Εγκαταλείπουν τα σιτηρά και κερδίζουν έδαφος τα κηπευτικά στην Αρκαδία


Γιώργος Αργυρίου - ypaithros.gr

Με θετικές προοπτικές αναπτύσσεται η καλλιέργεια κηπευτικών στην Αρκαδία, έχοντας ως βασικό σύμμαχο το μικροκλίμα της περιοχής που δίνει τη δυνατότητα παραγωγής σε ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες.

Ο παραγωγός Μιχάλης Μηλιάρης, δίνοντας τη δική του εξήγηση για την άνοδο της καλλιέργειας των κηπευτικών, σημειώνει ότι «η Αρκαδία είναι ένας τόπος που μπορεί να παράγει λαχανικά εκτός εποχής. Το μικροκλίμα της περιοχής μάς δίνει τη δυνατότητα να παράγουμε τους καλοκαιρινούς μήνες και έτσι αποκτούμε πλεονέκτημα τόσο στη διαμόρφωση μιας καλύτερης τιμής όσο και στην απορρόφησή τους από την αγορά. Έτσι, αποκτούμε μια προστιθέμενη αξία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες». 

Για την αύξηση της καλλιέργειας, σημαντικό ρόλο έπαιξε η απόφαση για μείωση των σιτηρών. «Τα κηπευτικά ήρθαν να κερδίσουν έδαφος από τις καλλιέργειες που είχαν σχέση με το σιτάρι, το κριθάρι ή τη βρώμη», εξηγεί ο κ. Μηλιάρης. Και προσθέτει: «Ένα στρέμμα λαχανικών μπορεί να σου αποφέρει περισσότερα χρήματα από το αντίστοιχο στρέμμα σιταριού ή βρώμης. Στην Αρκαδία, η υπαίθρια ντομάτα έχει τον κύριο λόγο στις καλλιέργειες, ενώ το μπρόκολο παραμένει ο ''βασιλιάς'' των λαχανικών».

Προβλήματα που μπορεί να απειλήσουν την ανάπτυξη των κηπευτικών είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, «κυρίως η έλλειψη νερού, καθώς περνάμε χειμώνες χωρίς να βρέξει ή να χιονίσει και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φθίνουσα πορεία τις καλλιέργειες. Το δεύτερο και βασικό είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού».

Μπρόκολο

Σε ό,τι αφορά τις καλλιεργητικές και οικονομικές αποδόσεις του μπρόκολου, ο κ. Μηλιάρης αναφέρει ότι «η απόδοση είναι στους 1,5-2 τόνους το στρέμμα, η οποία είναι ικανοποιητική και συνοδεύεται από τιμές που ξεκινούν από 80 λεπτά έως 2 ευρώ στον παραγωγό για το διάστημα από τα μέσα Ιουνίου έως και τα μέσα Νοεμβρίου». Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής είναι τα υπαίθρια κηπευτικά.