Καθηλωμένες οι τιμές στο σκληρό σιτάρι στα 23 - 24 λεπτά /κιλό

Καθηλωμένες οι τιμές στο σκληρό σιτάρι στα 23 - 24 λεπτά /κιλό

Το σήμα των διεθνών αγορών για καλύτερες τιμές περιμένουν οι Έλληνες σιτοπαραγωγοί. Αυτήν τη στιγμή, τα αλώνια βρίσκονται στην ολοκλήρωσή τους σε ποσοστό πάνω από 85% σε όλη την Ελλάδα. Οι αποδόσεις σπάνε ρεκόρ -ανάλογα με την περιοχή-, με περισσότερο ευνοημένες τη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία, αλλά διάχυτος είναι ο προβληματισμός για τις τιμές παραγωγού στο χωράφι, τοις μετρητοίς. Στη Θεσσαλία, όσοι μπορούν αποθηκεύουν, οι υπόλοιποι δίνουν με ανοιχτή τιμή. 

Πάνω από 500 κιλά το στρέμμα η παραγωγή

Η χαμηλή εμπορική τιμή του σκληρού σίτου αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης στα καφενεία του θεσσαλικού κάμπου, καθώς οι παραγωγοί αναζητούν διέξοδο στο πρόβλημα. Το γεγονός ότι φέτος αλωνίστηκαν κατά μέσο όρο 500 κιλά το στρέμμα, σε μία από τις καλύτερες χρονιές παραγωγικά, δημιουργεί έναν προβληματισμό για τις συμφωνίες που θα κλειστούν, με βάση τον νόμο «προσφορά - ζήτηση». 

Καθηλωμένες οι τιμές

Οι τιμές παραμένουν καθηλωμένες στα 23 - 24 λεπτά και τα συμβόλαια κλειδωμένα στα 26 λεπτά, πάντα με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, νούμερα που δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς. Έτσι, όσοι έχουν τη δυνατότητα αποθηκεύουν το προϊόν, προσδοκώντας σε καλύτερες τιμές τον Σεπτέμβριο. Οι υπόλοιποι το δίνουν με ανοιχτές τιμές σε συνεταιρισμούς ή μεσίτες. Μόνη ελπίδα είναι η παραγωγή του Καναδά να κινηθεί σε χαμηλά ποσοστά, ανεβάζοντας έτσι τη διεθνή τιμή στη Φότζια. 

Μέχρι στιγμής, μόνο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου δίνει προκαταβολή 20 λεπτών στους παραγωγούς, σε μία προσπάθεια να τονώσει τη ρευστότητά τους. Οι υπόλοιποι συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στην εμπορία των δημητριακών τηρούν στάση αναμονής.

από τον Γιώργο Ρούστα - eleftheria.gr