Ποιοι αγρότες κερδίζουν κατά μέσο όρο 1.157 ευρώ

Ένα πρόβλημα σε συνηθισμένο φαινόμενο της επαρχίας επιλύει η νέα εγκύκλιος 

 Κερδισμένοι κατά 1.157 ευρώ οι αγρότες

Ποιοι αγρότες κερδίζουν κατά μέσο όρο 1.157 ευρώ

Ένα πρόβλημα σε συνηθισμένο φαινόμενο της επαρχίας, αυτό της ασφάλισης των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων, που παράλληλα είναι και εγγεγραμμένοι στο μητρώο των αγροτών, επιλύει εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ, ορίζοντας μάλιστα χαμηλότερες εισφορές αλλά και δυνατότητα παραγραφής οφειλών.

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ αποσαφηνίζει το νέο ασφαλιστικό καθεστώς που ισχύει από 1ης.1.2024 όλους αυτούς τους ιδιοκτήτες, πανελλαδικά. Όσοι από τους 22.000 ιδιοκτήτες του τουριστικών καταλυμάτων καταλυμάτων διατηρούν έως 10 δωμάτια και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) θα μπορούν να καταβάλλουν εισφορές ασφαλισμένων πρώην ΟΓΑ και όχι ελεύθερων επαγγελματιών.

Τι κερδίζουν όσοι επιλέξουν ασφάλιση και εισφορές ως αγρότες

Ειδικότερα, για την 1η ασφαλιστική κατηγορία, που αφορά πάνω από το 80% των ασφαλισμένων, οι εισφορές των αγροτών, μετά και τις αυξήσεις (3%) που ενσωματώθηκαν την 1η.1.2024, για φέτος είναι 141,8 ευρώ ευρώ τον μήνα (για κύρια κύρια σύνταξη, Αγροτική Εστία και υγειονομική περίθαλψη).

Το ποσό αυτό είναι κατά 96,42 ευρώ μικρότερο σε σχέση με τα 238,22 ευρώ που υποχρεώνονται να καταβάλλουν σε μηνιαία βάση οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα επιλέξουν αντίστοιχα την 1η ασφαλιστική κατηγορία. Συνεπώς, όσοι ιδιοκτήτες του τουριστικών καταλυμάτων έχουν εγγραφεί στο ΜΑΑΕ θα μπορούν να έχουν μια εξοικονόμηση δαπάνης, που για το 2024 ξεκινάει από τα 1.157,04 ευρώ.

Ειδική αναφορά γίνεται στην εγκύκλιο για την ασφαλιστική τακτοποίηση του χρονικού διαστήματος 2017 - 2019 κατά το οποίο ίσχυε ο προγενέστερος νόμος, βάσει του οποίου οι εισφορές προέκυπταν ως ποσοστό επί του συνολικού ετήσιου εισοδήματος του ασφαλισμένου.

Τώρα πια, με τις νέες διατάξεις, μπορεί να νομιμοποιηθεί ο ανωτέρω χρόνος ασφάλισης για όσους εκείνη την περίοδο «καλόπιστα» υπήχθησαν στον πρώην ΟΓΑ, παρά το γεγονός ότι τότε δεν συνέτρεχαν οι ανάλογες νόμιμες προϋποθέσεις. Εφεξής, ο συγκεκριμένος χρόνος ασφάλισης θα θεωρείται χρόνος ασφάλισης στον πρώην ΟΓΑ. Έτσι, εάν έχουν προκύψει τυχόν οφειλές στον πρώην ΟΑΕΕ, για τη συγκεκριμένη τριετία, βεβαιωμένες στο ΚΕΑΟ ή όχι, διαγράφονται και δεν αναζητούνται. νται.

Πηγή - workenter.gr