Πάνω από 80% οι απώλειες σε αμύγδαλα και ροδάκινα από τον παγετό

Εντείνεται η ανησυχία όσο περνούν οι μέρες για την ζημιά που άφησε πίσω του ο παρατεταμένος και ισχυρός παγετός το τριήμερο 19 - 21 Μαρτίου σε όλη την Ελλάδα, καθώς όσο περνούν οι μέρες, η ανθόπτωση σε πρώιμες ποικιλίες βερίκοκων, ροδάκινων και κατά τόπους αμυγδαλεώνων συνεχίζεται, ενώ διάχυτος είναι ο φόβος για ζημιές στο προανθικό στάδιο (που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ) τόσο σε οψιμότερες ποικιλίες, όσο και σε συμπύρηνο ροδάκινο και κερασιές.

Πάνω από 80% οι απώλειες σε αμύγδαλα και ροδάκινα από τον παγετό, έως 4 Απριλίου δηλώσεις ζημιάς 

Επιπλέον, κατά τόπους έχουν σημειωθεί ζημιές και σε ακτινίδια, αχλάδια (κρυστάλλια & κοντούλες), δαμάσκηνα και λωτούς. Τα επόμενα 24ωρα θα αποσταλθούν στη διοίκηση του ΕΛΓΑ οι πρώτες εκθέσεις των προϊσταμένων των κατά τόπους ΔΑΟΚ, οι οποίοι καλούνται αρχικά να οριοθετήσουν τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν και να εντοπίσουν ποιες ακριβώς καλλιέργειες έχουν πληγεί και σε ποιο φαινοτυπικό στάδιο.

Από κει και πέρα, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ  σε τηλεοπτική συνέντευξη, σε 15 περίπου μέρες ο Οργανισμός θα έχει μία πρώτη εκτίμηση για το κόστος της ζημιάς με αναφορές από τους προϊσταμένους σε συνδυασμό της πρώτης έκθεσης των οριοθετήσεων μαζί με τις εκθέσεις και το πλήθος των δηλώσεων ζημιάς.

Έως 4 Απριλίου οι δηλώσεις ζημιάς

Να σημειωθεί πως από  την Δευτέρα 24 Μαρτίου έχουν ξεκινήσει στους περισσότερους Δήμους οι δηλώσεις ζημιάς, με την διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 4 Απριλίου. Κοινώς, ο ΕΛΓΑ φαίνεται πως θα έχει μια πρώτη εικόνα του μεγέθους της καταστροφής και των χρημάτων που θα απαιτηθούν, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Τοπικά ίσως πάνω από 80% οι απώλειες παραγωγής

Μπορεί για την ώρα να μην υπάρχει επίσημη εκτίμηση για το ύψος της ζημιάς, ωστόσο οι ίδιοι παραγωγοί βλέπουν σε επίπεδο οπωρώνα τα άνθη να πέφτουν και κάνουν κάποιους πρώτους υπολογισμούς. Οι πρώτες εκτιμήσεις λοιπόν μιλούν για κατά τόπους απώλειες άνω του 60% σε πρώιμες ποικιλίες ακρόδρυων και μπορεί και άνω του 80% στην περίπτωση των επιτραπέζιων ροδάκινων.

«Ο παγετός διήρκησε πάρα πολλές ώρες. Δηλαδή ξεκινούσε 11-12 τα μεσάνυχτα και έφτανε μέχρι τις 8 το πρωί. Υπό αυτές τις συνθήκες ήταν πάρα μα πάρα πολύ δύσκολο να αντέξουν φυτά, παρά τις διαφυλλικές επεμβάσεις που κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε. Τώρα, γνωρίζουμε πως ό,τι καλύπτεται απ’ τον ΕΛΓΑ, θα αποζημιωθεί. Το δύσκολο όμως είναι για περιπτώσεις όπου την συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν καλύπτεται η ζημιά και δεν την θεωρεί ζημιογόνο αίτιο ο ΕΛΓΑ» σημείωσε μεταξύ άλλων ο αγρότης Θανάσης Διαμαντίδης από τη Φλώρινα, σε σχετικές τηλεοπτικές δηλώσεις, παρουσία του Προέδρου του ΕΛΓΑ.

Διευκρινίζοντας τον τρόπο που δίδονται οι αποζημιώσεις στους αγρότες που έχουν υποστεί καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος είπε «υπάρχουν στάδια τα οποία καλύπτονται από τον κανονισμό, όπως είναι οι καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας. Για τις καλλιέργειες που δεν ήταν στο στάδιο της ανθοφορίας και δεν καλύπτονται από τον κανονισμό, θα μελετηθεί εάν μπορούν να ενταχθούν σε κρατικές οικονομικές ενισχύσεις από χρηματοδοτικά προγράμματα.

Γιάννης Ρούπας - fresher.gr