Χιλιάδες τόνοι Ουκρανικό καλαμπόκι ξεφορτώθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Χιλιάδες τόνοι Ουκρανικό καλαμπόκι ξεφορτώθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Τη στιγμή που στον Έβρο ισχύει η απαγόρευση πώλησης και μετακίνησης ζωοτροφών λόγω της ευλογιάς των προβάτων, αλλά και ξεκίνησε ήδη η συγκομιδή του καλαμποκιού σε όλη την Θράκη, χιλιάδες τόνοι καλαμποκιού από την Ουκρανία, ξεφορτώνονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news, χθες κατέπλευσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από το λιμάνι Ισμαήλ της Ουκρανίας, που είναι μεγαλύτερο της Ουκρανίας στο Δέλτα του Δούναβη, στη διακλάδωση του Κιλία, το Τουρκικό φορτηγό πλοίο MUHAMMET GUMUSTAS 5 (ίσως γι αυτό δεν είχε υψωμένη καμιά σημαία, ούτε την τουρκική), το οποίο σύμφωνα με το MarineTraffic, ήρθε από το ουκρανικό λιμάνι Ισμαήλ. Μετέφερε χιλιάδες τόνους ουκρανικό καλαμπόκι, το οποίο άρχισε να ξεφορτώνεται και να μεταφέρεται με φορτηγά γνωστού εμπόρου ζωοτροφών από τον βόρειο Έβρο, σε αποθήκες που χρησιμοποιεί ο ίδιος στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης (μεταξύ Άνθειας - Αρίστεινου).

Όπως είναι φυσικό, το συγκεκριμένο γεγονός προκάλεσε έκπληξη και κάποια ερωτηματικά, αφού σε μια εποχή που απαγορεύεται η πώληση και μεταφορά καλαμποκιού και άλλων ζωοτροφών στον Έβρο και από τον Έβρο λόγω της ευλογιάς των προβάτων σε όλο σχεδόν το μήκος του νομού, ουκρανικό καλαμπόκι έφτασε στην περιοχή. Επίσης, αυτή την εποχή στον Έβρο και όλη την Θράκη ξεκίνησε η συγκομιδή της φετινής σοδειάς του καλαμποκιού, οπότε αναπόφευκτα υπάρχει προβληματισμός που θα πουληθεί και σε ποιες τιμές το ντόπιο καλαμπόκι. Ακόμα και αν έγιναν οι προβλεπόμενοι και απαραίτητοι φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι, τα αρμόδια υπουργεία και η Κυβέρνηση γενικότερα, την στιγμή που επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στην πώληση και διακίνηση ζωοτροφών από τους αγρότες του Έβρου, πως γίνεται να επιτρέπουν την εισαγωγή από άλλες χώρες;

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι χιλιάδες τόνοι προορίζονται για γνωστή πτηνοτροφική μονάδα της περιοχής, που παρήγγειλε το ουκρανικό καλαμπόκι και συνεργάζεται στην μεταφορά και αποθήκευση με τον συγκεκριμένο μεγαλέμπορα ζωοτροφών από τον βόρειο Έβρο. Μάλιστα, επειδή αυτός έχει σχέση με τον διαγωνισμό για την προμήθεια ζωοτροφών ύψους 2 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια ΑΜΘ (ανάμεσα τους και καλαμπόκι) που θα διανεμηθούν στους πληγέντες από τις περσινές πυρκαγιές κτηνοτρόφους, με τιμή-ρεκόρ μάλιστα 38 λεπτά το κιλό, τονίστηκε ότι το ουκρανικό καλαμπόκι που ξεφορτώθηκε σήμερα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Πηγή - evros-news.gr