Κίνδυνος για τα ελαιόδεντρα από τον πρώιμο καύσωνα σε Κρήτη και Λακωνία

Κίνδυνος για τα ελαιόδεντρα από τον πρώιμο καύσωνα σε Κρήτη και Λακωνία (photo/olivenews.gr)

Απότομα ανέβηκε η θερμοκρασία την Τετάρτη και σε συνδυασμό με την παρουσία αφρικανικής σκόνης, η ατμόσφαιρα έχει γίνει ιδιαίτερα πνιγηρή. Ταυτόχρονα, επικίνδυνα και μάλιστα πολύ γίνονται τα πράγματα και για τα ελαιόδεντρα, που είτε έχουν ανθίσει ήδη πρόωρα, είτε ετοιμάζονται να ανθίσουν άμεσα.

Όπως τονίζει στο Agronewsbomb ο ελαιοπαραγωγός Μιχάλης Καμπιτάκης από τον ΑΣ Κάτω Ασιτών: ''μέσα σε μια ημέρα η θερμοκρασία εκτοξεύτηκε στους 30 βαθμούς Κελσίου. Τα περισσότερα δέντρα δεν έχουν ακόμα ανθίσει εδώ, αλλά ετοιμάζονται και δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη νερού λόγω ανομβρίας, σε συνδυασμό με τη ζέστη, ίσως όλα αυτά τα στρεσάρουν και τα ζορίσουν. Σε κάποιες πρώιμες περιοχές τώρα σκάνε. Θα δείξει… Είναι νωρίς ακόμα, αλλά υπάρχει και μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας. Γενικά η κατάσταση δεν είναι καλή και το μόνο θετικό είναι πως οι βροχές είναι πρόσφατες. Το δραματικό θα είναι να κάνει το Μάιο θερμοκρασίες άνω των 30 και να καεί ο ανθός”.

Ο κ. Γιάννης Λάγγης, πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Μεταμόρφωσης Λακωνίας δήλωσε από την πλευρά του μιλώντας στο Agronewsbomb ότι: ''στην περιοχή μας η θερμοκρασία δεν έχει ανέβει πάνω από 24 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία και τα δέντρα είναι σε καλή κατάσταση. Αυτό που απευχόμαστε, είναι τυχόν θερμοκρασίες 30-33 βαθμών και άνω, την περίοδο της μαζικής ανθοφορίας. Αυτό θα είναι καταστροφικό για την παραγωγή''.

με πληροφορίες  agronewsbomb.gr