Φρεζάρισμα τώρα ή μετά στα λιόφυτα;

Φρεζάρισμα τώρα ή μετά στα λιόφυτα; (photo/neakriti.gr)

Διχογνωμία επικρατεί ανάμεσα στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και στον εξαιρετικό γεωπόνο και επιστημονικό συνεργάτη του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης Νίκο Μιχελάκη, στο ερώτημα ... «Να φρεζάρουμε τα λιόφυτά μας τώρα ή να πάμε για λίγο πιο μετά;». 

Συγκεκριμένα, όπως γράφει ο κ. Μιχελάκης, «στους ξερικούς ελαιώνες η έγκαιρη καταστροφή των ζιζανίων που είναι οι κύριοι ανταγωνιστές σε υγρασία των ελαιοδέντρων είναι τελείως απαραίτητη. Και χρονικά δεν πρέπει να καθυστερεί» ... 

Παρακάτω αναφέρει πως, αν για διάφορους λόγους μέχρι τώρα δεν έγινε η καταστροφή των ζιζανίων, «χρήσιμο είναι να γίνει έστω και τώρα. Συστάσεις να αφήνονται τα ζιζάνια για τα παράσιτα της Καλόκορης κ.λπ. θεωρούμε ότι πρέπει να παραμερίζονται. Προέχει η εξοικονόμηση εδαφικής υγρασίας. 

Και καταλληλότερος τρόπος για άμεση καταστροφή των ζιζανίων είναι η μηχανική καταστροφή με χορτοκοπτικό ή και φρεζάρισμα. Αν τυχόν βρέξει και έχουμε αναβλάστηση, θα πρέπει να επανέλθουμε!»

Κάθαρος 

«Μια άλλη φροντίδα που μπορεί να γίνει την περίοδο αυτή είναι ο ''κάθαρος'', δηλαδή η αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών από τον κορμό και τους κλώνους που έχουν κλαδευτεί, αλλά και της άχρηστης εσωτερικής βλάστησης. Είναι μια απλή και εύκολη φροντίδα, που όμως ενεργεί σαν ένα καλό πότισμα»! 

Σύμφωνα με τον γνωστό επιστήμονα, «στους ελαιώνες που έχουν δυνατότητα άρδευσης, βασική σύσταση είναι η άμεση εφαρμογή άρδευσης κατά την περίοδο της άνθισης-καρπόδεσης. Η άρδευση αυτή είναι προτιμότερη γιατί θα κρίνει την ύπαρξη ή όχι παραγωγής. Και ευτύχημα είναι ότι η αναγκαιότητα αυτή χρονικά δε συμπίπτει με την αιχμή της τουριστικής κατανάλωσης, η οποία στην Κρήτη παρουσιάζεται συνήθως μετά τον Ιούνιο». 

με πληροφορίες  neakriti.gr