Τα δέντρα πρέπει να ψεκαστούν με χαλκό μετά το χιονιά

Τα δέντρα πρέπει να ψεκαστούν με χαλκό μετά το χιονιά

Με χαλκό θα πρέπει ξεκινήσουν να ψεκάζουν τις ελιές τους, αλλά και τα υπόλοιπα δέντρα οι αγρότες, με σκοπό να τα απολυμάνουν, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο καρκινώματα ή άλλου είδους ασθένειες στους κορμούς τους. 

Γενικά, σε όλα τα δέντρα που ο χιονιάς τα βρήκε κλαδεμένα, θα πρέπει να γίνει χρήση χαλκούχων σκευασμάτων ώστε να αποφεύγονται τυχόν βακτηριακές ασθένειες στα σημεία όπου έγιναν οι καρατομήσεις των κλαδιών.

Οι ελαιοπαραγωγοί, Θα πρέπει να προβούν στην άμεση απομάκρυνση των σπασμένων κλαδιών από τα ελαιόδεντρα όταν θα περάσει ο χιονιάς και με το ίδιο να ισχύει και για τα υπόλοιπα δέντρα (εσπεριδοειδή, αλλά και καλλωπιστικά).

Η χρήση χαλκούχων συνιστάται και στις καλλιέργειες εκείνες που θα κλαδευτούν από τώρα και μετά. Βέβαια, αν γίνει το ψέκασμα και βρέξει αμέσως μετά, τότε ο χαλκός ξεπλένεται και φεύγει. Έτσι χρειαζόμαστε μία περίοδο καλοκαιρίας για να έχουμε αποτέλεσμα.

** Σε ελιές που είναι ακόμα αράβδιστες, αναμένουμε να ανέβει η θερμοκρασία. Υπάρχει κίνδυνος να τραυματίσουμε τα δέντρα ενώ είναι ακόμα παγωμένα.