Μεγαλύτερες ελιές και υψηλότερη απόδοση σε λάδι με επεξεργασία ασβεστίου στον ελαιώνα

Μεγαλύτερες ελιές και υψηλότερη απόδοση σε λάδι με επεξεργασία ασβεστίου στον ελαιώνα

Η επεξεργασία με ασβέστιο (Ca) στους ελαιώνες, όχι μόνο βελτιώνει την απόκριση του φυτού στην υδατική καταπόνηση, αλλά βελτιστοποιεί επίσης τη μορφολογία του καρπού, παρέχοντας στην ελιά μεγαλύτερους - βαρύτερους καρπούς (δρύπες) και υψηλότερη απόδοση σε λάδι.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας τριετούς ερευνητικής εργασίας μεταξύ Ισπανίας και Πορτογαλίας , η οποία διεξήχθη από το Αγρονομικό Τμήμα Στρατηγικών Συμβούλων Juan Vilar, σε συνεργασία με διάφορα ερευνητικά κέντρα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, η κερδοφορία μιας εκμετάλλευσης μπορεί να βελτιωθεί κατά σχεδόν 20%, μέσω της αύξησης του μεγέθους της δρύπης και της απόδοσης σε λάδι, μαζί με μια καλύτερη φυτική και θρεπτική απόκριση της ελιάς, με ένα κόστος που ποικίλλει ανάλογα με το μοντέλο καλλιέργειας, τη θέση, το χρόνο συγκομιδής, την ποικιλία κ.λπ.

Στόχος της μελέτης ήταν να επικεντρωθεί στην αποτελεσματικότητα της επεξεργασίας ασβεστίου (Ca), όσον αφορά την κατανάλωση νερού, την προσαρμοστικότητα στο περιβάλλον και τη βελτίωση παραμέτρων που σχετίζονται με την παραγωγικότητα και την ποιότητα της ελαιοκαλλιέργειας.

Στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, η χρήση και η επίδραση της εφαρμογής ασβεστίου (Ca) αξιολογήθηκαν με γενικευμένο τρόπο, σε διαφορετικά αγροτεμάχια ελαιώνων, αφήνοντας ένα μέρος απαλλαγμένο για την περαιτέρω σχετική σύγκριση.

Τα ελαιόδεντρα που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία, εμφάνισαν χαμηλότερο δείκτη ωριμότητας από τα μη ακατέργαστα, λόγω της καλύτερης υδατικής κατάστασης των καρπών.

Η μέση αύξηση βάρους ήταν τουλάχιστον 5%, εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη παραγωγικότητα ανά μονάδα επιφάνειας. Στα δεδομένα παραγωγής, η μέση συγκομιδή των ελαιόδεντρων που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με ασβέστιο ήταν 54,3 kg/ελιά σε σύγκριση με 49,4 kg/ελιά των μη επεξεργασμένων ελαιόδεντρων


Όσον αφορά το ποσοστό λαδιού, η απόδοση βελτιώθηκε έως και 3,04%.


OlivoNews, GIORNALE DI OLIVICOLTURA E PENSIERO CIRCOLARE