Νέος κίνδυνος για τις καλλιέργειες από το έντομο που θεωρείται αδερφάκι του δάκου

bactocera tryoni (φωτογραφία/Adobe Stock)

Καμπανάκι κινδύνου έχει χτυπήσει στην Αυστραλία για το έντομο bactocera tryoni, που θεωρείται αδερφάκι του δάκου.  Σύμφωνα με συστάσεις στην Αυστραλία βασισμένες πάνω σε προγνωστικά μοντέλα, έως το 2050 λόγω της κλιματικής αλλαγής, το παραπάνω έντομο που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια των καλλιεργειών του πρωτογενή τομέα της Ανατολικής Αυστραλίας αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά και την διεθνή αγορά. 

Σε παγκόσμια κλίμακα έχει διαπιστωθεί ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα και η κλιματική αλλαγή έχει διευκολύνει τις εισβολές διαφόρων φρουτόμυγων της οικογένειας Tephritidae  όπως είναι και ο δάκος της ελιάς. Οι αυξημένες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και οι πιο ήπιοι χειμώνες έχουν μια αρνητική επίδραση στο ενήλικο του δάκου της ελιάς , προκαλώντας τη μετατόπιση των γεωγραφικών του ορίων προς τα Βόρεια και όχι προς το Νότο. 

Το ίδιο παρατηρείται και στην Κρήτη, που σε περιοχές με παρατεταμένους καύσωνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (π.χ. Μεσσαρά Ηρακλείου) ο δάκος εκμηδενίζεται και δεν έχουμε προσβολές στους καρπούς.  

Ερευνητές στην Ιταλία, επισημαίνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σχετικά με την βιολογία και της συμπεριφοράς των εχθρών της ελιάς υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής καθώς δεν είναι ξεκάθαρες οι συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας σε δύο κύριους εχθρούς όπως ο δάκος και ο πυρηνοτρύτης.

* Από την εσπερίδα που συνδιοργάνωσε ο δήμος Μαλεβιζίου με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα των Αθηνών και της Θεσσαλίας στη Δημοτική Πινακοθήκη της Τυλίσου.

με πληροφορίες  fonimaleviziou.gr