τοπίο έντονων αντιθέσεων η αγορά αγροτικής γης στην Πελοπόννησο |
Ιδιαίτερα σύνθετη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η κτηματαγορά στην Πελοπόννησο, αναφορικά με το ενδιαφέρον των επενδυτών για την αγορά αγροτικής γης. Κάθε νομός παρουσιάζει διαφορετική εικόνα λόγω των ιδιαιτεροτήτων της εκάστοτε περιοχής, σε συνάρτηση, πάντα, με τα προϊόντα που παράγει.
Ένα είναι, όμως, βέβαιο: Οι «μυθικές» προτάσεις περί εξαγοράς δεκάδων στρεμμάτων αποτελούν απλά μεμονωμένες περιπτώσεις. Ο πολυκερματισμός του αγροτικού κλήρου και οι αποδόσεις των χωραφιών αποτελούν βασικό παράγοντα για τη διαμόρφωση της αγοράς, η οποία ναι μεν παρουσιάζει άνοδο τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως να υπάρχει μια οριστική εικόνα.
Αρκαδία
Στον Νομό Αρκαδίας, όπως εξηγεί στην ypaithros ο κτηματομεσίτης Ευάγγελος Κρεπενιός, «μέχρι τώρα δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από το εξωτερικό και η κτηματαγορά στηρίζεται στο εγχώριο ενδιαφέρον, που αναζητά κτήματα από 25 στρέμματα και πάνω». Σύμφωνα με τον κ. Κρεπενιό, παλαιότερα υπήρχε ενδιαφέρον και για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε αγροκτήματα, αλλά τώρα αυτό έχει παγώσει λόγω του νέου νόμου που προωθεί η κυβέρνηση.
«Το κόστος κυμαίνεται από 900 ευρώ/στρέμμα έως 1.500 ευρώ/στρέμμα, με την προϋπόθεση τα αγροκτήματα να έχουν άρδευση και ό,τι άλλο απαιτείται για να καλλιεργηθούν. Φυσικά, τα ξερικά είναι πολύ φθηνότερα», σημειώνει. Και προσθέτει: «Το ενδιαφέρον των περισσότερων εστιάζεται στον κάμπο της Βλαχέρνας, του Λεβιδίου και της Κανδήλας, όπου υπάρχουν 30.000-40.000 στρέμματα και καλλιεργούνται τα 4.000-5.000 στρέμματα, τα οποία είναι όλα αρδεύσιμα και με καθαρούς τίτλους», σημειώνει ο κ. Κρεπενιός. Και συμπληρώνει: «Το ενδιαφέρον για αγορά αγροτικής γης καταγράφεται διαρκώς αυξανόμενο τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είναι κάτοικοι Αθηνών, οι οποίοι τα ενοικιάζουν».
Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον των εταιρειών, ο ίδιος τονίζει ότι είναι προβληματικό, καθώς θέλουν να αγοράσουν με μικρό κόστος και αυτό δεν οδηγεί πουθενά.
Λακωνία
Στη Λακωνία, το ενδιαφέρον για αγορά αγροτικής γης φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα αυξημένο, τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό. Ο κτηματομεσίτης Αντώνης Καρούνης επισημαίνει ότι υπάρχουν οι μεγάλοι επενδυτές, οι οποίοι ζητούν μεγάλες εκτάσεις που να ξεκινούν από τα 150 στρέμματα και πάνω και οι μικροεπενδυτές, που αναζητούν λύσεις των 5 στρεμμάτων. «Όλοι, όμως, θέλουν αγροκτήματα με δέντρα που να βρίσκονται σε παραγωγική διαδικασία», υπογραμμίζει.
Όσον αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, ο ίδιος διευκρινίζει: «Υπάρχουν αρκετές παράμετροι που διαμορφώνουν την τιμή ενός αγροκτήματος. Από την τοποθεσία, την ηλικία των δέντρων, εάν έχει νερό κ.λπ. Ένα καλό χωράφι ξεκινά από 4.000 ευρώ/στρέμμα και μπορεί να φθάσει μέχρι τα 6.000 ευρώ/στρέμμα».
Πάντως, όπως αναφέρει, αυτή «δεν είναι μια καλή εποχή για αγορά γης, καθώς οι αγρότες, λόγω της απότομης ανόδου της τιμής του ελαιολάδου, σταμάτησαν να ενδιαφέρονται για πωλήσεις και προτιμούν να παράγουν. Αυτήν τη στιγμή, οι περιοχές που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον είναι όσες βρίσκονται κοντά στη θάλασσα».
Μεσσηνία
Από τη Μεσσηνία, ο κτηματομεσίτης Δημοσθένης Λαμπρινόπουλος αναφέρει ότι το ενδιαφέρον στον συγκεκριμένο νομό αφορά κυρίως ελαιώνες. «Η μεγαλύτερη ζήτηση προέρχεται από ξένους επενδυτές. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι ζητούν πολύ μεγάλες εκτάσεις, οι οποίες δεν υπάρχουν, αφού έχουμε πολυκερματισμό του κλήρου. Ακόμα και αυτές που υφίστανται δεν πωλούνται, λόγω της ξαφνικής ανόδου της τιμής του ελαιολάδου». Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινόπουλο, «οι εκτάσεις που πωλούνται είναι το ανώτερο τα 10 στρέμματα και οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε μία αύξηση τουλάχιστον κατά 30%. Η διαμόρφωση της τιμής έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους. Έχουμε ακούσει για 3.000 ευρώ/στρέμμα σε αγροτεμάχιο με δύσκολη πρόσβαση, αλλά και να ζητάνε 15.000 ευρώ/στρέμμα για 20 στρέμματα».
Το ενδιαφέρον για την αγορά αγροτικής γης έχει αρχίσει να εκδηλώνεται ζωηρά την τελευταία τριετία και, όπως επισημαίνει ο κ. Λαμπρόπουλος, οι λόγοι είναι καθαρά επενδυτικοί.
Κορινθία
Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στην Κορινθία. Όπως εξηγεί ο φυτωριούχος Σωτήρης Σαλής, «η τελευταία μεγάλη επένδυση έγινε πριν από περίπου δέκα χρόνια, από Κινέζους επενδυτές, σε μία έκταση 300 στρεμμάτων. Στην πορεία, το πρόβλημα με το νερό που δημιουργήθηκε στην Κορινθία μείωσε σημαντικά το όποιο ενδιαφέρον υπήρχε».
Ο κτηματομεσίτης Γιώργος Λαδάς αναφέρει ότι στον νομό «υπάρχουν μεγάλα κομμάτια, αλλά δεν υφίσταται ενδιαφέρον για απόκτηση αγροτικής γης, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα εταιρείες που να έχουν τη δυνατότητα αξιοποίησής της. Οι τιμές για τα πεδινά ξεκινούν στα 3.000 ευρώ/στρέμμα, ενώ, όσο ανεβαίνουμε προς τα πάνω, τόσο αυτές μειώνονται και μπορεί να πέσουν στα 1.000 ευρώ/στρέμμα».
Αργολίδα
Από την Αργολίδα, ο κτηματομεσίτης Κυριάκος Δεσύλλας εξηγεί ότι η αγορά αγροτικής γης δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Η κινητικότητα αφορά κυρίως νέους ανθρώπους, οι οποίοι δείχνουν ενδιαφέρον για μεγάλες εκτάσεις και καλλιέργειες που θεωρούνται αποδοτικές. Ακόμα και τα αγροτεμάχια που προορίζονται να γίνουν οικόπεδα είναι στα αζήτητα, λόγω των αλλαγών που καταγράφονται».