Η ελαιοκαλλιέργεια της Σλοβενίας και το βραβευμένο ελαιόλαδό της

Ενώ η παραγωγή της Σλοβενίας έπεσε 20% κάτω από το μέσο όρο, δύο ελαιοπαραγωγοί ξεπέρασαν τις κακές καιρικές συνθήκες και τα παράσιτα και κατάφεραν να παράγουν βραβευμένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Η ελαιοκαλλιέργεια της Σλοβενίας και το βραβευμένο ελαιλόλαδό της (φωτογραφία/Olive Oil times)

Δύο Σλοβένοι παραγωγοί, έχουν λόγους για να πανηγυρίζουν μετά από μια ελαφρώς και χαμηλότερη του μέσου όρου συγκομιδή το καλλιεργητικό έτος 2023/24 

Τις πρώτες τρεις εβδομάδες του 2024 στον NYIOOC World Olive Oil Competition, οι παραγωγοί πίσω από το ελαιόλαδο Morgan κέρδισε το Χρυσό Βραβείο, ενώ το ελαιόλαδο Villa Eva κέρδισε το Ασημένιο βραβείο.

Η Σλοβενία παρήγαγε 500 τόνους ελαιόλαδου το 2023/24, 20% εκατό κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

''Είναι μεγάλη τιμή για την οικογένειά μας'', είπε ο Franc Morgan, ένας από τους πιο σημαντικούς και επιτυχημένους παραγωγούς της χώρας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό.

Η επωνυμία Cuvvee της εταιρείας, αποτελεί ένα μείγμα μεσαίας έντασης βιολογικών ελιών Istrska Belica, Leccino, Maurino, Moraiolo και Rosciola και απέσπασε το έβδομο Χρυσό Βραβείο στον διαγωνισμό από το 2017.

"Τα λάδια μας είναι αρμονικά. Χαρακτηρίζονται από τη φρεσκάδα, τη φρουτώδες και την έντονη γεύση τους'', είπε ο Morgan.

Στην ποιότητα συμβάλλει και η ιδανική τοποθεσία του ελαιώνα. Ο ελαιώνας της οικογένειας Morgan περιλαμβάνει 1,200 δέντρα που βρίσκονται 230 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στο παρθένο φυσικό περιβάλλον γύρω από το Grintovec, στη νοτιοδυτική γωνία της Σλοβενίας, κοντά στην Αδριατική Θάλασσα.

Όλη η οικογένεια συμμετέχει σε όλη αυτή την προσπάθεια, με τη σύζυγο του Μόργκαν, Σιλβάνα, τις κόρες του, Τζένη και Αριάνα, και τους συζύγους και τα παιδιά τους να συμμετέχουν όλοι στη συγκομιδή.

"Οι ελιές συλλέγονται με το χέρι στη βέλτιστη ωρίμανση και υποβάλλονται σε επεξεργασία αμέσως στο ελαιουργείο Santomas στο Šmarje'', δήλωσε η Jenny Morgan.

''Αμέσως μετά το άλεσμα, το λάδι αποθηκεύεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές κάτω από αδρανές αέριο και έτσι διατηρούμε τη μέγιστη ποιότητα του λαδιού καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους'', είπε ο Morgan.

Το Χρυσό Βραβείο έδωσε στην οικογένεια Μόργκαν την ευκαιρία να ανακουφιστεί αφού ξεπέρασε μια απαιτητική χρονιά που χαρακτηρίστηκε από άσχημες καιρικές συνθήκες, όπως βροχή, άνεμος και χαλάζι, ακολουθούμενη από ακραία καλοκαιρινή ζέστη και την εμφάνιση παρασίτων.

Ενώ η οικογένεια διατήρησε την ποιότητα, είχαν μείωση σε ποσότητα, παράγοντας περίπου 30 τοις εκατό λιγότερο από τα προηγούμενα χρόνια.

"Κατά μέσο όρο, παράγουμε από 4,000 έως 4,500 λίτρα'', δήλωσε ο Franc Morgan.

"Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τις πωλήσεις. Τα βραβεία στο NYIOOC μας βοήθησαν να αυξήσουμε την αναγνώρισή μας σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο και να βοηθήσουμε στην προώθηση της περιοχής μας».

Πρόσφατα ξεκίνησαν να εξάγουν το ελαιόλαδό τους στην Αυστρία, Γερμανία, Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Είναι πεπεισμένοι ότι η επιχείρησή τους μπορεί μόνο να προχωρήσει, επειδή, όπως είπε η Jenny Morgan, "κάνουν αυτό που αγαπούν και αγαπούν αυτό που κάνουν''.

Nedjeljko Jusup - Οlive Οil Τimes