Στα 170 ευρώ η τιμή του τενεκέ στην Λακωνία

Στα 170 ευρώ η τιμή του τενεκέ στην Λακωνία

Θολό παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά την κίνηση του ελαιόλαδου στην Λακωνία, όπου το ενδιαφέρον για αγορές είναι δεδομένο, αλλά οι εμπορικές πράξεις είναι ελάχιστες. Παράλληλα, πολλοί επιλέγουν την εμπορία με τενεκέδες, αν και η διαδικασία πραγματοποιείται μετ’ εμποδίων.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφεται μία κίνηση και είμαστε πολύ κοντά στην υπογραφή εμπορικής πράξης», εξηγεί στην ypaithros ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων, Παναγιώτης Μπατσάκης. «Όλα δείχνουν ότι υπάρχει ανοδική τάση στο εμπορικό ενδιαφέρον και οι τιμές κινούνται από 8,60 έως 9 ευρώ».

Όσον αφορά τους παραγωγούς που θέλουν να διαθέσουν ποσότητες με τενεκέ, ο κ. Μπατσάκης σημειώνει ότι «είναι πάρα πολλοί εκείνοι που κινούνται με αυτό τον τρόπο. Άλλοι τον δίνουν με 8 ευρώ το κιλό και άλλοι με 7,50. Αυτό, φυσικά, γίνεται εδώ και χρόνια, αλλά τώρα έχει πάρει μεγαλύτερη διάσταση.

Μέχρι την άλλη εβδομάδα, είναι πιθανό να έχει διαμορφωθεί το τοπίο για τις τιμές. Το άσχημο είναι ότι η παραγωγή είναι μειωμένη και, από αυτή που υπάρχει, μόνο η μισή είναι άριστης ποιότητας».

Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γερακίου, ο Γιώργος Χρηστάκης επισημαίνει ότι «ο τενεκές κινείται όπως πάντα και βρίσκεται στην τιμή των 8,20 ευρώ», προσθέτοντας ότι «φυσικά, όλα όσα λέγονται περί νοθείας από τους παραγωγούς δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Φορολόγηση

Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Συκιάς, ο πρόεδρος Παναγιώτης Ζουμπουλάκης υπογραμμίζει ότι «υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον», αλλά οι παραγωγοί, λόγω της αλλαγής στη φορολογία, δεν πουλάνε ακόμα. «Σε ό,τι αφορά την πώληση με τον τενεκέ, αυτή έχει μειωθεί, αφού δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα για αγορά. Όταν φτάνει ο τενεκές στα 170 ευρώ, τότε καταλαβαίνεις τι γίνεται», προσθέτει με νόημα.

Στο θέμα της φορολόγησης των παραγωγών αναφέρθηκε και ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων-Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας, που επισημαίνει ότι «η Λακωνία και γενικότερα οι περιοχές με παραγωγή ελαιόλαδου έχουν τη μικρότερη παραγωγή τα τελευταία τριάντα χρόνια».

Και συμπληρώνει: «Το αγοραστικό ενδιαφέρον υπάρχει τις τελευταίες δέκα ημέρες, αλλά για μειωμένες ποσότητες. Η πώληση του ελαιόλαδου με τον τενεκέ είναι πλέον δύσκολη, αφού ο φορολογικός κανονισμός, που έχει αναδρομική ισχύ από το 2023, έχει αλλάξει και εάν ο παραγωγός πουλήσει μεγάλες ποσότητες με τενεκέ και δεν τις έχει περάσει μέσα από συνεταιριστική οργάνωση θα χάσει το πλεονέκτημα της μείωσης φόρου».

Γιώργος Αργυρίου - ypaithros.gr