Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους αγρότες

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους αγρότες

Έως το Πάσχα θα γίνει η διορθωτική πληρωμή του υπολοίπου των 88 εκατ. της βασικής ενίσχυσης των αγροτών που δεν είχε απορροφηθεί, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το χρονοδιάγραμμα απόδοσης ενισχύσεων, αποζημιώσεων και άλλων μέτρων για τους αγρότες για το αμέσως επόμενο διάστημα παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στα πλαίσια ευρείας διυπουργικής σύσκεψης για την στήριξη των πληγέντων στη Θεσσαλία.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε τη διόρθωση ενιαίας ενίσχυσης 2023, καθώς έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα για διορθώσεις έως 10 Μαρτίου 2024 και έως το Πάσχα θα γίνει η διορθωτική πληρωμή του υπολοίπου των 88 εκατ. της βασικής ενίσχυσης των αγροτών που δεν είχε απορροφηθεί.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε η πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου, στα 245 εκατ. ευρώ αλλά και το άνοιγμα των νέων αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024 εντός του Μαρτίου.

Ο υπουργός ανέφερε πως έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα για διορθώσεις στα Οικολογικά Σχήματα η πληρωμή των οποίων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, αναμένεται να γίνει έως το Πάσχα. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014 - 2019 με βάση την παλιά Κ.Α.Π όσο και για τη μεταβατική περίοδο 2020 - 2022.

Επιπλέον, τονίστηκε πως ξεκίνησε η εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων Α.Φ.Μ και αποδέσμευση των νομίμων ενώ τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Τέλος, στη σύσκεψη προαναγγέλθηκε ο σταδιακός έλεγχος και πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν προσφύγει και δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη για λάθη στην πληρωμή παρελθόντων ετών.