Για 3η συνεχή χρονιά μειωμένη η παραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών

Για 3η συνεχή χρονιά μειωμένη η παραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών - Προς νέα αύξηση οι τιμές παραγωγού

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο ελληνικός αμπελώνας αναμένεται να δώσει μειωμένες ποσότητες οινοποιήσιμων σταφυλιών, μια τάση που πλέον παγιώνεται και αποδίδεται άμεσα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η συνεχιζόμενη αυτή έλλειψη πρώτης ύλης δημιουργεί, όπως είναι φυσικό, συνθήκες αυξημένης ζήτησης από τα οινοποιεία, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μια νέα, σημαντική αύξηση στις τιμές παραγωγού για τη φετινή σοδειά του 2025.

Η κατάσταση αυτή, αν και ευνοεί συγκυριακά το εισόδημα των αμπελουργών που κατάφεραν να έχουν παραγωγή, προκαλεί έντονο προβληματισμό για τη βιωσιμότητα του κλάδου και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κρασιού μακροπρόθεσμα.

Τα αίτια της μείωσης

Η μείωση της παραγωγής δεν είναι οριζόντια, αλλά παρατηρείται στις περισσότερες μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας. Οι βασικές αιτίες είναι γνωστές και επαναλαμβανόμενες τα τελευταία χρόνια:

Ανοιξιάτικοι Παγετοί: Σε ορισμένες περιοχές, οι όψιμοι παγετοί της άνοιξης επηρέασαν την έκπτυξη των οφθαλμών.

Παρατεταμένοι Καύσωνες: Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης προκάλεσαν στρες στα πρέμνα, οδηγώντας σε μειωμένη παραγωγή.

Ανομβρία: Η έλλειψη βροχοπτώσεων σε κρίσιμα στάδια περιόρισε το μέγεθος της ράγας και, κατά συνέπεια, το συνολικό βάρος της παραγωγής.

Αύξηση στις τιμές παραγωγού

Με την προσφορά να είναι περιορισμένη για τρίτη χρονιά, τα οινοποιεία αναγκάζονται να διεκδικήσουν με υψηλότερες τιμές τις διαθέσιμες ποσότητες για να καλύψουν την παραγωγή τους. Οι παραγωγοί, από την πλευρά τους, βλέπουν την αύξηση της τιμής ως μια αναγκαία αντιστάθμιση για:

-  Τη μειωμένη στρεμματική τους απόδοση.

-  Το εκτοξευμένο κόστος παραγωγής (εργατικά, εφόδια, ενέργεια).

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τιμές που θα κινηθούν σε επίπεδα υψηλότερα από τα περσινά, ειδικά για τις ποιοτικές και περιζήτητες ποικιλίες.

Ο προβληματισμός των οινοποιείων

Αν και οι αμπελουργοί βλέπουν το εισόδημά τους να στηρίζεται από τις υψηλές τιμές, η κατάσταση αυτή δημιουργεί μεγάλο «πονοκέφαλο» στα οινοποιεία. Η αύξηση του κόστους της πρώτης ύλης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά:

-  Συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους τους.

-  Καθιστά το τελικό προϊόν (το κρασί) ακριβότερο στο ράφι.

-  Μειώνει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κρασιού στις διεθνείς αγορές, όπου καλείται να ανταγωνιστεί κρασιά από χώρες που δεν αντιμετώπισαν ανάλογα προβλήματα παραγωγής.

Η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως αναδιαμορφώνει βίαια τον ελληνικό αμπελώνα, καθιστώντας την έλλειψη σταφυλιών μια νέα κανονικότητα και δημιουργώντας μια εύθραυστη ισορροπία μεταξύ τιμών, κόστους και διεθνούς ανταγωνισμού.