Διά ροπάλου απαγόρευση φωτοβολταϊκών σε γεωργική γη στην Κύπρο

Διά ροπάλου απαγόρευση φωτοβολταϊκών σε γεωργική γη στην Κύπρο

Το κράτος προχωρά σε έργα αναδασμού με σημαντικό κόστος και στο τέλος εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά πάρκα, όπως υπέδειξε ο Γενικός Ελεγκτής σχολιάζοντας αναφορά του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρία Κουλία, ότι αποκόπτονται δέντρα σε γεωργικές εκτάσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Γεωργίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής, τον παρότρυνε να δώσει οδηγίες ετοιμασίας νομοσχεδίου ώστε «να αποκλείεται διά ροπάλου», όπως χαρακτηριστικά είπε, η αποκοπή δέντρων και γενικά η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γεωργική γη.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ενημέρωσε τους βουλευτές, ότι επίκειται η έκδοση εντολής από τον υπουργό Εσωτερικών, δια της οποίας θα αποκλείονται οι γεωργικές εκτάσεις από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Ο κ. Κουλίας υπέδειξε πως φωτοβολταϊκά μπορούν να εγκατασταθούν σε κτήρια (δημόσια και ιδιωτικά) και σε πολλούς άλλους χώρους, οι οποίοι δεν σχετίζονται με τη γεωργική γη.

Ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης κ. Ανδρέας Κυπριανού συμφώνησε ότι δεν πρέπει να τυγχάνει εκμετάλλευσης γεωργική γη για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Ας τα εγκαταστήσεις  γύρω από αεροδρόμια,  φράγματα κοκ. είπε ο κ. Κυπριανού.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της εκπόνησης χωροταξικής μελέτης η οποία θα καταδείξει που ενδείκνυται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ώστε να μην σπαταλάται γεωργική γη.

Πηγήphilenews.com