Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να γίνει κανείς αγρότης;

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να γίνει κανείς αγρότης;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως το να ασχοληθείς με τη γεωργία δεν απαιτεί ιδιαίτερους πόρους και μάλλον είναι μια εύκολη εναλλακτική αν έχεις κάποια έκταση γης.

Είναι όμως έτσι;

Στην πράξη ωστόσο, τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Από την εμπειρία μας δε, θα μπορούσε να πει κανείς πως του αγροτικό επάγγελμα είναι ένα «κλειστό» επάγγελμα και πως αν δεν υπάρχει αγροτικό «παρελθόν» στην οικογένεια, η εγκατάσταση μιας γεωργικής εκμετάλλευσης από το μηδέν, μόνο εύκολη δεν είναι. Θεωρητικά δεν υπάρχουν κλειστά επαγγέλματα.

Όμως πολλές φορές για να καταστεί ένα επάγγελμα κλειστό δεν είναι ανάγκη να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση. Οι συνθήκες της αγοράς είναι αυτές που το καθιστούν κλειστό. Κάτι τέτοιο κατά τη γνώμη μου ισχύει και για το αγροτικό επάγγελμα και θα εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ.

Για να μπορέσει ένα αγρότης να λειτουργήσει την εκμετάλλευση του χρειάζεται τα παρακάτω:

-  Γη

- Εργασία

-  Κεφάλαιο (μηχανήματα, ρευστά διαθέσιμα, κτιριακά, κλπ)

-  Επιχειρηματική γνώση

-  Γνώσεις σχετικές με τις καλλιέργειες

-  Γνώσεις σχετικά με τη διαχείριση των παραγωγικών συντελεστών (κεφάλαιο, εργασία, γη)

-  Γνώσεις σχετικά με την αγορά των προϊόντων κλπ

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε εύκολα πως δεν είναι και τόσο εύκολο τελικά αν είσαι αγρότης. Η αξία της γης και του λοιπού κεφαλαίου είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων, πολύ μεγάλη για να πει κάποιος ότι θα ξεκινήσει με ίδια κεφάλαια από το μηδέν και χωρίς να δανειστεί.

Θα πει κανείς, υπάρχει και ο δανεισμός. Αν κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με τη γεωργία επιλέξει το δανεισμό, στις δύσκολες οικονομικά εποχές που διανύουμε, γρήγορα θα καταλάβει ότι το κόστος δανεισμού είναι τόσο μεγάλο, ώστε η προσπάθεια του μάλλον θα καταλήξει στο κενό.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έρχονται από τα αστικά κέντρα, χωρίς καμία επαφή με τη γεωργία και θεωρούν πως επειδή έχουν κάποια έκταση γης, μικρή ή μεγαλύτερη, έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τη γεωργία και τελικά μόλις υπολογίζουν τα κόστη του εξοπλισμού κάνουν πίσω. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συχνά επηρεάζουν όλους αυτούς τους ανθρώπους και «επίδοξους» αγρότες γιατί παρουσιάζουν επιτυχημένες ιστορίες ανθρώπων που έφυγαν από την πόλη και μεγαλούργησαν αγροτικά στην επαρχία. Δυστυχώς όσοι γνωρίζουμε, λέμε ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι ελάχιστες και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί οι «αγρότες» είναι επιχειρηματίες που επέλεξαν να επενδύσουν ΚΑΙ στον αγροτικό τομέα.

Προσοχή λοιπόν, γιατί το αγροτικό (για το κτηνοτροφικό δεν αναφέρομαι ... γιατί ελάχιστοι πλησιάζουν τα ζώα) επάγγελμα είναι μάλλον μια δύσκολη και κοστοβόρα επιλογή για όσους επιλέξουν να ασχοληθούν με αυτό εκ του μηδενός.

Μήπως τελικά το αγροτικό επάγγελμα είναι... κλειστό;

Γράφει

Ιωάννης Περουλάκης, Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας - ΜBA, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας

Πηγή - insider.gr