Με δύο νέες ποικιλίες πορτοκαλιάς και μια βελτιωμένη «λιμεττιάς», οι οποίες ετοιμάζονται να ξεπηδήσουν από ερευνητικά εργαστήρια του ΕΛΓΟ - Δήμητρα
Εμπλουτίζεται η «οικογένεια» των εσπεριδοειδών στην Ελλάδα
![]() |
Δύο νέες ποικιλίες πορτοκαλιάς και μια βελτιωμένη «λιμεττιάς» από τα εργαστήρια του ΕΛΓΟ - Δήμητρα |
«Οι δύο νέες ποικιλίες πορτοκαλιάς ανήκουν στην ομάδα των Valencia, ενώ η ποικιλία λιμεττιάς συνδυάζει όλα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του lime και του λεμονιού», επισημαίνει στην Agrenda ο Δρ Βασίλειος Ζιώγας, κύριος ερευνητής, Δενδροκομία εσπεριδοειδών στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου και προϊστάμενος στη Διεύθυνση Υποστήριξης Ερευνητικών και Αναπτυξιακών Έργων και Προϊόντων Έρευνας του ΕΛΓΟ - Δήμητρα.
Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο πρώην ερευνητής εσπεριδοειδών Δρ. Ευτύχιος Πρωτοπαπαδάκης, ο οποίος, μετά από σειρά επιτυχημένων επικονιάσεων έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία των τριών καινούριων ποικιλιών εσπεριδοειδών, ο Δρ. Ζιώγας, μέσω του Ειδικού Προγράμματος Δημιουργίας Νέων Ποικιλιών, μελετά τα δενδροκομικά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους κι ολοκληρώνει την εγγραφή τους στον εθνικό κατάλογο.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι νέες ποικιλίες πορτοκαλιάς, αν και Valencia, ωριμάζουν μέσα στο φθινόπωρο και το χειμώνα, έχουν ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος, σε σχέση με τις γνωστές ποικιλίες Valencia και οι σκελίδες τους ξεχωρίζουν με ευκολία, γεγονός που τις επιτρέπει να καταναλωθούν και ως επιτραπέζιες. Επίσης, ο χυμός τους διαθέτει άριστη αναλογία διαλυτών στερεών προς οξέα, κάτι που τον καθιστά ιδιαίτερα γευστικό, καθώς και με πολύ υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C και πολυφαινολών» εξηγεί ο Δρ Ζιώγας.
![]() |
Οι δύο νέες ποικιλίες πορτοκαλιάς ανήκουν στην ομάδα των Valencia, ενώ η ποικιλία λιμεττιάς συνδυάζει όλα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του lime και του λεμονιού (φωτογραφία/fresher.gr) |
Η νέα ποικιλία, προσθέτει ο ίδιος, «μελετάται συστηματικά και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα φανερώνουν ότι πρόκειται για πολύ παραγωγική, ωριμάζει τέλη Αυγούστου μέχρι μέσα Νοεμβρίου, σε θερμοκήπιο καρποφορεί συνεχώς, διαθέτει χαρακτήρα πολύφορης ποικιλίας και δεν παρουσιάζει καρπόπτωση. Επιπρόσθετα, έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ, πολύ μεγάλη χυμοπεριεκτικότητα, ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C, πολύ λεπτό φλοιό, είναι άσπερμη και με σάρκα που φέρει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πράσινο - κίτρινο χρώμα. Το άρωμα της, δε, είναι ξεχωριστό, καθώς δεν θυμίζει λεμόνι ούτε λιμέττι και μελετάται σε βάθος για την βέλτιστη αξιοποίηση του».
του Λεωνίδα Λιάμη - fresher.gr