![]() |
Ολική κατάρρευση στα eco - shemes, μόλις στο 43% θα πληρωθούν τα πριμ του 2024 |
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως από τα 800 εκατ. ευρώ υπερβάλλουσας ζήτησης του 2023, για το 2024 έχουν συγκεντρωθεί αιτήσεις περί το 1 δις ευρώ
Για παράδειγµα στα Βιολογικά η ζήτηση λένε οι πληροφορίες πως φτάνει τα 290 εκατ. ευρώ αντί για τα 263 του περασµένου έτους, ενώ µεγάλη αύξηση σηµειώνεται και στη συµµετοχή της Παρέµβασης 1 για τις σπορές. Χωρίς κάποιο «ξεσκαρτάρισµα», το ενιαίο ποσοστό προβλέπεται πως θα κυµανθεί σε επίπεδα κοντά στα 55-60%. Σηµειώνεται πως και το 2023 η εικόνα ήταν παρόµοια πριν βγει το... «τσεκούρι» σε κάποιες δράσεις αποκλείοντας αγροτεµάχια από ορισµένα σχήµατα πριν την πληρωµή.
Αυτό που είναι ακόµη αβέβαιο είναι πώς θα κινηθεί το υπουργείο στις µειώσεις ανά επι µέρους δράση στην κάθε παρέµβαση. Για παράδειγµα στην Παρέµβαση 1 «Χρήση ανθεκτικών και προσαρµοσµένων ειδών και ποικιλιών» περιλαµβάνονται τρείς δράσεις: Μία για σπορές ψυχανθών, σιτηρών, µία για καινοτόµες καλλιέργειες και µία για σπορές προς αντικατάσταση βάµβακος, µηδικής, καλαµποκιού. Εδώ υπάρχει το περιθώριο να «µαγειρευτούν» όπως επιθυµούν οι αρµόδιες αρχές τα ποσοστά µείωσης. Εν ολίγοις... είναι πολιτική απόφαση αν θα γίνει και εδώ ενιαία µείωση ποσοστών, η οποία και ανήκει στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Το ίδιο ισχύει για την Παρέµβαση 6 «Χρήση ψηφιακής εφαρµογής διαχείρισης εισροών» που περιλαµβάνει 13 υποδράσεις µεταξύ των οποίων οι δακοπαγίδες, τα θερινά κλαδέµατα, η ειδική θρέψη, το Κοµφούζιο κ.α..
![]() |
μόλις στο 43% θα πληρωθούν τα πριμ του 2024 |
Η πρόβλεψη για υπερβάλλουσα ζήτηση στις άµεσες ενισχύσεις βάσει του ΦΕΚ 5170/Β’/2024
«Για την περίπτωση µη ύπαρξης αδιάθετων πόρων, ο προσδιορισµός των ετήσιων µοναδιαίων ποσών των άµεσων ενισχύσεων σε παρεµβάσεις/δράσεις µε υπερβάλλουσα ζήτηση θα πραγµατοποιείται µε ενιαία ποσοστιαία µείωση επί του συνόλου των εν λόγω παρεµβάσεων/δράσεων ανεξαρτήτως του ποσοστού της υπερβάλλουσας ζήτησης στις επί µέρους παρεµβάσεις/δράσεις (στο ίδιο ποσοστό για όλες τις παρεµβάσεις/δράσεις µε υπερβάλλουσα ζήτηση, ανεξάρτητα από το ποσοστό της υπερβάλλουσας ζήτησης ανά παρέµβαση/δράση).βλέπει η ΚΑΠ, θα πρέπει οι δικαιούχοι µε βάση τον κανονισµό που ισχύει να λάβουν ατόφιο το ποσό χωρίς καµία µείωση.».
Γιώργος Κοντονής - agronews.gr