όσο έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, υπάρχει η ενόχληση από τα έντομα αυτά. Έχουμε αρκετούς πληθυσμούς. Με το που θα πέσουν οι θερμοκρασίες χαμηλά, όμως, σταματάνε να κυκλοφορούν. Ψοφάνε. Μιλάμε για μεγάλη θνησιμότητα, όχι όμως σε ποσοστό 100%. Ποτέ δεν έχουμε θνησιμότητα στο 100%».

Βέβαια, για τα κουνούπια, ο Παύλος Μαυρικάκης λέει πως «ακόμα και αυτά που βρίσκονται σε καταφύγιο για να προφυλαχτούν είναι σε αδράνεια. Δηλαδή, δεν είναι ενεργά για να κυκλοφορήσουν και να τσιμπήσουν. Αντιθέτως, το άκρως σημαντικό και φυσικά ωφέλιμο έντομο που λέγεται «μέλισσα», όχι μόνο δεν κινδυνεύει σε αυτές τις παγωνιές, αλλά αντίθετα έχει αναπτύξει τα δικά του συστήματα «κλιματισμού».

«Οι μέλισσες δεν ''κυκλοφορούν'' όταν έχει κρύο. Περιμένουν να ζεστάνει ο καιρός για να ''κυκλοφορήσουν''. Αυτές εκεί που ζουν μέσα στις κυψέλες, ακόμα και αν σκεπαστούν από χιόνι, δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Έχουν το δικό τους σύστημα κλιματισμού!».

Μύγα Μεσογείου; Πανωλεθρία!

Όσο για την εξαιρετικά επικίνδυνη και καταστροφική για μας μύγα της Μεσογείου; «Ακόμα, αναφορικά με τη μύγα της Μεσογείου που είχαμε μέχρι και τώρα πρόβλημα μεγάλο στα μανταρίνια στο νησί μας, από ’δω και πέρα δε θα μας κάνει νέες προσβολές. Για να ξαναέχουμε νέες προσβολές, πρέπει να έρθει ο Απρίλιος με τον Μάιο. Μέχρι τότε δε θα ξαναέχουμε προσβολές. Διότι τα ενήλικα έντομα της μύγας Μεσογείου ή ψοφάνε ή σταματάνε να ''κυκλοφορούν'' και έτσι δε μας δημιουργούν πρόβλημα. Από την άνοιξη όμως θα την ξαναδούμε να προσβάλλει τα δέσπολα, να πηγαίνει μετά στα βερίκοκα κ.λπ. Ωστόσο, λόγω των σημερινών καιρικών συνθηκών, θα επανεμφανιστεί τον Απρίλιο αλλά με μικρότερο πληθυσμό, σε σχέση με το αν δεν είχαμε αυτά τα κρύα».

«Τα ίδια ισχύουν και για όλα τα έντομα που προσβάλλουν τις καλλιέργειές μας, όπως η ευδεμίδα, η καρπόκαψα κ.λπ.», όπως τονίζει ο εντομολόγος και γεωπόνος του Δήμου Μαλεβιζίου Παύλος Μαυρικάκης.

Στο σημείο αυτό, διευκρινίζει ότι όλα τα έντομα υπάρχουν στο περιβάλλον σήμερα που βιώνουμε αυτές τις καιρικές συνθήκες. Απλά το κάθε έντομο μπορεί να επιβιώνει σε διαφορετικές μορφές και σε διαφορετικά στάδια της ζωής του.

Τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες

«Να προβούν σε χρήση χαλκούχων σκευασμάτων»

Από ’κει και πέρα, μόλις αποκατασταθεί σταδιακά η θερμοκρασία, τι θα πρέπει να κάνουν οι αγρότες; Ο Παύλος Μαυρικάκης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μετά από παγετούς και χαλάζια, κάνουν καλό οι χαλκούχοι ψεκασμοί. Και ειδικά όταν αναφερόμαστε στις ελιές, θα πρέπει να προσέξουμε ότι καλύτερα να αποφεύγουμε να κλαδεύουμε με κρύο και υγρό καιρό, γιατί με τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υγρασία ευνοούνται οι ασθένειες».

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μαυρικάκης καταλήγει συνιστώντας ως την καλύτερη μέθοδο, αν βέβαια μπορούν οι παραγωγοί να την εφαρμόσουν, «να κλαδεύουν πρώτα τα δέντρα τους όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες και στη συνέχεια να προβαίνουν στη χρήση των σκευασμάτων χαλκού, που βοηθάει στην απολύμανση του δέντρου, για να μην υπάρχουν καρκινώματα και άλλες μολύνσεις». Εννοείται, τέλος, πως αυτή η περίοδος είναι η πλέον ενδεδειγμένη, λόγω των βροχών, για τη λίπανση των καλλιεργειών.


Πηγήneakriti.gr